En Sıcak Konular

Ferai Tınç


Ferai Tınç
0 0 0000

Açlığın yeni yüzü ve füze kalkanı



PETROL fiyatları durmuyor. Eskiden bu artış sadece "spekülatörlerin işi" idi.

Şimdi durum ciddi. Petrol azalıyor. Petrol yatırım ve çıkarma faaliyetleri pahalanıyor. Enerji pahalanırken aynı anda yeni bir fenomen ile karşı karşıyayız.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 12 Mart’ta Washington Post Gazetesi’nde yayınlanan yazısında bu yeni fenomene "Açlığın yeni yüzü" diyor.

"Buğday, mısır ve pirinç gibi temel ürünlerin fiyatları son altı ay içinde yüzde 50 arttı. Dünyanın her yerinde depolar tarihin en düşük seviyesine indi. Hindistan ve Çin gibi büyük ekonomilerdeki talep artışı, hortumlar, seller, kuraklık gibi sonuçlara yol açan iklim ve hava durumları, gübre fiyatlarını ve ulaşım giderlerinin artmasına yol açan petrol fiyatlarındaki artış bu yeni durumun nedenleri arasında. Yiyecek maddelerindeki fiyat artışlarının etkileri dünyanın her yerinde yaygı biçimde görülüyor. Batı Afrika’dan Asya’nın güneyine kadar birçok yerde yiyecek için çatışmalar çıkıyor. Kırılgan demokrasiler yiyecek maddelerini eskisi gibi sağlayabilip bilemeyeceklerini garanti edemiyorlar."

BM Genel Sekreteri, açlığın yeni yüzü ile düne kadar üç öğün yemek yerken, son bir yıl içinde ögünlerini iki ya da bire düşürmek zorunda kalanları kast ediyor.

* * *

TÜRKİYE, yeni yüzyıl risklerinin tabii ki hedefinde. Bu genel çerçeveyi akıldan çıkartarak bugün ne Cheney’in Türkiye ziyaretini değerlendirebiliriz ne de doğru dürüst dış politika yapabilir, güvenlik öncelikleri belirleyebiliriz. Mesela türbana kitlenir ne tarım politikalarını umursar ne de enerji yolu olmanın güvenlik boyutunu düşünürüz.

Amerika’nın Ortadoğu’daki güçlerinin Komutanı Amiral Fallon’un, neoconların giderek ayak İran’a saldırarak, yeni yönetimi buna mecbur etmeleri olasılığına karşı çıktığı için istifa ettiği söylentisi, Cheney’in bölge ziyaretine yeni boyut kattı.

Evet, Cheney ve neoconlar, İran’ı askeri müdahale ile hizaya getirip Körfez başta olmak üzere bölgedeki enerji yollarını, talebin iyice artacağı ve rekabetin alabildiğine kızışacağı önümüzdeki dönem için güvence altına almak istiyorlar.

Ama İran’a askeri müdahalenin çok yakın bir geleceğin gündeminde olduğunu sanmıyorum.

Bu tabii ki, enerji güvenliğinin yani bölgedeki Amerikan denetiminin güçlendirilmesinin Cheney’in gündeminde olmayacağı anlamına gelmiyor.

* * *

AMERİKAN Başkan Yardımcısı’nın Türkiye ziyaretinde füze kalkanı konusunu gündeme getireceği açıklandı. Doğu Avrupa’ya yerleştirilecek bu projenin ayrıntıları henüz tam olarak belli olmasa da Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nden sonra üçüncü somut talebin Türkiye’ye geldiği anlaşılıyor. Polonya "evet" demek için para istiyor Bush Yönetimi’nden. Çek Cumhuriyeti ise, çevreye etkisinin iyice belirlenmesinden sonra "evet" diyeceğini söylüyor. Açıklamalar böyle.

Dün, Russia Today haber sitesinde ise, füze kalkanının bir ayağının Türkiye’de inşaası konusunda görüşmelerin başladığı ileri sürülüyordu.

ABD’de, Demokratlar, Bush Yönetimi’nin bu milyarlarca dolarlık projesine şüpheyle bakıyorlar ve bütçeye onay vermiyorlar.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, bu yıl 73 milyon aç insana gıda yardımı sağlamak zorunda kalacaklarını söyleyerek acilen 500 milyon dolar istiyor.

Afganistan’da 2.5 milyon insan açlık sınırına dayandı, Devlet Başkanı Karzai: "Hemen, 77 milyon dolar bulmam gerekli" diyor. Yaşam güvenlikleri için.

Enerji yollarının güvenliği yaşam güvenliğinin garantisi. Önemli olan bunun hangi yollardan sağlanacağı. Modellerden birini biliyoruz. Füzeler, kalkanlar, silahlar, bombalar.


hurriyet



Bu yazı 963 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Kasım 2010 Talabani'nin resti
    • 2 Ağustos 2010 Ortadoğu’da gerilim yüksek
    • 21 Mayıs 2010 Acem oyunu
    • 14 Eylül 2009 12 Eylül ne zamana kadar?
    • 7 Ağustos 2009 Mahmur Kampı neden önemli
    • 10 Mayıs 2009 Anneler en çok barış istiyor
    • 2 Ocak 2009 Geçen yılın iki olayını birinci seçtim
    • 13 Ekim 2008 İlerleme raporunun pazarlama stratejisi belli oldu
    • 11 Ağustos 2008 Gürcü lideri kim itti?
    • 10 Ağustos 2008 Kafkasya’da süper güç rekabeti
    • 4 Ağustos 2008 Kerkük krizi tırmanıyor
    • 26 Mayıs 2008 Fransa’nın eski başbakanı, Sarkozy’ye aldırmayın diyor
    • 25 Nisan 2008 Ortadoğu barışı ve Golan
    • 7 Nisan 2008 Zirvelerin ardından
    • 17 Mart 2008 Dış politikada baskı dönemi başlarken
    • 14 Mart 2008 Açlığın yeni yüzü ve füze kalkanı
    • 25 Şubat 2008 Kıbrıs’ta nerede kalmıştık?
    • 18 Şubat 2008 Kontrollü bağımsızlık
    • 25 Ocak 2008 Ege’de yeni sayfanın manşeti ’cesaret’
    • 21 Ocak 2008 Soğuk savaş üslubu geri dönerken

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,091 µs