En Sıcak Konular

Mustafa Ünal


Mustafa Ünal
0 0 0000

Başbakan "kaleleri" istedi



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti'nin il ve belediye başkanlarını Ankara'da topladı ve yerel seçimlerin startını verdi.
Bazı şehirlerin isimlerini tek tek sayan Erdoğan nokta hedef gösterdi; 'Diyarbakır, Şırnak, Batman, Tunceli, İzmir ve Çankaya'yı mutlaka kazanmalıyız.' dedi. Belirli aralıklarla yapılan bu olağan toplantıya 'yerel seçimler' damgasını vurdu. Parti teşkilatına 'Yerel seçimlere 444 gün kaldı. Hedefimiz yüzde 60... Buna göre çalışın.' dendi. Bu toplantı AK Parti örgütlerini seçim havasına soktu. Bundan sonra AK Parti'nin önemli gündem maddesi olacak... Dün yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi ile konuştum; 'Bu toplantıyla biz teşkilatlarımızı yerel seçimler konusunda projelendirdik ve programlandırdık. Artık gün sayıyoruz. Seçimlere her zaman hazır bir partiyiz. Yerel seçimler için özel çalışma yapacağız. Türkiye'yi 12 bölgeye ayırdık, buralarda toplantılar yapacağız. En alttan en üste parti olarak seçime kilitlendik.' dedi.

Erdoğan başbakanlık koltuğuna belediye başkanlığından geldiği için yerel seçimlere özel önem veriyor. AK Parti'nin başarısında belediye başkanlarının performansı belirgin rol oynadı. Erdoğan'ın öncülüğündeki siyasi çizgi önce yerel yönetimlerde iktidar oldu, sonra genelde. Bu nedenle Başbakan'ın yerel seçimlere yakın ilgisini olağan karşılamak lazım.

İzmir ve Çankaya CHP'li, diğerleriyse DTP çizgisinde başkanlar tarafından yönetiliyor yıllardır. Başbakan patlama sonrası gittiği Diyarbakır'ı anlatırken 'Çöpler ortada. Kokudan gezilmiyor. Oralarda doğru dürüst belediyecilik hizmeti yok. Hizmet için kazanmalıyız, halk bir de bizi görsün.' dedi. Bugünden belli oldu; hem nüfusu hem de önemi nedeniyle İzmir ve Diyarbakır, partiler arasında çetin mücadeleye sahne olacak. Bu iki ilde heyecanlı bir yarış yaşanacak. AK Parti yukarıdaki illeri kazanmak için özel çalışma yapacak. Seçim stratejisini buna göre oluşturacak.

Daha yerel seçimlere bir yıldan fazla zaman var. Siyasette bu uzun bir süre. Kulislerde zaman zaman gündeme gelse de AK Parti sandığın öne alınmasına pek sıcak bakmıyor. Vaktinde seçimden yana. Buna rağmen Ankara'da seçimlerin 2008'in sonbaharında yapılacağı beklentisi içine girenler var. Bir süredir kulislerde bazı isimler üzerine yoğun spekülasyon yapılıyor. Falan aday olacak, filan aday olmayacak diye. Kimi yeni isimlerden söz ediliyor. Bana gelen bilgiler AK Parti yönetiminin mevcut belediye başkanları ve potansiyel adayları yakın takibe aldığı yönünde. Bu normal de... Partideki havaya bakılırsa adaylar belirlenirken ince elenip sık dokunacağı söylenebilir. Milletvekili seçimlerinde olduğu gibi... Bazı belediye başkanlarının tekrar aday gösterilmemesi, yerlerine yeni isimlerin konması hiç de sürpriz olmaz.

Her seçimin kendine özgü anlamı vardır. Önümüzdeki yerel seçimlerde sadece belediye başkanının kim olacağı belirlenmeyecek. Sonuçlar genel siyaseti de derinden etkileyecek. Sandık 22 Temmuz'da oylarını yüzde 47'ye yükselten AK Parti'nin bundan sonraki trendini gösterecek. Yüzde 47 çıtası AK Parti için psikolojik eşik. Muhalefet partileri açısından özellikle de CHP ve DTP açısından yerel seçimin hayati önemi var. 22 Temmuz'da umduğunu bulamayan CHP'de sular nispeten duruldu. Parti yönetimine dönük eleştirilerin dozu düştü. Yerel seçimlerde İzmir veya Çankaya'nın kaybedilmesi partide tam bir bozgun etkisi yapar. DTP için de benzer akıbet söz konusu. Bir bölge partisi olan DTP, 3 Kasım'da Van başta olmak üzere dört şehrin belediye başkanlığını kaybetmişti. Buna yenilerinin eklenmesi çözülmeyi hızlandırır. AK Parti'nin Diyarbakır ve İzmir'e özel ilgi göstermesinin bir nedeni de bu.

zaman



Bu yazı 961 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 26 Eylül 2012 Balyoz duruşu
    • 23 Eylül 2012 'Balyoz' yok sayılamaz
    • 19 Eylül 2012 Menderes'in kabrinde bir CHP lideri
    • 5 Eylül 2012 İki görüşme...
    • 29 Ağustos 2012 Çiçek'in çıkışı
    • 1 Ağustos 2012 Tutukluluk avantaja dönüşmemeli
    • 29 Temmuz 2012 Rüya gibi
    • 25 Temmuz 2012 Suriye nelere gebe?
    • 18 Temmuz 2012 CHP değişir mi?
    • 1 Temmuz 2012 Davutoğlu ile Suriye...
    • 27 Haziran 2012 Cevap, yeri ve zamanı geldiğinde...
    • 20 Haziran 2012 Dağlıca yine dağladı
    • 17 Haziran 2012 7+5 senaryoları
    • 13 Haziran 2012 Kürtçe derste tarihî adım
    • 8 Haziran 2012 İyimser hava
    • 30 Mayıs 2012 'Hassas ve gerilimli iş'
    • 23 Mayıs 2012 Meclis'te Erdoğan barışı
    • 18 Mayıs 2012 Rota başkanlık sistemi
    • 16 Mayıs 2012 Tutuklu vekillere yasayla tahliye yok
    • 9 Mayıs 2012 28 Şubat'ın dalga boyu

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,368 µs