En Sıcak Konular

İsmail Küçükkaya


İsmail Küçükkaya
0 0 0000

Bu seçim çok farklı



Artık son iki haftaya girdiğimize, son düzlüğü gördüğümüze göre  29 Mart yerel seçimlerinin ayırt edici özelliklerini konuşmanın tam zamanı...
Evet, bu kez birçok açıdan farklı bir seçimle karşı karşıyayız.
En çok tartışılan konu, 'yerel seçim yapıyoruz ama genel seçim havasında geçiyor' eleştirisi. Doğrusu bu, normal. Bizim siyasal kültürümüz ve yakın dönem tecrübelerimiz iktidar partilerinin gücünün mahalli seçimlerde sarsılması durumunda 'erken seçim baskılarının' ortaya çıktığını gösteriyor.
Açıkça dillendirilmiyor ama 'muhalefetin, AKP için koyduğu çıta yüzde 40' seviyesinde. Eğer AKP, yüzde 40'ın altına düşerse, 'erken seçim baskısına' başlayacaklar. Meşruiyet tartışmalarını alevlendirecekler.
Baykal'ın rakibi için 'yüzde 52' rakamını telaffuz etmesi böyle bir hesaba dayanıyor. 
Başbakan Erdoğan aslında kendi partisi için 'yüzde 50 hedeflemesi' yapmış durumda. 'Tek kişilik kampanyasının motivasyon' aracı olarak 'her iki kişiden birisi' sloganını gerçekleştir-meye çalışıyor.
CHP, bu seçimlerin en rahat partisi. Ankara, İstanbul ve İzmir'deki oy yüzdeleri, CHP'yi 22 Temmuz performansının üstüne çıkaracak. İzmir'de favori durumdalar, Ankara ve İstanbul'da kaybetseler bile partinin oy ortalaması yükselecek. 
Acaba AKP
laİkleŞİyor mu?
En çok MHP'nin yüzde kaç oy alacağını merak ediyorum ve önemsiyorum. Sanki 'İstanbul'da iki partili bir siyasal yapıya' doğru gidiliyor. Farkındayım, bu bazılarının istediği gibi bir tablo. Çoğunluk olumlu buluyor. Ben bu görüşe katılmıyorum. AKP'ye gerçek alternatif yine 'sağ cenahtan' çıkar. Bana göre 'güçlü iki sağ parti ve güçlü bir tek partili kompozis-yon' demokratik kültürümüzün gelişmesi ve katılımcılığın yerleşmesi için daha sağlıklıdır.
Dikkat edilirse, bu kez 'irtica tartışmalarının yapılmadığı' bir  kam-panya ile karşı karşıyayız. 'Toplum muhafazakarlaşıyor, AKP  laikleşiyor' tespitlerine katılıyorum. Kapatma davasının açıldığı günden bu yana AKP yönetimi adeta sıkıyönetim uyguluyor ve partiyle ilgili en küçük bir laiklik eksenli şüphe oluşturacak söylem veya eyleme izin verilmiyor. Meydanlarda görüyorsunuz, kıran kırana rekabet, acımasız eleştiriler var ama Baykal'dan Erdoğan'a din, laiklik, irtica konularında tek bir eleştiri gelmiyor. Tam tersine bu kez muhafazakarlığa yönelik açılımlar sosyal demokrat CHP'den geliyor. Bu seçime etkisi olmaz ama eğer CHP  29 Mart'ta en az  5-7 puanlık bir artış yakalarsa ilk genel seçim için CHP'nin açılımlarının devam edeceği ve hatta sonuç üreteceği bir tablo oluşabilir.
Bu seçİmİn  kaybedenİ
olmayacak
MHP ise kampanyasını, hayli akıllıca  bir strateji ile 'hükümete oylarınızla uyarı verin' çağrısına oturttu. Özal'ın yaşadıklarını hatırlayınca Bahçeli'nin kurmaylarının iyi bir akıl yürütme yaptıkları anlaşılıyor. Ama MHP nasıl bir perforans sergileyecek, 30 Mart'ın en çok merak uyandıran soru işareti.
Bu kez parlak adayların olmadığı bir kampanya yaşıyoruz. Öyle çok sivrilen isimler göremiyoruz. Seçimin, tüm kamuoyunda ilgiyle izlenen üç ana figürü var. Erdoğan bunların başında geliyor. Onu Kemal Kılıçdaroğlu izliyor, ardından Mansur Yavaş geliyor. İstanbul sandıklarından çıkacak sonuç vatandaşın yolsuzluk iddialarına duyarlılığının göstergesi olacak. MHP, Ankara'daki yarışa çok asılıyor. Gökçek'ten, MHP'ye son seçimde haksızlık yaptığı iddiasıyla rövanş almak istiyorlar. Sadece meydanlara bakarak seçim tahmini ve analizi yapılıyor, çok yanlış. Meydanlardaki kalabalıklar olsa olsa teşkilatın çalışmasını ve organizasyon kabiliyetini gösterir. Tek başına sandık sonucuna dair sağlıklı bir tahminde bulunmak için hiç yeterli değildir. Üstelik son üç gündür hemen bütün partilerin meydanları dolmaya başladı; zira seçim havası yeni yeni oluşuyor.
30 Mart ve sonrasI
AKP'nin ve Başbakan Erdoğan'ın en iyi yaptığı iş 'seçimin gündemini tayin' etmek. Kampanyaya 'Davos rüzgarıyla' başladılar. 'Ergenekon süreci' de hep onlar adına olumlu bir motivasyon aracı olarak kullanıldı. Ancak hayatın gerçekleri ekonomiyi, nihayet bir numaralı gündem haline getirdi. Son üç günün meydanlarında ana konu ekonomi oldu. Hükümet, en baştan beri anlaşmaya niyetli olduğu IMF sürecini de seçim sonrasına denk getirmeyi başardı.
Galiba kaybedeni olmayacak bir seçime gidiyoruz. 30 Mart sabahı çok büyük bir  sürpriz çıkar mı bilmiyorum. Her parti kendisini başarılı gösterecek bir kritere sarılabilir. Ancak, Türk siyasal hayatının sağlıklı bir dengeye oturması, hem rekabetin güçlenmesi hem de içerik zenginleşmesi bakımından 30 Mart'tan itibaren yeni bir süreç başlar. Genel seçime kadar geçecek dönem yakın tarihin en heyecanlı ve hareketli günlerine gebedir.

