En Sıcak Konular

Mete Çubukçu


Mete Çubukçu
0 0 0000

Oh George!



New York Times Gazetesi "Amerika'nın 2007 sonuna kadar Irak'taki asker sayısını kısmi olarak azaltacağını" yazdı. Habere göre Irak'ta 130 bin askerden 30-35 bini geri çekilecek.

Pentagon'un Irak'tan çıkış için çeşitli planlar, senaryolar ürettiği biliniyor. Ancak, çekilmeye niyeti yok. Zaten ABD'nin çekilme konusundaki niyetini Zarkavi'nin öldürülmesinden sonra soluğu hemen Bağdat'ta alan George Bush açıklamıştı: "Amerikan askerleri Irak'ı sadece onlara artık ihtiyaç kalmadığı zaman terk edecek". Bu görüşünü değiştirmiş değil.

Yine Amerikan Senatosu'nda askerlerin çekilmesi ile ilgili yapılan 2 oylama da Cumhuriyetçiler tarafından reddedildi. 93'e karşı 6 oyla reddedilen ilk tasarı gelecek yıl Temmuz ayında Irak'tan tamamen çekilmiş olmayı, 256'ya karşı 153 oyla reddedilen ikinci tasarı ise askerlerin bu yıl içinde çekilmeye başlamasını öngörüyordu.

Cumhuriyetçi senatörler "Irak'tan şu anda çekilmenin ABD'nin utanarak kaçması" şeklinde yorumlanacağı savunuyor. İşin ilginci bazı Demokrat senatörlerin de Cumhuriyetçileri desteklemesi. Gerçi bu durum ABD politikası açısından çok şaşırtıcı değil. Başkanlık seçimleri öncesinde kim seçilirse seçilsin Irak politikasının değişmeyeceği, George Bush ile Demokratların başkan adayı John Kerry'nin arasında Coca Cola ile Pepsi Cola kadar fark olduğu biliniyordu.

NEDEN ÇEKİLEMİYOR?

ABD yönetiminin Irak'tan bir çıkış planının olmaması üç nedene dayanıyor. Birincisi, ülkenin( imparatorluğun) dünyadaki prestiji. Kısa süre sonra Irak'tan çıkılması halinde yönetim, özellikle iç kamuoyuna hesap veremeyecek. Dışarıya karşıysa "küçük" düşecek. İkincisi, ABD'nin Irak'ta planladığı gibi "işlerini" tamamlayamaması. Çünkü hesaplar, işgalle birlikte Irak'ın kaynakları işletilmesi üzerine yapılmıştı. Büyük Amerikan firmaları bu kaynakları pazarlayacak, Irak pazarı kontrol altına alınacaktı. Ancak, üçüncüsü ve en önemlisi ABD'nin çekilme konusunda herhangi bir planının olmaması. Savaşın başından bu yana kafasındaki hiçbir planı uygulayamayan, sürekli taktik değiştiren ABD bu konu da önünü göremiyor. Tabii ki ABD'nin Irak'tan tamamen çekileceğini düşünmek de saflık olur. ABD çekilecek olsa bile geleceğe yönelik olarak Irak'ta kuracağı "tam kapasiteli operasyon üsleri" ya da "ileri operasyonları idare edecek veya ikmal görevi görecek küçük üslerle" varlığını sürdürmeyi planlıyor.

Bazılarının öne sürdüğü gibi "var olan durumunun ABD'nin işine geldiği, hatta kasıtlı olarak Irak'ta kriz politikalarını devam ettirerek iç savaş çıkarmak istediği" tezi ise komplo mantığından öte gerçekçi de değil. Çünkü istenen, Irak'ta bir an önce işlerin normale dönüp neo-liberal politikaları hayata geçirmek. Hatta Irak'taki durumun uzaması, bölgede Amerikan çıkarlarına daha çok darbe vuruyor; Amerikan karşıtlığı sürekli artıyor, İslamcılar giderek güç kazanıyor. Daha da ötesi bu durum ABD'nin elini zayıflatıyor. Irak'ta kontrolü ele geçiremeyen ABD, İran konusunda eskisi kadar rahat hareket edemiyor. Ancak, ABD çıkış takvimini geciktirdikçe her şey içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Irak'ta kontrolün birçok bölgede direnişçi grupların elinde olduğu biliniyor. Hatta ABD'nin en güçlü olduğu Bağdat'ta bile direnişçi gruplar gündüz gözüyle topluca 80 kişiyi birden kaçırabiliyor; saldırı, pusu gibi yöntemler de cabası.

5 KOŞUL

Irak konusunda ciddi bir kütüphane oluşturan Agora Kitaplığı'nın son yayınlarından "Irak'tan Çekilmenin Mantığı" adlı kitapta Anthony Ar-nove, ABD'nin Vietnam'daki savaşı sona erdirmesinin beş faktörün bir araya gelmesi ile mümkün olduğunu yazıyor. 1. Vietnam halkının ABD'nin müdahalesine kitlesel olarak direnmesi. 2. Savaşa karşı başkaldırının kıvılcımını çakmış olan, öyle ki, bir analiste göre "ABD silahlı kuvvetlerinin moral, disiplin ve savaşkanlığını, birkaç çarpıcı istisnayla, bu yüzyılın ve muhtemelen ABD tarihinin en düşük ve kötü düzeyine inmiştir" diye yazdıran Amerikan askerleriyle gezilerinin direnişi. 3. ABD'deki seçkinlerin, Vietnam'da olduğu kadar ülke içinde de savaşı kaybettiklerini kabullenmeye zorlayan çaptaki ülke içi muhalefet. 4. ABD'nin siyasi düzeyde yalnız bırakıp, savaşın bedellerini daha arttıran uluslararası protestolar ve muhalefet. 5. Savaşın, ABD ekonomisin konumunu sarsacak derecede enflasyona ve bütçe açığına yol açıp, ekonomik sonuçların giderek ağırlaşması.

Ne yazık ki bunların hiçbiri Irak için tek başına ya da toplu olarak yeterli boyutlarda değil. Yani koşullar olgunlaşmış değil. Çünkü Vietnam dönemindeki konjonktürün, 1968 dünyası ve muhalefetin şu anda ise Irak'taki direnişin, ABD'deki iç dengelerin çok farklı olduğunu düşünecek olursak daha beklemek gerekecek. Üstelik ABD yönetiminin başında Roger Waters'm Leaving Beirut şarkısında "Oh George! Oh George!" diye seslendiği "kafası küçük yaşlarda Teksas tarzı eğitimle ütülenmiş" bir başkan var. Yani "Leaving Bağdat" şarkısını söylemek için vakit var gibi görünüyor. Ama maalesef her geçen zaman Irak'a, bölgeye ve hatta ABD halkına pahalıya mal olacak gibi görünüyor.

Bu yazı 856 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 28 Haziran 2006 Oh George!

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,872 µs