En Sıcak Konular

Ahmet Taşgetiren


Ahmet Taşgetiren
0 0 0000

Bugün seçim olsa...



Bugün seçim olsa oy dağılımı nasıl olurdu? İki kamuoyu araştırması yayınlandı. Metropoll'ün araştırmasının sonuçları şöyle:
 
Ak Parti kapatıldığı takdirde Tayyip Erdoğan'ın desteklediği partiye oy vereceklerin oranı yüzde 48.8. Bugün seçim olsa Ak Parti'nin alacağı oyun oranı yüzde 44.6.

Yine, Metropoll'ün araştırmasına göre bugün yapılacak bir seçimde ÇHP'ye yüzde 12, MHP'ye yüzde 6.6 oy çıkacak. Metropoll araştırmasında yüzde 20 civarında bir "Kararsız" oy söz konusu, bu oylar da dağıtıldığında Ak Parti'nin oy oranı yüzde 50'nin üstüne çıkıyor. Bir başka kamuoyu araştırması, dünkü Radikal'e yansıdı.

Credit Suisse için A & G şirketinin yaptığı araştırmaydı bu. Bu araştırmada Ak Parti oyları, yüzde 28.1, CHP 13.7, MHP 12.1.gözüküyor. Ancak 24-25 Mayıs tarihlerinde yapılan bu kamuoyu araştırmasında kararsız oy yüzde 29.3 gibi bir hayli yüksek oranda. Araştırma kuruluşu, kararsız oyları dağıtmış ve şöyle bir sonuca ulaşmış: Ak Parti: 39.7, CHP: 19.4, MHP: 17.1, DTP: 6,5, SP: 3,4 DP: 3,3, DSP: 3,1 Bu kamuoyu yoklamalarının değerlendirmesinde ilk akla gelen şey, "güvenilirlik" konusu. Bir kere ortaya çıkan sonuçların farklılığı sonuçların güvenilirliğini tartışmalı hale getiriyor.

Arada Ak Parti açısından 10 puanlık bir fark, MHP ve CHP açısından benzeri bir görüntü var. Metropoll'de CHP ve MHP çok az, A&G'de Ak Parti düşmüş, özellikle MHP çok yükselmiş gözüküyor. Yine A&G'de kararsız oy oranının yüzde 30'a dayanması anlamlı. Kararsız oyların çokluğu, siyasi hayatın belirsizliği ile bağlantılı. Dağılımını yaparken yaşanan konjonktüre dikkat etmek gerekiyor.

Ak Parti hakkında sürmekte olan kapatma davası hem Türkiye için, hem bizzat Ak Parti için siyasi belirsizlik anlamına geliyor. "Bugün seçim olsa..." diye bir soru ile seçmen önüne vardığınızda insanların "Ak Parti" diyebilmeleri, ancak Ak Parti benzeri ve muhtemelen Tayyip Erdoğan'ın destekleyeceği bir parti söz konusu ise mümkün olacaktır. Metropoll araştırmasında CHP ve MHP oylarının çok düşük çıkması gerçeği mi yansıtıyor? Tartışılabilir ama bu kadar düşük bir oran olabileceğini sanmıyorum.

A&G'nin araştırmasında Ak Parti'nin oylarının düşüklüğü de bana göre gerçekçi değil. A&G, burada kararsız oyların oranının yüksekliği ile kendi kendisini sağlama almış gözüküyor. Kurum kararsız oylar için bir dağılım yapmış, ama bu ne kadar gerçekçi ve hangi süre için geçerli sorusunu sormaya mani olamıyor. Bu sonuçlar için işaret edilmesi gerekli birkaç husus daha var:

-Şu sonuçlar bile Ak Parti veya yerine kurulacak ve Erdoğan'ın desteklediği parti için tek başına iktidarı işaretliyor. Metropoll yüzde 50, A&G yüzde 39 küsur oy gösteriyor ki, bu her halükarda tek başına iktidar demektir.

