Barack Obama'nın ülkesine yönelik uygulamaları ile örneğin, sağlık, ekonomi, eğitim türünden bakanlıklara yapacağı atamalar bizi ilgilendirmiyor...
Savunma Bakanlığı, Dışişleri, Ulusal Güvenlik ve İstihbarat'taki yeni adamlar önemli. Bir de arkasında bulunan "entelektüel" ekip. Yani akademisyenler ve think-tanklar.
Çünkü bunlar öncelikle; küresel, bölgesel ve Türkiye'nin politikalarını etkileleyecek...
Bir önceki yazımızda önemli ama şimdiye kadar vitrine çıkmayan; "Başkan'ın 'gerçek' adamları"na bakmıştık...
Şimdi biraz daha büyüklere geçelim...
Çünkü onlar Obama yönetimindeki Beyaz Saray'ın derinliğini gösterecek...
* * *
Uzman ve tecrübeli isimlerden oluşan Obama'nın zihinsel ekibini ben 4 bölüme ayırdım...
Danışmanlar, ABD'de "şeytana pabucunu ters giydiren" hukukçular, think-tank'lardan gelenler ve akademisyenler...
* * *
Madeleine Albright (Marie Jana Korbelová) : Şimdi anlatmaya kalksam ne yer yetecek ne de yeterli olacak. ABD'nin en önemli (Clinton dönemi) Dışişleri Bakanları'ndan. (Ve ilk kadın Dışişleri Bakanı) Bana göre ilk beşe elini kolunu sallaya sallaya girer.
Türk Dışişleri'nde iyi tanınıyor. Yahudi kökenli. 1997'ye kadar Katolik olduğunu sanıyordu! Sonra Yahudi dedesi ve büyükannesinin Auschwitz'de öldüğünü öğrendi. (Bakanlığı ile hemen aynı dönemde!)
(Lütfen Tıklayınız)
İşin ilginç yanı, Albright, Hillary Clinton'u destekliyordu. 2007'de, İsmail Cem'in kızı İpek Cem'le yaptığı bu minvalde bir söyleşiyi not edeyim. (Lütfen Tıklayınız) Tabii buradan önce Hillary'i sonra Obama'yı desteklemiş manası çıkarmayın.
ABD'yi kavradığını sanan bir çok "uzmanın" göremediği tuzağa düşersiniz. Ben derim ki, Clintonlarla Obama'nın uzlaşısını sağlayan kişilerden biridin Albright! Ondan sonradır ki, Clintonlar Obama'ya destek vermeye başladılar. Hatta büyük konuşmayayım ama, Hillary Clinton bakan olursa katkısı vardır.
Şimdi diyeceksiniz ki, ABD Başkanlığı için yürütülen bu denli gizli-kapaklı pazarlıkları nereden biliyorsun? İşte şunun gibi şeylerden; (Lütfen Tıklayınız)
Biz de Albrigth'ı son anımsatan olay yazdığı bir kitaptır. "Tanrı ve Güçlü". Seçim süreci devam ederken Demokratlar'ın bir kongresinde Egemen Bağış'la da bir araya gelmişlerdi. (Lütfen Tıklayınız)
Warren Christopher: Eh, Türkiye'de pek tanımayanı yok sanırım. Yeni hükümette görev alma ihtimali biliniyor. Ankara'yı bilen, önemini anlayan, Ankara'nın da bildiği bir isim. İyi bir makam alırsa, Türkiye'nin sevineceğini tahmin ediyorum. Şu ana kadar "O'Melveny and Myers LLP" isimli, çok büyük ve uluslararası bir hukuk firmasının kıdemli ortalığını yapıyordu. Meraklısı için: (Lütfen Tıklayınız)
Eric Holder: Şu ana kadar "ana takım"da rastladığım ilk siyahi figür. (Lütfen Tıklayınız) Araştırmalarımda rastlayamadım ama Obama'nın "okuldan" arkadaşı olabilir. Çünkü tarihler ve okullar tutuyor. (Lütfen Tıklayınız) Obama'nın ekibine biraz geç katılmış ama önde olması bu bağı açıklayabilir. (Lütfen Tıklayınız)
Greg Craig: Obama'nın dış politika danışmanlarından, başkent avukatlarından biri. İlginç bir kariyeri var. Okumanızı öneririm. Edward Kennedy'i de temsil etmiş, Soljenitsin'i de! (Lütfen Tıklayınız) Kabinede yer alma ihtimali bulunuyor. Türkiye'de ismi yeni duyuluyor ama AKP içinde tanıyanlar var. (Lütfen Tıklayınız) Clinton ekibinden ama daha çok Albright takımından.
Böylece danışman ve hukukçu ekibini bu dörtlü ile bitiriyoruz. Görüldüğü gibi bu ekipten bakan çıkma ihtimali fazla.