akşam



Bu yazı 999 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 12 Haziran 2012 ABD denklemin neresinde?
    • 27 Nisan 2012 Siyaset neden dine tutuldu?
    • 11 Nisan 2012 İşte baş döndüren Suriye diplomasisi
    • 1 Nisan 2012 Türk futbolunu kurtarma paketi
    • 5 Mart 2012 İşte önümüzdeki 6 ayın yol haritası: Başbakan'ın 'tek devlet' stratejisi
    • 13 Şubat 2012 Oslo üzerinden MİT krizi analizi...
    • 6 Şubat 2012 Kimlerin uzun tutukluluğu bitiyor?
    • 21 Kasım 2011 Türkiye bölünür mü büyür mü?
    • 23 Mayıs 2011 MHP neden hedef tahtasında?
    • 18 Nisan 2011 'Doğu Çözümü'
    • 11 Nisan 2011 Başbakan'ın liste stratejisi
    • 17 Mart 2011 Başbakan'dan 'askerle diyalog' yorumu: 'Çok yakın çalışıyoruz'
    • 28 Şubat 2011 Erbakan'dan sonra Türk siyaseti
    • 21 Şubat 2011 Seçimin sürprizi ne olabilir?
    • 4 Şubat 2011 Başbakan Erdoğan'ın planı
    • 5 Ocak 2011 2011'de nasıl bir MHP?
    • 22 Kasım 2010 CHP ile MHP arasını açmalı
    • 13 Ekim 2010 Sarı Lacivert'in Doğu açılımı
    • 16 Ağustos 2010 Şehitlerimiz ve referandum...
    • 13 Mayıs 2010 Operasyona açık siyaset

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,024 µs