-Ak Parti bu oy nispetleriyle, peşinden gelen en yakın partinin (mesela CHP'nin) en az iki katı oy almış gözükmektedir. Bu da Ak Parti ve diğerleri arasındaki toplumsal kabul ilişkisinin farkını ortaya koymaktadır.

-Bu oy oranları, AK Parti dışındaki iktidar alternatiflerini çok problemli hale getirmektedir. Ak Parti olmazsa, Türkiye'nin önüne bir CHP - MHP koalisyonu ihtimali çıkmaktadır. Bu ihtimalin Türkiye için faydası ve zararına ilişkin değerlendirme ayrı, ama sırf seçmen tercihi açısından bu ihtimalin etkisi ne olur, sorusu sorulacaktır. Bir kere böyle bir ihtimalin CHP oylarını da MHP oylarını da etkileyeceği ve bu etkinin pek de olumlu olmayacağı tahmin edilebilir. Hem CHP tabanında hem MHP'ye oy verecekler arasında bu ihtimalin kuşku doğuracağı muhakkaktır. Bu da en azından "kararsızlık" noktasında bulunanların eğilimini etkileyecektir.

22 Temmuz 2007 seçimlerinde "Ya MHP'ye, ya CHP'ye" çağrıları ve sonra gelen "hüsranlar" unutulmuş olamaz. Bir de şu: MHP şayet oyunu artırmışsa, herhalde bu, CHP çizgisinde gözüken politikalar sebebiyle olmuş olamaz. Tam aksine, MHP'ye puan kazandırdığı tahmin edilen çıkışlar, Cumhurbaşkanlığı ve Başörtüsü ile ilgili olanlardır.

Bu da gelecekte bir CHP - MHP koalisyonu ihtimalini, bugünkü oy tercihlerinde negatif bir unsur haline getiriyor. -Bütün bu bilgiler - değerlendirmeler ışığında istikrar açısından bakıldığında en iyi durum Ak Parti'nin kapatılmamasıdır. Şayet Ak Parti kapatılırsa istikrara en yakın ihtimal, Erdoğan'a bir şekilde yakınlığı hissedilen ve Ak Parti ekseninde kurulacak olan partidir. Ondan ötesi "Ya tutarsa..." mantığı içinde oluşacak koalisyonlardır. Bakalım Türkiye'nin derin aklı ülkeyi nerelere sevk edecek?
 
bugün



Bu yazı 1,125 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Eylül 2012 Vesayet tortusunu silmek...
    • 20 Eylül 2012 Ana gündem: Terörü yok etmek
    • 12 Eylül 2012 Gültan Kışanak kaçırılsa...
    • 11 Eylül 2012 AK Parti formatının önemi
    • 9 Eylül 2012 Ne kadar çok ''keşke'' diyoruz
    • 7 Eylül 2012 ''Akil adam'' enstrümanı
    • 28 Ağustos 2012 MGK ne yapacak?
    • 26 Ağustos 2012 Düşme, düşersen üzerine çullanırlar
    • 19 Ağustos 2012 Bayram nostaljisi
    • 14 Ağustos 2012 Aygün ve bölgenin çıplak gerçeği
    • 12 Ağustos 2012 115 asker ölseydi...
    • 9 Ağustos 2012 ''Güvenlikçi politika''
    • 7 Ağustos 2012 Şemdinlili bir ananın Karayılan'a mektubu
    • 2 Ağustos 2012 ''Daha büyük harita''
    • 27 Temmuz 2012 Ortak mutluluğu planlamak
    • 26 Temmuz 2012 Ortadoğu'da ne oluyor?
    • 24 Temmuz 2012 Bölgesel Kürt yapılanması
    • 19 Temmuz 2012 Erdoğan'ın kurgusu ne?
    • 18 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu için son raunt
    • 27 Haziran 2012 Türkiye sınanıyor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,947 µs