En Sıcak Konular

İsmail Küçükkaya


İsmail Küçükkaya
0 0 0000

Petrol satrancında yeni Türk hamlesi



Bundan tam üç yıl önce Süleymaniye'de Genel Enerji'nin ilk petrol kuyusu açma törenine katılmıştık. Bu kez aynı sahadan Türkiye'ye ilk petrol ihracına başlanması nedeniyle düzenlenen tören için Irak'ın kuzeyindeyiz.
Çukurova Grubu'nun çoğunluk hissesine sahip olduğu Genel Enerji, temelleri altı yıl önce atılan ve çok zorlu süreçlerden geçen arama faaliyetlerinin ardından Taq Taq bölgesiyle Batı Miran sahasından Türkiye'ye petrol yollamaya başlayacak.
Şirket ayrıca Tawke, Dohuk, Chia Shurkh ve Barbahar sahalarından petrol çıkaracak.
Çok değil bir hafta önce Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) iştiraki olan TPIC ile ortaklaşa Kolombiya'da petrol arama anlaşması imzaladı.
Ne kadar ilginç, yeni yüzyılın güç oyunlarının en önemli silahı petrolden bahsediyoruz ve daha stratejik hiçbir enstrüman yok. Coğrafi olarak da Irak'ın kuzeyinden ve dünyanın bir ucundaki Kolombiya'dan söz ediyoruz.
GENİŞ UFUKLU BİR TÜRK VİZYONU...
Pazar gününü Erbil'de geçirdik. Haftanın ilk günü de buradayız. Özel kiralanan dev bir Airbus uçağı çoğu tanınmış isimlerden oluşan bir uçak dolusu gazeteciyi buraya getirdi. Erbil Havaalanı terminali bir Türk firması Makyol tarafından yapıldı. Etrafta müthiş yapılaşma dikkat çekici, 5 yıldızlı üç otel. Üniversite ve siteler, hepsini Türk müteahhitleri yapıyor. Burada cep telefonları çalışıyor, iletişim imkanları kısıtlı da olsa mevcut. Her yerde çifte bayrak, birisi Irak merkezi hükümetinin diğeri bölgesel yönetimin. Etrafta çok az Amerikalı var, güvenlik açısından burası Irak'ın en iyi bölgesi durumunda. Hiç kuşkusuz bir Türk grubunun bu bölgede, petrol gibi en kıymetli sektörde inisiyatif sahibi olması stratejik bir adım, Türkiye adına.
Hangi işadamının ne kadar para kazanacağından ziyade petrol\siyaset açısından ülkem adına olaya bakıyorum. Şu anda Batılı petrol şirketleri buralarda cirit atıyor. Genel Enerji ise en riskli dönemde buralara gelebilme cesareti ve vizyonu sayesinde büyük avantaj sahibi.
TERÖR TASFİYE EDİLİRKEN
 Son çırpınışlarını yapan terör örgütü tasfiye aşamasında. Küresel sistem bu bölgenin barış ve istikrar coğrafyası olmasını istiyor. Ortadoğu'dan ve Kafkaslar'dan Batı'ya petrol ve doğalgaz akışı sistem için vazgeçilmez. Bunun için Türkiye'ye ihtiyaç var, köprü olarak, transit geçiş için...
Köprü, ayakları sağlam olmalı. Güvenlik ilk şart, istikrarsızlığa tahammül yok. Eskiden böyle değildi. Türkiye'nin güçsüzlüğü önemsenmez hatta bir ölçüde tercih edilirdi. Batı'nın çıkarları şimdi istikrarlı bir Türkiye gerektiriyor.
Amerika uzun dönem Kürt kartını kullandı. Irak'a girdi, Saddam'ı devirdi, bunları yaparken Kürtlerden destek aldı. Kürtler önce bağımsızlık kapabileceklerini düşündü. Bu senaryo ABD açısından Türkiye'yi kaybetmek anlamına geleceği gibi Iran'ı Suriye'yi ve özellikle Arap toplumunu iyice karşısına almak demekti. Ayrıca ABD çekildiği gün bu toprakların tam bir ateş coğrafyasına döneceği anlaşıldı. Yani Kürt devleti, olmayacak bir rüyaydı. Yeni plan devreye sokuldu. Küresel sistem Irak'ın toprak bütünlüğünü garanti altına alırken, Kürtlerin refahını artırmayı seçenek olarak gördü. Türkiye'nin kabulü işte bu noktada kritikti. Türkiye bölgenin en güçlü ülkesi kimliğiyle ekonomik ve kültürel bir inisiyatifin sahibi, sosyal ve siyasal olarak Ortadoğu'nun yön tayin edici pusulası olma görevine soyunmaya başladı. Bunu başarmak için Kuzey Irak'la ilişki kurmaya, kendi içindeki Kürt nüfusla kaynaşmaya ihtiyaç vardı. Hatta fotoğrafı büyütelim, Ermenistan'la ilişkileri normalleştirmeye gereksinim duyuluyor. Devletin zirvesi tarihi fırsat derken işte uluslararası konjonktürün getirdiği bu yeni durumu kastediyor. Gayet tabii ki bu tür büyük eğilimler ancak birkaç on yılda bir gelir ve iyi değerlendirilmeyi bekler.
Bölgede bu atmosfer yaşanırken, Genel Enerji dünya devlerinin at koşturduğu sektörde zor bir coğrafyada tarihi adım attı.

akşam



Bu yazı 1,145 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 12 Haziran 2012 ABD denklemin neresinde?
    • 27 Nisan 2012 Siyaset neden dine tutuldu?
    • 11 Nisan 2012 İşte baş döndüren Suriye diplomasisi
    • 1 Nisan 2012 Türk futbolunu kurtarma paketi
    • 5 Mart 2012 İşte önümüzdeki 6 ayın yol haritası: Başbakan'ın 'tek devlet' stratejisi
    • 13 Şubat 2012 Oslo üzerinden MİT krizi analizi...
    • 6 Şubat 2012 Kimlerin uzun tutukluluğu bitiyor?
    • 21 Kasım 2011 Türkiye bölünür mü büyür mü?
    • 23 Mayıs 2011 MHP neden hedef tahtasında?
    • 18 Nisan 2011 'Doğu Çözümü'
    • 11 Nisan 2011 Başbakan'ın liste stratejisi
    • 17 Mart 2011 Başbakan'dan 'askerle diyalog' yorumu: 'Çok yakın çalışıyoruz'
    • 28 Şubat 2011 Erbakan'dan sonra Türk siyaseti
    • 21 Şubat 2011 Seçimin sürprizi ne olabilir?
    • 4 Şubat 2011 Başbakan Erdoğan'ın planı
    • 5 Ocak 2011 2011'de nasıl bir MHP?
    • 22 Kasım 2010 CHP ile MHP arasını açmalı
    • 13 Ekim 2010 Sarı Lacivert'in Doğu açılımı
    • 16 Ağustos 2010 Şehitlerimiz ve referandum...
    • 13 Mayıs 2010 Operasyona açık siyaset

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,197 µs