En Sıcak Konular

Ahmet Hakan


Ahmet Hakan
0 0 0000

Çok meşhur türban sorularına yanıtlarım



SORU Üniversitede türbanla okuyacaklar... Peki ya üniversite bitince? "Hizmet alan/Hizmet veren" ayrımı sürecekse, bu kızlar üniversiteyi bitirince ne iş yapacaklar?

- YANIT: İlle de bir iş mi yapmaları gerekiyor? Yüksek öğrenim görmüş olacaklar... Yetmez mi? İlim ve irfanlarını arttıracaklar... Önemsiz mi? Ayrıca işin bu kısmı neden sizi ilgilendiriyor ki?

SORU Bu bir ilk adım mı? Sırada ilköğretim okulları ve liseler mi var? Kamuda da yasak kalkacak mı?

- YANIT: "Bu iş üniversiteyle sınırlı kalacak" desem, hemen bazı AKP’lilerin yaptıkları "Şimdilik bu kadar ama dahası var" açıklamalarını anımsatacaksınız... Haklısınız. Ancak ben yine de rahatlamanız açısından bir hususu belirtmekte yarar görüyorum: Üniversitede türban yasağının kaldırılması için öteden beri bir toplumsal uzlaşma var... Oysa diğer alanlarda böyle bir uzlaşma yok... 6 yıldır iktidarı tek başına elinde bulunduran AKP’nin, üzerinde uzlaşma bulunan bir konuda bile ne kadar zor adım atabildiğini düşünürsek, belki bu işlerin öyle kolay olmadığını fark edebiliriz.

SORU Anayasa değişikliği yapılmadan sorun çözülemez miydi?

- YANIT: Keşke bu iş anayasa değişikliği olmadan çözülebilseydi... Ama işte olmuyor, olamıyor... "Türban konusunu gündeme getirmeniz bile partinizin kapatılma nedeni olabilir" diyen yüksek yargı mensupları ortada durdukça bu sorunu başka türlü çözmek mümkün müdür?

SORU Peki bu düzenlemenin ardından bikiniyle üniversiteye girmek mümkün olacak mı?

- CEVAP: Bazıları "Türban serbest olursa biz de donla gireriz" şeklinde bir kampanyayı şimdiden başlattıklarına göre tartışmanın bundan sonraki kısmının biraz daha eğlenceli geçeceğini söylemek mümkün... Ama açıkçası "Bikiniyle üniversiteye girmek" meselesi beni hiç mi hiç ürkütmüyor... Bence hiçbir sakıncası yok... İsteyen bikiniyle de üniversiteye girebilir. Ama bunun için sanırım havaların ısınmasını beklememiz gerekecek.

SORU Dünyanın hiçbir üniversitesinde türban yasak değil ama dünyanın hiçbir ülkesinde de Türkiye’deki gibi siyasal İslam yok... Buna ne diyorsun bay özgürlükçü Ahmet Hakan?

- YANIT: Doğru, haklısınız... Ama burada siyasal İslam var diye, üniversite çağına gelmiş insanların kılık kıyafetlerine müdahale edilmesini ne kadar hoşgörüyle karşılayabiliriz ki... "Siyasal İslam var, o halde yasaklayalım" demek bir çözüm müdür? Yasaklanınca siyasal İslam eriyor mu? O zaman soralım: Sizin "siyasal İslam" olarak nitelediğiniz AKP son seçimde yüzde kaç oy aldı? Bir de şöyle düşünün: Serbest bırakılırsa istismarcının elinde istismar edecek malzeme kalmayabilir.

SORU Üniversitede türban yasağı kalkınca her yer türbanla mı dolacak?

- YANIT: Türkiye’de türbanın serbest olduğu kısa bir dönem vardı... O dönemde üniversitelerdeki türbanlı oranı yüzde 3 bile değildi... Yani eğer sizin açınızdan "algıda seçicilik" söz konusu olmayacaksa gürültü koparmaya gerek yok... Her yer türbanla dolmayacak.

SORU Peki ya başı açıklar türbanlılara özenirlerse?

- YANIT: Türbanlıların başı açıklara özenmesi de bir olasılık olarak ortada durduğuna göre bence şartlar eşittir... Yani teláşa mahal yoktur. Ayrıca "Yasaklayalım da özenmesinler" demek yerine, "Kendimize güveniyoruz. Asıl biz modern kıyafetlerimizle türbanlıları özendireceğiz" demek daha makul bir çabanın başlangıcı gibi geliyor bana...

