En Sıcak Konular

Fikret Bila


Fikret Bila
0 0 0000

İddianameden çıkan sonuçlar



İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Ergenekon iddianamesiyle ilgili olarak genel bilgiler verdi. İddianamenin çerçevesini çizdi, ancak henüz mahkeme iddianameyi kabul etmediği için detaylara giremedi.
Başsavcı Engin’in verdiği bilgilere bakarak şu sonuçlara varabiliriz:
1- Başsavcı Engin, darbe günlüklerinin iddianamede yer almadığını açıkladı. Ayrıca, 1 Temmuz’da yapılan gözaltıların (emekli komutanlar Şener Eruygur ve Hurşit Tolon dahil), darbe günlükleriyle ilgili olmadığını belirtti. Buradan çıkan sonuç, Ergenekon iddianamesinin mahkemeye sunulan bölümünde darbe günlüklerinin olmadığı.
Şener Paşa ve Hurşit Paşa, Ergenekon çerçevesinde tutuklu olduklarına göre, bir ek iddianame hazırlanacak. Ek iddianame Ergenekon soruşturması kapsamında olacak. Darbe günlüklerinin ek iddianamede olup olmayacağı ise açıklamalardan anlaşılmıyor. Belki, bu boyut Genelkurmay Askeri Savcılığı’nca sonuçlandırılacak.
2- Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın devreye girdiği de ortaya çıkan bir başka sonuç. Askeri savcılığın, emekli komutanlarla ilgili evrakın askeri nitelik taşıyan veya görevde oldukları dönemle ilgili bölümünü istemiş olması, incelemeyi ve değerlendirmeyi askeri yargının yapacağını gösteriyor. Genelkurmay Askeri Savcılığı, bu belgeler üzerinde yapacağı inceleme ve değerlendirme sonucu, askeri yargı sürecini işletmeye gerek olup olmadığına karar verecek.
3- Ergenekon iddianamesinin dikkat çeken bir yönü de Danıştay saldırısını kapsaması. Başsavcı Engin, iddianamede, Danıştay saldırısı ile Cumhuriyet gazetesine atılan bombaların yer aldığını söyledi. Ergenekon örgütlenmesiyle bu saldırılar arasında bağ kurulması, iddianamenin eylemle ilgili en önemli yönünü oluşturuyor. Ancak, bu noktada da yargı organları arasında bir çelişki ortaya çıkıyor. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon iddiaları ile Danıştay saldırısı arasında bir bağlantı olmadığına hükmetmişti.
Oysa, Ergenekon savcıları, bağlantı olduğu sonucuna varmışlar ki, Danıştay saldırısı iddianamede yer alıyor. Ankara 11. Ceza Mahkemesi’nin “bağlantı yok” kararı Yargıtay tarafından da onaylanırsa, bu Ergenekon davasını da etkileyecektir. En azından Ergenekon iddianamesinin Danıştay boyutunda, farklı bir yargı kararı olması önemli bir durum.
4- İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Engin, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili olarak medyada çıkan bir çok haberin gerçeği yansıtmadığını belirtti ve “bilgi kirliliği”nin yoğunluğuna işaret etti. Gerçekten de Ergenekon soruşturmasıyla ilgili kafa karışıklığı sürüyor. Medyada ifade edilen Hrant Dink, Rahip Santoro suikastleri ve Malatya’daki yayınevi katliamının da iddianame kapsamında olduğu yolundaki haberlerin gerçek olmadığı anlaşıldı. Bu arada darbe günlüklerinin Ergenekon savcıları tarafından yeni incelenmeye başlandığı yönündeki haberler, askeri ve sivil yargı arasında yetki ve görev açısından konunun bir netliğe kavuşmadığı izlenimini verdi.
5- Bu arada Ergenekon kapsamında tutuklanan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün de avukatlarının yaptığı itiraz sonucunda mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Aygün’ün serbest bırakılması önemli bir gelişme. Bu davanın önde gelen aktörlerinden biri olarak sunulan Aygün’ün serbest bırakılması yaratılan atmosferin abartılı olduğunu düşündürüyor.
6- Darbe günlüklerinin bu aşamaya kadar Ergenekon iddianamesinde yer almadığının anlaşılması eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ile eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un neyle suçlanacakları konusundaki merakı da artırmış durumda.
Emekli komutanların, Başsavcı’nın açıkladığı ağır suçlamalara muhatap olan Ergenekon örgütünün neresine yerleştirilecekleri ciddi bir soru işareti.

milliyet



Bu yazı 1,106 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Ankara’nın müzakere planı nedir?
    • 26 Eylül 2012 Özkök: Bektaşi fıkrasına döndü
    • 19 Eylül 2012 PKK, BDP’yi boşa çıkardı
    • 9 Eylül 2012 PKK’nın yerleştirmeye çalıştığı dil
    • 7 Eylül 2012 Bomba sayımı vardı
    • 5 Eylül 2012 PKK’nın ‘ele geçirme’ ısrarı
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek’in mutabakat çağrısının muhatabı
    • 28 Ağustos 2012 Çiçek’ten ulusal mutabakat çağrısı
    • 26 Ağustos 2012 Kuzey Irak-Kuzey Suriye çelişkisi
    • 25 Ağustos 2012 ''Çözüm'' denilince ne anlaşılıyor?
    • 23 Ağustos 2012 Sadece cenazede değil
    • 19 Ağustos 2012 PKK’nın ''kontrol bende'' mesajı
    • 15 Ağustos 2012 PKK ile ilgili yanılgılar
    • 8 Ağustos 2012 Şemdinli’de neler oluyor?
    • 6 Ağustos 2012 PKK saldırılarının şifreleri
    • 5 Ağustos 2012 Büyük tasfiye
    • 29 Temmuz 2012 Kuzey Irak’ta ağzı sütten yanan Türkiye
    • 27 Temmuz 2012 Ankara’nın Barzani tercihi
    • 26 Temmuz 2012 PKK ve Kürt sorunu boyut değiştiriyor
    • 22 Temmuz 2012 Esad’ın tutunması artık çok zor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,946 µs