En Sıcak Konular

Mustafa Ünal


Mustafa Ünal
0 0 0000

Dalga dalga Ergenekon



Son gözaltılar yeni bir dalga mı, yoksa bir önceki o büyük dalganın artçısı veya uzantısı mı? Bana, yeni değil önceki tsunami etkisi yapan derin dalganın devamı gibi geliyor. Son operasyon 'kara kutu' diye nitelenen emekli General Levent Ersöz'den elde edilen yeni bilgi ve belgelerin sonucu da olabilir.
'Özel Harekatçı ve subayların' gözaltına alınmasını İbrahim Şahin'e bağlayanlar oldu. Ayrıntısına vâkıf değiliz ama mümkün.

Ergenekon soruşturmasının özelliği; operasyonların içeriğine ilişkin kamuoyuna bilgi verilmiyor. Soruşturmanın gizliliği esas çünkü. Toplam 16 şehirde 40'a yakın gözaltı. Kesin rakam belli değil. Aralarında sendika başkanı, gazeteci, emniyet mensupları ve subaylar var. Peki birbiriyle ilişkisi bulunmayan bu kadar insan, aynı kapsamda neden gözaltına alındı? 'Savcı böyle istedi', bu sorunun cevabı değil.

Olaya bu şekilde yaklaşanlara rastlanıyor. Doğru, savcı istedi ama mahkeme de karar verdi. Operasyonların, mahkemenin kararı görmezden gelinerek sadece savcıya bağlanması doğru değerlendirme olmaz. Aslında yaşanan, olağan bir yargı süreci, herhangi bir olağanüstülük söz konusu değil. Savcı ve mahkeme, dosyanın içeriğine, delillerin ciddiyetine göre düğmeye basıyor. Arkasında başka bir niyet ve amaç aramak yanlış.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasama, yürütme ve yargının üst düzey isimlerini Çankaya'da toplamasını Ergenekon soruşturmasıyla ilişkilendirenler oldu. Toplantının adına 'Ergenekon zirvesi' bile dendi. Sonrasında yapılan kısa açıklamada 'uygulamalarda usul yasalarına özen' istenmesi, Ergenekon soruşturmasına dönük eleştiri şeklinde yansıtıldı. Cumhurbaşkanı, bu yorumlar için 'Hayretler içinde kaldım.' dedi ve ekledi: 'Görülen bir dava orada görüşülür mü?'

Ne yazık ki yargı sürecini olağan akışından saptırmak için olağanüstü gayret gösterenler var. 'Yargıya saygı, yargıyı rahat bırakmak' gibi temel yaklaşımlar Ergenekon söz konusu olduğunda hükmünü yitiriyor.

Son operasyonda 40 kişi neden gözaltına alındı? Resmî açıklama yapılmadığı sürece bu soruya verilecek her cevap yorumdan ibaret kalacak. Şu an bizim yaptığımız da o. Dün sabahtan itibaren ekranlarda olayı değerlendirenlerin yaklaşımı da aynı kapsamda görülmeli. Gözaltına alınanların içinde en dikkat çekici isim Mustafa Özbek. 1975'ten beri Türk Metal Sendikası'nın başkanı... Televizyon sahibi, otel işletmeleri var.

Özbek, sendika faaliyetlerinden ziyade siyasî çıkışlarıyla tanınıyor. Bir parti lideri gibi... Türk Metal de sendika değil, parti gibi. İç politikadan dış politikaya her konuda keskin görüşlere sahip. Ulusalcı çizginin önemli isimlerinden. Hayata işçi olarak başladı ancak bugünkü serveti dudak uçuklatacak boyutta. Özbek'in Ergenekon terör örgütü ile nasıl ilişkisi olabilir? Operasyonel bağlantıdan söz edilemez herhalde. İlk yorumlar, Ergenekon'a kaynak aktarmış olabileceği yönünde. Gerçeği yargı süreci ortaya çıkaracak.

Erhan Göksel, neden alındı? O, Türkiye'yi anketle tanıştıran isimlerden biri... Kamuoyu yoklamaları her defasında çok ses getirdi. Son dönemde ekranlarda siyasî analizlerle boy gösterdi. Ergenekon türü çete oluşumlarına mesafeli... Açıkçası hem Göksel'in hem de Ünal İnanç'ın neden gözaltına alındığını anlamakta zorlandım.

Her operasyon, acaba yeni dalga olacak mı, yenisi kimleri kapsayacak sorularını gündeme getiriyor. Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın 'Yeni gözaltılar olabilir.' açıklamasını yeni dalganın habercisi şeklinde yorumlayanlar oldu. Anladığım kadarıyla savcının kastı, mevcut operasyonda yeni gözaltıların olabileceği yönünde. Büyük bir dalga olmasa bile yeni gözaltıların yaşanması sürpriz olmayacak.

Operasyonlara şaşırsak, gözaltıları anlamakta zorlansak da yargıya güvenmek, mahkemenin kararına saygı duymak lazım...

zaman



Bu yazı 984 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Eylül 2012 Balyoz duruşu
    • 23 Eylül 2012 'Balyoz' yok sayılamaz
    • 19 Eylül 2012 Menderes'in kabrinde bir CHP lideri
    • 5 Eylül 2012 İki görüşme...
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek'in çıkışı
    • 1 Ağustos 2012 Tutukluluk avantaja dönüşmemeli
    • 29 Temmuz 2012 Rüya gibi
    • 25 Temmuz 2012 Suriye nelere gebe?
    • 18 Temmuz 2012 CHP değişir mi?
    • 1 Temmuz 2012 Davutoğlu ile Suriye...
    • 27 Haziran 2012 Cevap, yeri ve zamanı geldiğinde...
    • 20 Haziran 2012 Dağlıca yine dağladı
    • 17 Haziran 2012 7+5 senaryoları
    • 13 Haziran 2012 Kürtçe derste tarihî adım
    • 8 Haziran 2012 İyimser hava
    • 30 Mayıs 2012 'Hassas ve gerilimli iş'
    • 23 Mayıs 2012 Meclis'te Erdoğan barışı
    • 18 Mayıs 2012 Rota başkanlık sistemi
    • 16 Mayıs 2012 Tutuklu vekillere yasayla tahliye yok
    • 9 Mayıs 2012 28 Şubat'ın dalga boyu

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,242 µs