En Sıcak Konular

Hasan Celal Güzel


Hasan Celal Güzel
0 0 0000

Yeni dönemde üç önemli hamle



Şurasını kabul etmek gerekir ki, AK Parti  iktidarı 6,5 yıllık dönemde Batılıların dediği gibi bir ‘sessiz devrim’  gerçekleştirmiş ve önemli reform hamleleri yapmıştır. Öyle ki, bir zamanlar merhum Özal’ın yakaladığı ‘transformasyon’ , bir bakıma Özal’dan sonra kesildiği yerden devam etmeye başlamıştır.
Erdoğan Hükûmetleri’nin yaptığı ‘âcil eylem plânları’ uygulamaya konulmaya çalışılmış; özellikle AB’nin ‘uyum paketleri’ nin hazırlanmasında başarılı olunmuştur.
Lâkin, genel bir değerlendirmeyle, başarılı olan Erdoğan  Hükûmetleri ’nin reform gerçekleştirme hızının yavaşlamaya başladığı müşahade edilmiştir. Özellikle 2007 yılı başlarından itibaren -sosyal alanlarda gerçekleştirilen reformlar mahfuz kalmak kaydıyla- bir duraklama dönemine girildiği söylenebilir.
Bu duraklamanın sebepleri arasında, Cumhurbaşkanı  seçimi münasebetiyle hırçınlaşan, yüksek yargıyı ve askeri provoke eden muhalefet; 27 Nisan Muhtırası  ile yaşanan rejim buhranı; Anayasa’yı yanlış yorumlarla tıkayan yargı hemen sayılabilir. 2008 yılının başlarından itibaren de yüksek yargının peşin hükümlü tutumu devam etmiş ve Türkiye , küresel krizin ortasında iktidar partisinin kapatılmasıyla meşgul olmak zorunda bırakılmıştır.
***
Mahallî Seçimler ’den sonra Türkiye’de yeni bir dönem başladı. Siyasî bakımdan önemli mesajlar verilen seçimlerde hem iktidar hem de muhalefet kendi paylarına düşen dersleri aldılar.
Geniş çaplı bir hükûmet revizyonunun da gerçekleştirildiği yeni dönemde, halkımız Erdoğan Hükûmeti’nden yeni reformlara imza atmasını ve yeni hamleler gerçekleştirmesini bekliyor.
Bu reformları önceliklerine göre şu şekilde sıralıyoruz:
1. EKONOMİK İSTİKRAR TEDBİRLERİ: 2007 yılından itibaren tesirini hissettiren ve 2008 yılında zirveye ulaşan küresel ekonomik kriz konusunda Hükûmet  bugüne kadar çok önemli tedbirleri uygulamaya koymuştur. Ancak, peyderpey alınan bu tedbirlerin tamamının arzu edilen tesiri icra etmediği görülmüştür. Diğer taraftan, ekonomik işlerle ilgili bakanlıklarda bir koordinasyon eksikliği de sözkonusu olmuştur.
Bu durumda, daha önce alınan tedbirleri de gözden geçirerek yeni bir ‘Ekonomik  İstikrar Tedbirleri’  paketinin âcilen hazırlanması lâzımdır. Paketin hazırlanmasında, özellikle resesyondan (daralma) çıkışın tedbirleri alınmalıdır.
2. YENİ ANAYASA: 2003 yılının başından beri, Türkiye ’de yeni bir anayasaya ihtiyaç bulunduğunu yazıp duruyoruz. Aslında 2007 ve 2008 yıllarında yaşanan siyasî krizlerin arkasında da bu ihtiyaç vardır. Bu konuda ne yazık ki geç kalınmıştır. Başbakan  Erdoğan’ın, siyasî partiler ve kurumlar arasında iyi niyetli mutabakat arama gayretleri muhalefet ve oligarşik despotizm tarafından istismar edilmiştir.
Lâkin, artık bir ‘Anayasa Reformu’ nun zamanı gelmiştir. Bu reform iki şekilde yapılabilir: Ya, Anayasa  yeni baştan hazırlanır; ‘2009 Anayasası’  olarak, halk tarafından demokratik şekilde yapılan ilk anayasa olur; ya da geniş bir değişikliğe tâbi tutularak yenilenir. Bizim gönlümüz ilk tercihten yanadır. Ancak, bu tercihin gerçekleştirilmesinin daha zor olduğu unutulmamalıdır.
3. YARGI REFORMU: Yeni Anayasa ’daki ya da geniş çapta değiştirilecek Anayasa ’daki yargıyla ilgili değişik hükümler gözönüne alınarak ‘Yargı Reformu’  hazırlanmalıdır. Anayasa’daki değişiklik çalışmaları, yargı reformu çalışmalarıyla bir arada yürütülmelidir (Yargı Reformu  çalışmalarının başına Yargıtay Onursal Başkanı, değerli hukukçu Prof. Dr. Sami Selçuk’un getirilmesi faydalı olacaktır).

radikal



Bu yazı 1,079 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2012 27 Mayıs'ın hesabı sorulmalıdır
    • 5 Mayıs 2012 Darbeciler! Ordu artık hizmetinizde değil...
    • 29 Ekim 2011 Dikkat! PKK'nın tuzağına düşmeyelim
    • 3 Aralık 2010 Hedefteki ülke: Türkiye
    • 26 Ağustos 2010 Kardeş Pakistan'ın yardımına koşmalıyız
    • 27 Haziran 2010 Oyunun hedefinde iktidar ve Başbakan var (2)
    • 17 Haziran 2010 Terör ve politika
    • 27 Mayıs 2010 50 yıllık utanç: 27 Mayıs
    • 13 Mayıs 2010 Rusya ile tarihî anlaşma
    • 6 Mayıs 2010 CHP-MHP-BDP koalisyonu
    • 20 Nisan 2010 Kıbrıs'ta beklenen sonuç
    • 16 Nisan 2010 'Nerede muhabbet, orada Muhammed'
    • 11 Nisan 2010 CHP ve MHP'ye son Anayasa çağrısı
    • 8 Nisan 2010 Baykal'ın uzlaşma teklifi üzerine
    • 25 Mart 2010 Anayasa reformuna neden karşı çıkıyorlar? (1)
    • 12 Mart 2010 12 Mart Muhtırası
    • 4 Mart 2010 Ermeni iftiraları konusunda bayatlamış Amerikan politikası
    • 21 Şubat 2010 AK Parti'yi kapatma hazırlıkları
    • 31 Ocak 2010 Fişleme üzerine...
    • 21 Ocak 2010 Bu iddialar cevapsız bırakılamaz

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,895 µs