* * *
Gelelim think-tanklara ve üniversitelere.
David Boren: Bu kişi, Oklahoma Üniversitesi'nin Başkanı. Ama geçmişte Senato İstihbarat Komitesi'nin başındaydı. Zaten ailecek politikacılar. Babası, 1937-47'ye kadar Kongre üyesiydi. (Lütfen Tıklayınız) Oğlu'da 2005'ten beri. (Lütfen Tıklayınız)
Bilen bilir (!) Boren, "Skull and Bones" üyesi. Bilmeyenler için "ön söz" mahiyetinde: (Lütfen Tıklayınız) Kız kardeşi Carie de halen Teksas-Dallas'da Episcopal Kilise'nin
Evangelizm direktörü. (Lütfen tıklayınız) Şimdi diyeceksiniz ki, "böyle bir adamın Obama'nın yanında işi ne?" "Change" diyoruz ya. Anlamıyorsunuz hâla.
Anthony Lake: Bu da aşina olduğumuz bir kişilik. Diplomat ve Clinton döneminin Milli Güvenlik danışmanı. Şimdi George Town Üniversitesi'nde. Akademik kariyeri için: (Lütfen Tıklayınız) Diplomatik ve politik kariyeri uzun. (Lütfen Tıklayınız) Sayısız tarihi kişi ve olayın içinde bulunmuş. 2005 yılında-65 yaşında-Yahudi oldu. İnsan 65 yaşında din değiştirir mi? Değiştirmiş.
Susan Rice: ABD Dışişleri Bakanlığı Afrika masasında ve Milli Güvenlik Konseyi'nde bulunuyordu. Şimdi Brookings Enstitüsü'nde. (Lütfen Tıklayınız) Eğitimi iyi. Soyadının Condaleezza Rice ile ilgisi yok. Neden bilmem, adı şimdi pek bilinmese de önümüzdeki süreçte parlayacağını sanıyorum. Bunda vesile Michelle Obama olabilir!
Richard Danzig: Clinton dönemde Deniz Kuvvetleri'nin başındaydı. Yale, Harvard, Oxford ekolünden. Şimdi CSIS'de. Danzig'i Türkiye'de tanıyanlar var. CSIS ise daha iyi bilinen bir think-tank. (Lütfen Tıklayınız)
Sam Nunn: 24 yıl senatörlük yapmış bir isim. CSIS ve NTI (Nuclear Threat Initiative) isimli thin-tank'larda çalışıyor. Nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlar üzerinde çalışmış. Tecrübeli bir isim. Eşi (Colleen) CIA için çalışan bir casus. Yeni dönemde, Rus-ABD ilişkilerinin silahsızlanma boyutunda ismine sık rastlayabiliriz.
Jim Steinberg: Milli güvenlik, uluslararası ilişkiler, istihbarat ve informasyon teknolojileri konusunda uzman biri. (Lütfen Tıklayınız) Yale, Harvard ekolünden. Demiştik Brookings Enstitüsü'nü çok duyacağız diye, Steinberg de orada. (Lütfen Tıklayınız)
Lee Hamilton: Bence şaşırtıcı bir isim. Çünkü Başkan Bush'un ekibinde gördük kendisini. Ama Demokrat tabii. Bush'un Dış İstiharat danışmanlarından biriydi. Aynı zamanda 11 Eylül'den sonra inşa edilen "Homeland Security" (Anavatan Güvenliği diyelim) danışmanlar konseyindeydi. 34 yıllık kongre üyesiydi. Irak Çalışma Grubu'na da hizmet verdi. Amerikan ordusu ve CIA ile ilgili çalışmalara da katıldı. (Lütfen Tıklayınız)
William Perry: Güçlü ama unutulmuş bir isim. Eski Savunma Bakanı. (Clinton dönemi) Harvard ekolünden ama daha değişik bir yapısı var. Aslında mühendis. Savunma Bakanlığı döneminde küresel kriz noktaları ve bazı ülkeler (Rusya, Asya, Ortadoğu, Somali, vb.) ile ilgili olarak döneminin politikalarının irdelenmesi ilginç olabilir. Çok meraklısına: (Lütfen Tıklayınız)
* * *
Evet, Obama'nın gazete ve televizyonlara pek yansımayan ekibinin temel isimleri bunlar.
Politik olarak Clinton rengini görüyoruz. Eğitim olarak Harvard, Yale, Oxford ve Princeton etkisi hakim. ABD'de önemli etki sahibi olan, her Başkan'ın kendi döneminde öne çıkarttığı think-tank kuruluşları içinde de özellikle Brookings'in ağırlığı görülüyor.
Umarım önümüzdeki Obamalı döneme ilişkin olarak, ülkemizde ortaya çıkacak analizlere ve "gelecek okumalara" basamak sayılır...
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle