En Sıcak Konular

Şamil Tayyar


Şamil Tayyar
0 0 0000

Halk iktidardan ne bekliyor?



Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar kuruluşunun AK Parti hakkındaki kapatma davası sonuçlandıktan sonra gerçekleştirdiği son kamuoyu yoklamasına göre, toplumun iktidardan üç öncelikli talebi var: 1-Ekonomik reformlar, 2-Yeni ve sivil anayasa, 3-AB reformları.

TOBB başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının öncelik listesine baktığımızda da ekonomik reformların liste başı olduğunu görüyoruz. Açıkçası, kişisel kanaatim de aynı yöndedir.

İnşaat ve otomotiv sektörü başta olmak üzere piyasalarda genel bir durgunluk olduğu, su götürmez bir gerçektir. Kapatma davasının ekonominin üzerinde oluşturduğu kara bulutların varlığı bilinmekle birlikte, piyasalardaki negatif sinyaller çok önceden hissedilmeye başlandı. Nitekim, AK Parti hakkındaki kapatma davasının açıldığı 14 Mart günü ‘AK Parti’ye uyarı’ başlıklı yazımda bu tehlikeye dikkat çekmiştim.

Şimdi dava şoku atlatıldı, artık geride kaldı. Acaba, hükümet, önümüzdeki süreçte ekonomiye nasıl bir can suyu verecek?

Kritik üç soru

Önceki gün ekonomi muhabiri arkadaşımız Hüseyin Özay’la birlikte ekonomin patronu Mehmet Şimşek’in yanındaydık. Yukarıdaki tespitlerimi bakanla da paylaştım. Çok samimi bir şekilde ‘Evet bir durgunluk var’ dedi. Tümden reddetmek yerine sorunun tespiti ve çözüm yollarına ilişkin yaklaşık 2 saat süren kapsamlı bir analiz yaptı. Elinde kalem, önünde not defteri, grafikler çizip rakamlar sıraladı.

İletişim Fakültesi mezunuyum ama lisede matematik bölümünü bitirmemden olsa gerek ne grafikler ne rakamlar yabancı geldi.

Yine de hepsini kenara itip üç kritik soru cevap aradık. 1-AK Parti kapatılsaydı bizi ne gibi ekonomik tablo bekliyordu? 2-Kapıda yeni bir ekonomik kriz var mı? 3-Piyasaları hareketlendirmek için ne yapacaksınız?

Her konuda açık mesajlar veren Bakan Şimşek, bu konuda tereddütlüydü. Bulunduğu görevden dolayı varsayıma dayalı değerlendirme yapmasının sakıncalı olabileceğini belirten Şimşek, ‘Kapatma kararı çıksaydı, 1994 ve 2001 krizlerinden daha ağır bir kriz doğardı’ tespitime itiraz etmeyip tebessümle yetindi.

Peki kriz riski var mı?

‘Asla’ deyip ekledi: ‘Türkiye çok iyi bir noktada. Kötü yönetilen bankalar sistemden ayıklandı. Kamu finansman dengesi sağlandı. Milli gelirin yüzde 15’i faize gidiyordu, şimdi 5.2’ye indi. Borcun milli gelire oranı yüzde 38’lere kadar geriledi. AB üyesi ülkelerde bile bu oran ortalama yüzde 60’dır. Sosyal güvenlik sistemindeki açıkları kapatıyoruz.’

Güle güle deriz

O halde IMF neden kapıdan hiç eksilmiyor? Gönderemiyor muyuz?

Şimşek, ‘eğer IMF ile ilişki Türkiye’nin yararınaysa neden koparılsın’ düşüncesinde. Eskiden şartları IMF koyuyordu şimdi Türkiye de söz sahibi.

Şöyle dedi: ‘Çerçeve bir program hazırladık. IMF, programımıza, felsefemize, hedeflerimize tutarlı bir yaklaşım gösterirse ihtiyati stand-by olabilir. Aksi halde güle güle der göndeririz.’

Yani, eşit şartlarda pazarlık hali mevcuttur. Bu da Türkiye’nin ekonomik açıdan geldiği noktayı göstermesi bakımından önemlidir.

Şimşek, anlaşma için temel şartların küresel ölçekte rekabet gücünü arttırıcı (enerji, Arge gibi) yatırımlar, beşeri sermayeye dayalı Türkiye’yi bilgi toplumuna dönüştürme projeleri, AB reformları ve altyapı tesisleri olduğunu anlattı.

‘Beşeri sermaye’ lafını duyunca takıldım: ‘Paradan sorumlu bakanlar genellikle ekonomiyi sadece rakamlardan ibaret sanırlar, siz insandan söz ediyorsunuz?’

Gülmeye başladı Şimşek: ‘Olur mu, bizim yönetim felsefesi tamamen beşeri sermayeye dayanmaktadır. Neyi başaracaksanız, onu insanla yapacaksınız. Arge yatırımlarına, bilgi toplumu projelerine onun için ağırlık veriyoruz.’

Bundan sonra ne olur?

Bakan, kapatma davasının bu şekilde sonuçlanmasının yatırımcıları rahatlattığını ve herkesin planlarını bu yeni duruma göre tekrar gözden geçirdiğini belirtirken, önümüzdeki dönemde yatırımların hızlanacağını söyledi. Yabancı sermaye akışında da hareketliliğin, dava kararının hemen ardından kendini gösterdiğini anlattı.

İlave olarak KEY ödemeleri ve maaş zamlarının tasarruf eğilimi düşük alt gelir gruplarında kısmı rahatlama sağlayacağını anlatan Şimşek, istihdam gibi yapısal sorunların çözümüne ilişkin reformlarla piyasaların daha da hareketleneceğini düşünüyor.

Özetle yeni dönemde vites büyütülecek.

star



Bu yazı 1,035 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Ağustos 2012 Hüseyin Aygün vakası
    • 8 Ağustos 2012 Atatürk yaşasa ismini değiştirir miydi?
    • 1 Ağustos 2012 Hatay’da neler oluyor?
    • 30 Temmuz 2012 Suriye’ye PKK operasyonu
    • 25 Haziran 2012 Vurulan jet değil çünkü...
    • 18 Haziran 2012 Başbakan’ın başka seçeneği yok
    • 14 Mayıs 2012 Kim bu üst komutanlar?
    • 7 Mayıs 2012 CHP’de derin çatışma
    • 28 Mart 2011 Kalemim size emanet
    • 16 Mart 2011 Arşiv bir açılsa görürsünüz
    • 9 Mart 2011 Sen de yoğunlaş, koçum benim
    • 7 Mart 2011 Ergenekon’da neler oluyor?
    • 4 Mart 2011 1 Mart operasyonu
    • 23 Şubat 2011 Olmadı sayın Bakan
    • 22 Şubat 2011 O mektubu kim verdi?
    • 18 Şubat 2011 Kılıçdaroğlu-Yalçın pazarlığı
    • 16 Şubat 2011 Yeni Türkiye nasıl kurulacak?
    • 7 Şubat 2011 CHP’yi yıkmaya mı geldi yoksa?
    • 4 Şubat 2011 Böyle terbiyesizlik olmaz
    • 28 Ocak 2011 Asılacakların listesi

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,310 µs