En Sıcak Konular

Bülent Korucu


Bülent Korucu
0 0 0000

Başörtüsü şeklini Baykal belirlesin!



Başörtüsü yasağının kalkma ihtimali üzerine tartışma beklendiği şiddetle gidiyor. Şaşırtıcı değil. Herkes doğal rolünü oynuyor. Seçmen kitlesinin hatırı sayılır bölümü başörtülü olan ve kadimden beri başörtüsünden yana tavır koyan MHP'nin desteği normal.
Yüzünde hayret ifadesi olanlar, MHP'yi tanımadan yönlendirmeye çalışanlar. AK Parti'nin ayağına gelen bu pası ıskalaması siyasi intihar olurdu. Her iki partiye aba altından sopa gösterenler tahmin ediliyordu. İktidarı AK Parti'ye, muhalefeti ise MHP'ye kaptıran CHP'nin sessiz kalmayacağı da biliniyordu. Ancak CHP'nin gerilimi bu kadar yükseltmesi beklenmiyordu. 22 Temmuz seçimlerinde denediği taktiğin AK Parti'yi büyüttüğünü göre göre aynı tavrı takınması gerçekten sürpriz oldu.

AK Partililer Baykal'ı ellerini ovuşturarak izliyordur. Hele bir de başörtüsü mitingleri yapılacağı söylentisi gerçekleşirse iktidar partisi için kaymaklı kadayıf olur. Baykal'ın çıkışını izah etmek çok kolay değil. Partiler arası rekabette dinî konularda gerilim taktiğinin ters teptiği tecrübeyle sabit. Parti içi muhalefet Baykal'ı zorlayacak cinsten değil. Hariçten gazel okuyan Tuncay Özkan'ın kerameti kendinden menkul! Sarıkız öldü, ayışığı söndü, Ergenekon'dan çıkış 2009'dan sonrasına ertelendi. O halde CHP liderinin bu sinirinin sebebi ne olabilir? Mutabakatın dışında tutulmaktan alınmış olabilir mi?

Şu sözler CHP liderinin grup konuşmasından: "Bu düzenleme, sadece üniversitelerde değil, tüm resmî eğitim sistemi içinde türban denilen, geleneklerimizin parçası olmayan, dışarıdan dayatılmış olan ithal kıyafetin, devlet sisteminin içine doğru gelişmesinin önünü açmıştır. Anadolu'daki kadınlarımızın yaşmağı, başörtüsü değildir. Gelen, Arap-Vahabi, Abbasi-Emevi İslam yorumunun Anadolu halkına dayatıldığı bir yabancı üniformadır."

Baykal'ın grup toplantısındaki sert konuşmasını tersinden okuyup şöyle bir teklif yapabiliriz: Baykal aslında başörtüsüne karşı olmadığını, ithal biçimiyle kavgalı olduğunu savunuyor. Anadolu'da yaşatılan başörtüsüne yani örtünün bir türüne cevaz veren Baykal, çözümün parçası haline getirilebilir. Meşru, kabul edilebilir ve milli örtünün tanımını Baykal yapsın. İster karakalem çalışsın isterse manken kullanıp fotoğrafla anlatsın. Malzeme olarak, son seçimde Yozgat'ta dağıttığı başörtülerini veya iffetin sembolü olarak Bosna Hersek'e götürdüğü yazmaları kullanabilir. Manken olarak seçim afişlerinde yer verdiği başörtülü bayanı istihdam edebilir. Kanunun gerekçesinde ise bir dönem başucundan ayırmadığı Şeyh Edebali'nin sözlerine atıf yapabilir. Mesela 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' cümlesinden yararlanabilir.

Kanunlarda, hem de özgürlük verilirken kıyafetin bu kadar ayrıntılı anlatılması Türkiye'ye özgü bir garabet. Bazı yazarlar bu fotoğrafın üniversite kapısındaki kontroller için büyük kolaylık sağlayacağını söyleyecek kadar ileri gidiyorlar. Ortaöğretimde kapıda durup saç kontrolü yapan müdürlere 'gestapo' diyen medyanın, üniversite kapısına aynı zihniyeti taşıması ne kadar tutarlı? Akademik camia bile çelişkiden kurtulamıyor. İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak, "Fiyonk mu yaptı, çenesinin altından mı bağladı? Üniversiteye girerken çenesini altından bağlayan genç kızımız, derste istediği gibi bağlarsa ne olacak? Herkesin başına adam mı dikeceğiz? Anayasa bu kadar mı ayağa düştü? Üniversite öğretim üyeleriyle 'kandırılmış' kesim karşı karşıya getirilecek. Üniversitedeki huzur bozulacak. 3 yıldır türbanla ilgili tek bir olay yaşanmadı üniversitede. Ne yapılmak isteniyor?" diyor.

Sayın rektör ne yazık ki özgürlük adına konuşmuyor. Öyle olsa aslında 'Bilim ve bilim yuvaları bu kadar mı ayağa düştü? Biz insanların kafasının dışıyla değil içiyle ilgileniyoruz.' demeliydi. 'Yasak var, sorun yok' mantığından hareket edilerek internet yasaklanırsa bilişim suçları, çanta taşımak engellenirse kapkaç olayları bitirilebilir!

zaman



Bu yazı 1,007 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 28 Eylül 2012 Emri verenle alan bir olur mu?
    • 11 Eylül 2012 Siyasette sonuçsuz arayışlar
    • 4 Eylül 2012 PKK'yı kim cesaretlendiriyor?
    • 3 Ağustos 2012 Özkök Paşa'nın tarihî tanıklığı
    • 31 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu, koltuğunu sağlamlaştırdı
    • 27 Temmuz 2012 Anketler ne diyor?
    • 6 Temmuz 2012 Ahmet Şık, Ahmet Şık'ı yalanlıyor
    • 26 Haziran 2012 Karayılan söyledikleri mi kaçırdıkları mı?
    • 15 Haziran 2012 Özal'ın ölümü aydınlanacak mı?
    • 22 Mayıs 2012 Anayasanın dili
    • 11 Mayıs 2012 Başkanlık Türkiye'de uygulanabilir mi?
    • 8 Mayıs 2012 CHP'de yerel seçim mücadelesi
    • 4 Mayıs 2012 AİHM, mahkemeyi ibra etti
    • 17 Nisan 2012 Balyoz'da acı fren!
    • 27 Mart 2012 Balyoz'a ABD'den destek gelmiş!
    • 16 Şubat 2012 MİT tartışmasındaki toz bulutu
    • 8 Şubat 2012 Dindarların talebi özgürlük
    • 3 Şubat 2012 CHP'liler dama oynuyor
    • 31 Ocak 2012 CHP'de anomali doğumun yan etkileri
    • 20 Ocak 2012 Mahkeme aslında 'örgüt var' diyor

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,193 µs