En Sıcak Konular

Şamil Tayyar


Şamil Tayyar
0 0 0000

En son kiminle konuştu?



Susurluk Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış’ın dün star’da manşete taşınan önemli açıklamaları vardı: ‘Komisyon üyesi Bedri İncetahtacı it kapanı yöntemiyle kazaya zorlanarak öldürüldü. Raportör Akman Akyürek bilgi sızdırıyordu, onu da kullandılar ve infaz ettiler.’

11 yıl sonra gelen bu açıklamaları önemli kılan, şüphe yok ki, Ergenekon sürecidir. Susurluk hesabı tüm yönleriyle iyi görülebilseydi, belki bugün Ergenekon olmayacaktı. Olsa bile ‘güdük’ kalacaktı.

Her şeye rağmen bugünü daha iyi kavramak için Susurluk fotoğrafı ve o süreçte yaşananlar iyi okunmalıdır.

Elkatmış’ın ‘infaz’ edildiğini düşündüğü Akman Akyürek, 9 Aralık 1997 günü sabaha doğru 04.15 sularında İstanbul Maslak’ta içinde bulunduğu 06 YJY 80 plakalı aracın bir kamyonla çarpışması sonucu 36 yaşında hayatını kaybetti.

Akyürek’i ölüme götüren 41 H 1659 plakalı kamyon, Gölcük trafiğinde Şerafettin Akdeniz adına kayıtlıydı. Olay sırasında kamyonu kullanan sürücü Hasan Bakcan ise İzmit’ten Rami’deki Kuru Gıda Toptancılar Sitesi’ne soğan taşıyordu.

Görgü tanıklarına göre; Kaza esnasında ‘şık’ giyimli biri ‘ben sağlıkçıyım’ diyerek kanlar içindeki Akyürek’e yaklaşıp nabzını yokladı. Sonra hiçbir şey söylemeden etraftakilere ‘Hemen hastaneye götürün’ dedi.

Ama olay yerinde hayatını kaybetmişti. Resmi kayıtlarda ise ‘aşırı hız ve dikkatsizlik nedeniyle meydana gelmiş kaza’ kaydına yer verildi. Hata ise 8/8 Akyürek’teydi!

En az ölüm kadar şaşırtıcı olan Akyürek’in aracından çıkan gizli dosyalar, belgeler, yüksek meblağdaki paralar, banka dekontları, Burberys ve Zegna gibi pahalı markalara ait kıyafetlerdi.

Akyürek’in evinden çıkanlar ise daha da şaşırtıcıydı. Tereke Hakimi Yılmaz Uğurlu’nun hazırladığı rapora göre; Akyürek’in fotoğraflarının yapıştırıldığı, birinde ‘Seydo Cansıya’ diğerinde ‘Murat Uslu’ isimlerinin yazılı olduğu iki sahte pasaport bulundu.

Pasaport bilgilerine göre; Seydo Cansıya, Şanlıurfa doğumlu ve duvar ustasıydı. Murat Uslu ise Ankara doğumlu ve mühendisti.

Eski hakim ve Susurluk Komisyonu’nda Başbakanlık Müşaviri olarak görev yapan Akyürek’in sahte pasaportlara neden ihtiyaç duyduğu, bir devlet görevlisinin pahalı kıyafetleri nasıl satın aldığı ve zenginleştiği sorusu, şu ana kadar cevap bulmuş değildir.

Cevapsız kalan önemli soru ise şu: 9 Aralık günü saat 01.15’de Bolu turnikelerinden geçen Akyürek, 02.00 sularında bir telefon görüşmesi yaptı, kazadan yaklaşık iki saat önce gerçekleşen bu görüşmede Akyürek, kiminle konuştu?

Mesela bu kişi, henüz yargı önüne çıkmayan Ergenekon şüphelilerinden biri olabilir mi?

Ayrıca, dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş’ın hazırladığı Susurluk Raporu’ndaki telefon görüşmelerinden hareketle yapılan şu değerlendirme dikkat çekici olmalıdır: ‘Akman Akyürek ile Sami Hoştan irtibatlıdır.’

İt Kapanı

Elkatmış’ın dediği gibi İncetahtacı’nın ölümündeki sır perdesi henüz aralanmış değildir. Bu perde aralanmadıkça, Elkatmış’ın iddiasındaki gibi ‘İt Kapanı’ şüphesi zihinleri paralayacaktır.

Biliyorsunuz İncetahtacı, 21 Kasım 1999 günü Köln’de düzenlenen bir konferansa katılmak üzere Esenboğa havalimanına doğru giderken yolda geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

O gün Finlandiya Cumhurbaşkanı geliyordu. Protokol yolunun bir an önce temizlenmesi için İncetahtacı’nın aracı Akyurt Jandarma Karakolu’na çekildi.

