En Sıcak Konular

Murat Yetkin


Murat Yetkin
0 0 0000

Ahmet Türk Meclis’te Kürtçe konuşunca



Bundan 15 yıl önce, Leyla Zana Meclis açılışında milletvekili yeminini Kürtçe tekrarladığında doğan tepkiyle, dün Ahmet Türk DTP Meclis Grubu’ndaki konuşmasını Kürtçe yapmaya başladığındaki durumu karşılaştıralım.
Bundan 15 yıl önce yurt çapında oluşan deyim yerindeyse linç atmosferinin sonuçlarını hep birlikte yaşadık. O zamaki adıyla DEP üyesi vekiller deyim yerindeyse ablukaya alınmıştı. DEP milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılmış, Tansu Çiller hükümetinin güvenlik bürokrasisine söz geçirememesi sonucu Meclis çıkışında apar topar tutuklanıp yıllarca hapis yatırılmışlardı.
Dün Ahmet Türk’ün Kürtçe konuşmasına da sert tepkiler geldi. Meclis Başkanlığı bu tavrın
‘Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu’nun ihlali’ olduğunu söyledi. CHP ve MHP’nin tepkisi
DTP’den çok AK Parti’ye yöneldi; ‘TRT-Şeş’i açtınız, böyle olacağı belliydi’ teması işlendi daha çok.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuda yeni bir dosya açar mı? Açarsa o dosya hâlâ Anayasa Mahkemesi’nde bekleyen kapatma davasıyla birleştirilir mi? Henüz belli değil.
Ancak DTP’nin bir süredir bu davanın 29 Mart yerel seçimleri öncesinde, tercihen kapatma ile sonuçlanması için elinden geleni yaptığı da görülüyor.
Türk’ün dün başta AK Parti olmak üzere rakip partileri tarafından ‘kışkırtma’ olarak nitelenen eylemi, DTP’liler tarafından bir ‘maske düşürme operasyonu’ olarak niteleniyor. Maske düşürmeden kasıt ise başta TRT-Şeş olmak üzere hükümetin Kürt kökenli seçmene yönelik adımlarının DTP’nin henüz kemikleşmemiş seçmenini etkilemesinin önüne geçmek. Ve bir yandan da adli makamların, ya da kolluk kuvvetlerinin DTP ileri gelenlerine yönelik, tam da seçim öncesinde harekete geçmesini sağlamak. Bu amacın bir ‘Avrupa duy sesimizi’ boyutu var elbette.
Türk’ün Meclis’te Kürtçe konuşmasını yankıları olacak bir eylem olarak görmek doğru. Ancak yankılarının genel siyasi denklemi fazla etkilemeyeceği de yine dünkü tepkilerden tahmin edilebilir. Bu Türkiye’nin son 15 yılda Abdullah Öcalan’ın yakalanmasından ölüm cezasının kaldırılmasına, Avrupa Birliğireformlarından Kürt meselesine bakışın değişmesine dek kat ettiği mesafeyi de gösterir aslında.

Dışişleri’nden önemli PKK açıklaması
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin’in dünkü basın toplantısında Irak’taki PKK varlığı ve Irak Kürtleriyle ilişkiler konusunda önemli bir açıklama yaptı. Özügergin, ‘PKK’nın tasfiyesi çalışmalarının daha etkin yürütülmesini temin etmek üzere alt komitenin bir kolunun Erbil’de faaliyet göstermesi için düzenlemelerin yapıldığını’ duyurdu.
Erbil, Irak’taki Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin merkezi. Açıklamayı diplomatik dilden arındırınca, PKK ile mücadelede önemli bir istihbarat ve operasyon merkezine Irak Kürtleri’nin ev sahipliği yapmaya başladığını anlıyoruz.
Bu yönde haberler bir süredir vardı, ancak Dışişleri tarafından nispeten ayrıntılı olarak ilanı, çalışmaların belli bir aşamayı geride bıraktığını gösteriyor. Yakında Kandil’deki PKK varlığına karşı Irak toprakları içinden yalnız siyasi değil, fiziki baskının da başlaması sürpriz sayılmamalı.
İşlerin bu aşamaya gelmesinde Ankara’nın 1-Irak Kürt varlığına karşı tutumunu, 2-Genel olarak Kürt meselesine bakışını yumuşatmasının büyük rolü oldu.
Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik’in yoğunlaşmış temaslara başlaması ardından önce Üçlü Mekanizma, Irak heyetinde Kürdistan Bölgesel Hükümeti temsilcilerini de içerecek şekilde yeniden tanımlandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un göreve gelmesi öncesinde başlayan ‘askeri yöntem çözüme yetmez’ açıklamaları, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın inisiyatifiyle ilk kez devlet organları arasında kısmen de olsa eşgüdümlü bir çalışmayı başlattı. Devlet eliyle Kürtçe TV kanalı projesi TRT-Şeş bu süreçte doğdu. Geçtiğimiz hafta Erbil’de yapılan ‘Abant toplantılarına’ Türkiye’nin Musul Başkonsolosu Hüseyin Avni Botsalı’nın katılarak bir konuşma yapmış olmasını da bir dönüm noktası saymak gerekiyor.
Dışişleri’nin açıklamasını da Ahmet Türk’ün Meclis’te Kürtçe konuşmasını da bu bölgesel çerçeve içinde değerlendirmekte fayda var.


radikal



Bu yazı 1,179 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Mart 2012 İki önemli mesele
    • 15 Mart 2012 Türkiye'nin yeni deniz stratejisi üzerine
    • 23 Aralık 2010 Şahin'den çağrı: Siyasi partiler yasası değişmeli
    • 11 Aralık 2010 Üniversitelerde ikinci 68 mi?
    • 5 Aralık 2010 Ankara'dan Tel Aviv'e: Özür insani-siyasi diye ayrılamaz
    • 21 Kasım 2010 'Diyarbakır'da 3. bir yol açabiliriz'
    • 19 Kasım 2010 'Füze kalkanında mutabakata yakınız'
    • 15 Kasım 2010 2010 model Ecevit çıkışı
    • 7 Kasım 2010 Hem AK Parti hem de CHP'de merkeze açılım
    • 23 Ekim 2010 Bedelli görüşülmedi ama söz siyasetin
    • 18 Ekim 2010 Gül ve Demirel'le dinleme üzerine
    • 3 Ekim 2010 Siyaset sahnesinde bu kez çok güzel hareketler var
    • 30 Eylül 2010 ABD, Irak sınırında güvenlik şeridine destek verdi
    • 26 Eylül 2010 Bilim dünyasına biraz daha ilgi
    • 16 Eylül 2010 CHP'nin hatası ve faturası
    • 11 Eylül 2010 Öcalan 'boykot' dedi, tansiyon yükseldi
    • 30 Temmuz 2010 Kılıçdaroğlu: Geçmişteki yanlışları telafi ediyoruz
    • 25 Temmuz 2010 Orduda değişim
    • 22 Temmuz 2010 Başbakan hesaplaşacaksa madde 35 ve YÖK'ü kaldırsın
    • 20 Temmuz 2010 AB elçisi: Yeni bir İran istemiyoruz

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,838 µs