SORU Ya Atatürk ilke ve inkılapları? Ya devrim yasaları? Ya kıyafet kanunu?

- YANIT: Atatürk, erkek kıyafeti konusunda yasa çıkarmıştır... Ancak kadın kıyafetini sınırlayan bir yasa çıkarmamıştır. Devrim yasaları arasında kadın kıyafetine yönelik hiçbir düzenleme yoktur. Dolayısıyla türbanın üniversitede serbest olması devrimlerin elden gittiği anlamına gelmez.

SORU Yeni düzenlemeye göre kızlar, örtülerini çene altından bağlayacakmış... Bunun anlamı nedir? Bir form değişikliği mi olacak? Türban yerine "anneannelerimizin meşhur başörtüsü" mü geliyor?

- YANIT: Hayır... Çünkü yapılan düzenleme, çene altından nasıl bağlanacağı konusuna bir açıklık getirmiyor. Düzenleme, "Çene altından bağla da nasıl bağlarsan bağla" diyor... Dolayısıyla adına "türban" denilen ve çene altından iğneyle tutturma esasına bağlı olan form serbest olacak... Bana göre bu düzenlemenin asıl amacı, peçeyi ya da çarşafı engellemektir.

SORU Devlet Bahçeli, AKP’nin kuyruğuna mı takıldı? MHP ne yapmak istiyor? Neden bu işe destek verdi?

- YANIT: Yapılan tarafsız araştırmalarda "Türban üniversitelerde serbest olsun" diyenlerin oranı yüzde 80’leri buluyorsa... Ve MHP de bu ülkede bu taban üzerinden siyaset yapıyorsa... Bu adımı atmayacak da, yüzde 80’i bütünüyle AKP’ye mi armağan edecek?

SORU Ey Ahmet Hakan... Bu zamana kadar AKP’yi, Erdoğan’ı, Gül’ü, İslami kesimi çok eleştirdin... Biz de seni bağrımıza bastık... Ama işte türban konusunda gerçek yüzün ortaya çıkıverdi... Demek ki senin değişimin de buraya kadarmış...

- YANIT: Tabii ki buraya kadar... Ne yani? Değiştik diye üniversite çağına gelmiş koskoca insanlara polis zoruyla kıyafet dayatılması yapılmasına ses etmeyecek miyiz? Her konuda "Bırakınız yapsınlar /Bırakınız geçsinler" derken, bu konuda "Bırakmayınız yapmasınlar/Bırakmayınız geçmesinler" diyerek tutarsız mı olacağız? Döneğiz dönek olmasına ama o kadar da değil...


hurriyet



Bu yazı 1,103 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 1 Temmuz 2010 Yeter ki Tayyip gitsin duygusu
    • 3 Eylül 2009 Umreden mahrem notlar
    • 26 Şubat 2009 28 Şubat bitti mi?
    • 22 Şubat 2009 Aydın Doğan’la bir fasıl gecesi
    • 9 Şubat 2009 Hastasıyım bu istismarın
    • 18 Ocak 2009 Benim gözümle Kemal Gürüz
    • 24 Kasım 2008 CHP’nin Tayyip’i
    • 6 Ağustos 2008 Ahmedinejad’ın Anıtkabir’de ne işi var
    • 23 Temmuz 2008 Kandıra’dan mesaj var
    • 9 Temmuz 2008 Gaza gelme Latif Abi
    • 4 Haziran 2008 Önder Sav’a açık mektup
    • 25 Mayıs 2008 Kısa Türkiye tarihi
    • 19 Mayıs 2008 Ağustosta rapsodi
    • 7 Mayıs 2008 Asılmışların paylaşımı
    • 5 Mayıs 2008 Biri Tayyip’e fısıldadı: Parti kapatılmayacak
    • 10 Nisan 2008 Organize’de iki saat
    • 13 Mart 2008 Bayan Çölaşan yalan söylüyor
    • 7 Mart 2008 Da Vinci Baykal’ın şifresini çözdüm
    • 2 Mart 2008 Yaşar Paşa’ya da bir şey söylenir mi?
    • 17 Şubat 2008 Artık şu İranlılara yüz vermesek diyorum

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,189 µs