En Sıcak Konular

Murat Yetkin


Murat Yetkin
0 0 0000

Ekibi Erdoğan’a yük olmaya başladı



Sözü uzatmadan söylemek gerekirse, görevlerini sürdürmeleri yalnızca Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kendilerini taşımayı sürdürmesine bağlı siyasi ve idari yetkililerin sayısı artıyor.
Yakın zamana dek Erdoğan’ın üzerinden yük alan, onu omuzlarında taşıyan hükümet üyeleri ve idari kadroların bir kısmı, artık Erdoğan’ın omuzlarına yeni ağırlıklar yüklemeye başladı. Yakın zamana dek ekibi Erdoğan’ı taşıyorken, ortaya çıkmakta olan yeni tablo Erdoğan’ın ekibi taşır hale geldiği izlenimini veriyor.
Örnekler verilebilir.
Dengir Fırat, AK Parti’nin birinci başkan yardımcısı olarak siyasette ağırlık taşıyan
bir isim. Her türlü siyasi ve hukuki tartışmanın öncüsü görmeye alıştığımız Fırat, son bir kaç haftadır, ticari faaliyeti nedeniyle savunmaya geçmiş durumda. Bu enerjisinin tamamını parti siyasetine veremeyeceği anlamına gelir.
Ama biz gündemde fazla yer tutmayan bir konudan başlayalım. Kamuoyu o sırada bir gün sonra yapılacak Dengir Fırat-Kemal Kılıçdaroğlu tartışmasına odaklandığı için fazla dikkat çekmedi. Ancak MÜSİAD Başkanı Ömer Cihat Vardan’ın 24 Eylül günü heyetiyle Başbakan Erdoğan’ı ziyareti sırasında söyledikleri ilginçti. Hükümete TÜSİAD ya da TOBB tarafından gelen eleştiriler zaten AK Parti yönetimi tarafından ‘muhalefettir, yapar’ mantığıyla algılanıyor. Oysa MÜSİAD iş dünyasında hükümete en yakın kuruluşlar arasında yer alıyor.
Vardan’ın Erdoğan’a sunduğu raporda bakın ne deniyor:
 “Muhtemel bir kabine revizyonu durumunda, ilgili birtakım bakanlıklara üretim, Ar-Ge, Ür-Ge alanlarını yakından bilen, üretimden gelen bakanların atanması çok faydalı olacaktır. Böylece ‘ekonomi, ağırlıklı olarak parasal ve mali politikalarla idare ediliyor, somut bir üretim vizyon ve stratejisi eksik’ şeklindeki bazı eleştirilerin önüne geçilecektir.”
MÜSİAD’ın kabinede görmek istedikleri kişilerin bir tek ismini vermediği kalmış, ancak bazı bakanlardan memnun olmadıkları anlaşılıyor. Bunların da Dışişleri ya da Savunma bakanları, ya da başında mühendis bulunan Enerji, Ulaştırma bakanlıkları olmadığı ortada. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a da dokunmadıklarına göre, ‘ilgili bir takım bakanlıklar’ ile kastedilen fazla isim kalmıyor geriye. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’den fazla akademik kaldığı, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’ın AK Parti tabanının taleplerine duyarsız kaldığı yolunda şikâyetler var gerçi, ama Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in hedefte olduğu söylenebilir. Ali Babacan altında uyumlu çalışan Hazine bürokrasisinin şikâyetleri artık yabancı yatırımcıların dikkatini çekecek boyutta.
İdarede de işin tadı kaçmaya başladı.
Almanya’da patlayan Deniz Feneri yolsuzluğunun Türkiye’deki yansımaları şimdiden idare üzerine gölge düşürmeye başladı. 
Kendi içinden geldiği ve Almanya’daki skandala adı karışan Kanal 7’yi kayırma, Doğan grubuna hasmane bakma gölgesinde Zahid Akman ve onun başkanlığındaki RTÜK’ün aldığı kararların itibarı ne kadar yüksek olabilir? Akman bu kadar sarsıntı ardından hâlâ koltuğunda oturabiliyorsa, bunu Başbakan Erdoğan’ın hâlâ kalk dememesine borçlu.
CHP’li Kılıçdaroğlu’nun ortaya attığı iddia sonucu yardımcısı Şaban Dişli’nin AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı’ndan istifasına dur demeyen Erdoğan, Akman’a aynı rahatlıkta davranamıyor. Bunun nedeni Dişli’nin ne de olsa camiaya sonradan katılması, Akman’ın ise aynı mahallenin çocuğu olmasından gelen vefa ve güven duygusu mu? Yoksa aynı zamanda, Akman o koltuktan kalkarsa, birbiri ardına devrilen domino taşları gibi, siyaset ve bürokraside başka isimlerin de gündeme gelmesinden duyulan endişe mi? Neticede Gürhan, Akman ve Karaman gibi yolu bir şekilde Deniz Feneri, Kanal 7 ve ortaklık kurulan diğer şirketlerden geçen isimler belli.
Bizim henüz tamamen vâkıf olamadığımız ancak camiadan olanların mutlaka bildiği bu isimlerden şimdi siyaset ve bürokraside olanların gelinen aşamada artık Erdoğan’ın omuzlarından yük almaktan ziyade, yük olmaya başladıkları söylenebilir.
İlginç bir nokta daha var: AK Parti milletvekillerinden (tarafsız olması beklenen Meclis Başkanı Köksal Toptan dışında) bu konuda tek bir ses çıkmıyor. Acaba onlar da Abdüllatif Şener gibi görevdeyken harekete geçmeyip, ayrıldıktan sonra konuşmayı mı düşünüyorlar?

 



Bu yazı 1,034 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 22 Mart 2012 İki önemli mesele
    • 15 Mart 2012 Türkiye'nin yeni deniz stratejisi üzerine
    • 23 Aralık 2010 Şahin'den çağrı: Siyasi partiler yasası değişmeli
    • 11 Aralık 2010 Üniversitelerde ikinci 68 mi?
    • 5 Aralık 2010 Ankara'dan Tel Aviv'e: Özür insani-siyasi diye ayrılamaz
    • 21 Kasım 2010 'Diyarbakır'da 3. bir yol açabiliriz'
    • 19 Kasım 2010 'Füze kalkanında mutabakata yakınız'
    • 15 Kasım 2010 2010 model Ecevit çıkışı
    • 7 Kasım 2010 Hem AK Parti hem de CHP'de merkeze açılım
    • 23 Ekim 2010 Bedelli görüşülmedi ama söz siyasetin
    • 18 Ekim 2010 Gül ve Demirel'le dinleme üzerine
    • 3 Ekim 2010 Siyaset sahnesinde bu kez çok güzel hareketler var
    • 30 Eylül 2010 ABD, Irak sınırında güvenlik şeridine destek verdi
    • 26 Eylül 2010 Bilim dünyasına biraz daha ilgi
    • 16 Eylül 2010 CHP'nin hatası ve faturası
    • 11 Eylül 2010 Öcalan 'boykot' dedi, tansiyon yükseldi
    • 30 Temmuz 2010 Kılıçdaroğlu: Geçmişteki yanlışları telafi ediyoruz
    • 25 Temmuz 2010 Orduda değişim
    • 22 Temmuz 2010 Başbakan hesaplaşacaksa madde 35 ve YÖK'ü kaldırsın
    • 20 Temmuz 2010 AB elçisi: Yeni bir İran istemiyoruz

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,055 µs