O tarihte bu olayı ‘suikast’ olarak değerlendiren kimi Saadet Partisi yöneticileri sorumlu olarak MOSSAD’ı gördüler. SP Fatih İlçe Başkanlığı’nın web sayfasında İncetahtacı için ‘MOSSAD tarafından planlanan bir suikast sonrası şehit oldu’ ifadesine yer verildi.

Hayatıyla ödedi

Gariplikler bu olaylarla sınırlı kalmadı. Emekli MİT görevlisi Ertuğrul Berkman, Ortadoğu uzmanıydı. Özellikle Kuzey Irak’taki Kürt hareketleri, PKK ve uluslararası bağlantılarına dair özel bilgilere sahipti.

Susurluk Komisyonu üyesi Fikri Sağlar’la irtibat kurup birkaç defa buluşup görüştüler. Çoğunlukla Sağlar’ın Çankaya’daki ofisinde bir araya geldiler. Berkman, 29 Ağustos 1997 günü şüpheli bir trafik kazası sonucu öldü.

Sağlar da yakınları da ölümü ‘şüpheli’ buldu.

Ölümden döndü

Fikri Sağlar da iki kez ölüm tehlikesi atlattı. İlki, 1998 sonu yaşandı.

Ford marka aracını bakım için koruma ve şoförü aracılığıyla bir tamirciye gönderen Sağlar, aracını tamirciden aldıktan sonra Ankara dışı yolculuk için Esenboğa’ya doğru yola çıktı. Tamirden sonra ilk kez kullanıyordu. Havalimanının girişindeki kontrol noktasında aracın ön sol lastik bijonlarının bağlı olduğu metal disk koptu. Süratli olmaması, kendini büyük bir faciadan kurtardı.

Bilirkişi raporunda ‘disk kopması’ metal yorgunluğuna bağlandı. Bundan tatmin olmayan Sağlar, Ford temsilciliğine giderek bilgi istedi. Şu cevabı aldı: ‘Metal yorgunluğuna bağlı olarak bu tür hasarlar olabilir. Ancak bu durum, beş binde bir ihtimaldir. Sizin aracınız bakımlı, bu ihtimal çok zayıf...’

Sağlar diğer tehlikeyi ise 1999 yılı Kasım ayında atlattı.

İstanbul’dan Ankara’ya tek başına dönen Sağlar, Gölbaşı İncek kavşağında bir kamyon tarafından sıkıştırıldı. Aracıyla yan bariyerlere çarpan Sağlar, şarampole yuvarlandı. Aracın rotu kırıldı.

Ergenekon’da çıktı

Susurluk sanığı İbrahim Şahin, yargılandığı İstanbul 6 Numaralı DGM Heyeti Başkanı Sedat Karagül’e ‘Bana süre verin yapacağım açıklamalarla yer yerinden oynayacak’ dedi. 27 Mart 2000, duruşma günüydü. Hakim Şahin’i beklerken, o Eskişehir-Yalova yolunda kendi kullandığı ciple kaza geçirdi, hafızasını kaybetti!

Bu arada Hakim Karagül sürpriz bir kararla görevinden alındı. Yerine atanan Hakim Metin Çetinbaş kısa sürede davayı sonuçlandırdı, şimdi ise Ergenekon’da Kemal Alemdaroğlu’nun avukatlığını yapıyor.

Bakalım, daha ne gibi sürprizlerle karşılaşacağız.

star



Bu yazı 1,846 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Ağustos 2012 Hüseyin Aygün vakası
    • 8 Ağustos 2012 Atatürk yaşasa ismini değiştirir miydi?
    • 1 Ağustos 2012 Hatay’da neler oluyor?
    • 30 Temmuz 2012 Suriye’ye PKK operasyonu
    • 25 Haziran 2012 Vurulan jet değil çünkü...
    • 18 Haziran 2012 Başbakan’ın başka seçeneği yok
    • 14 Mayıs 2012 Kim bu üst komutanlar?
    • 7 Mayıs 2012 CHP’de derin çatışma
    • 28 Mart 2011 Kalemim size emanet
    • 16 Mart 2011 Arşiv bir açılsa görürsünüz
    • 9 Mart 2011 Sen de yoğunlaş, koçum benim
    • 7 Mart 2011 Ergenekon’da neler oluyor?
    • 4 Mart 2011 1 Mart operasyonu
    • 23 Şubat 2011 Olmadı sayın Bakan
    • 22 Şubat 2011 O mektubu kim verdi?
    • 18 Şubat 2011 Kılıçdaroğlu-Yalçın pazarlığı
    • 16 Şubat 2011 Yeni Türkiye nasıl kurulacak?
    • 7 Şubat 2011 CHP’yi yıkmaya mı geldi yoksa?
    • 4 Şubat 2011 Böyle terbiyesizlik olmaz
    • 28 Ocak 2011 Asılacakların listesi

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,425 µs