En Sıcak Konular

Şamil Tayyar


Şamil Tayyar
0 0 0000

30 yıllık sır



DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan’ın PKK’lı eşi Salman Kurtulan’la başı dertte. Kendini savunurken diyor ki; ‘ Bazı AKP’li bakan ve milletvekillerinin akrabaları da terör örgütü içinde yer alıyor.’

Düne kadar ‘ hukukun şahsiliği’ ilkesini savunan ve PKK’lı eşiyle birlikte anılmasının yanlış olduğunu söyleyen DTP’li Kurtulan, aynı tuzağa kendisi de düşüyor. Ya da eşiyle aynı yolun yolcusu olduğu içindir, böyle bir açıklamada beis görmüyor.

İşin garip tarafı, her gün DTP’lilere küfreden bazı milliyetçi gazetelerimiz, bir anda DTP’li Kurtulan’ın açıklamasını referans alarak hükümete yükleniyor.

Efendim, PKK’lı Selahattin Çelik, Milli Eğitim Bakanı’nın amcasının oğluymuş! Bakan Bey, iddiaya açıklama getirdi: ‘ Amcamın oğlu olduğu ifade edilen Selahattin Çelik, babamın anne tarafından üvey amcasının oğludur.’

Amiyane deyimle anlatmak gerekirse, ‘ köprüden geçerken’ misali akrabalık.

Kaldı ki, bu terörist, bakanın oğlu veya kardeşi de olabilirdi. Bu durum, bakanı, terörist yapar mıydı?

Hukuka inanıyorsanız, elbette ki, hayır. Hukukta, ‘ şahsilik’ prensibi vardır. Yani, her koyun kendi bacağından asılır.

Esas alınan, şahsın kendi tercihidir.

Nitekim, Çelik de aynı şeyleri söylüyor: ‘ Suçlu veya yanlış kişi sizin oğlunuz, öz kardeşiniz olabilir. Mühim olan sizin onunla aynı safta yer alıp almadığınızdır. Akrabanın sözlük anlamı ‘yakın’ demektir. Fikir ve siyaset dünyasında kan, soy-sop yakınlığı değil, zihniyet yakınlığı insanları bir araya getirir, yakınlaştırır.’

Bakın yakın tarihimize, neler göreceksiniz...

Kurtuluş savaşı yıllarında Kuvayı Millicilere ağır yazılar kaleme alan gazeteci Ali Kemal’i hatırlayın. ‘ Mandacı’ dendi, ‘h ain’ yaftası asıldı boynuna. Sonunda linç edilerek öldürüldü.

Belki mandacıydı, belki haindi. Ne haltsa, o kendisiydi.

Ali Kemal’in oğlu Zeki Kuneralp, bu ülkede büyükelçilik yaptı. Torunları Selim Kuneralp ve Sinan Kuneralp de birer diplomat.

Zeki Kuneralp, Dışişleri Bakanlığı’na girerken, tıpkı bugünkü gibi ‘ Akraba PKK’lı’ tartışmasına benzer bir sorun yaşanmış: ‘ Bir hainin oğlunu hariciyeye nasıl alırsınız?’

İsmet İnönü, en kudretli olduğu o dönemde devreye girmek zorunda kalmış ve tartışmayı noktalamış: ‘ Babası yüzünden oğlunu nasıl ayıplarız?’

Gel zaman, git zaman. Zeki Kuneralp 1978 yılında Madrit Büyükelçisiyken Asala’nın saldırısına uğruyor, eşi Necla Hanım’ı kaybediyor.

Bugün Zeki Bey gazi, Necla Hanım şehittir. Bir tarafta ‘ hain’ denilen bir gazeteci, diğer tarafta gazi evlat ve şehit gelin var.

Daha fazla ayrıntı istiyorsanız, Abdullah Muradoğlu’nun Yeni Şafak’taki yazılarını okumayı tavsiye ederim.

O nedenle, kan bağı, suçlu testinde kullanılan bir materyal değildir.

Ayrıca; Selahattin Çelik, 30 yıldır hiç görüşmedikleri Milli Eğitim Bakanı için kötü bir anının sembolüdür.

1977’de Diyarbakır Öğretmen Okulu’nda öğrenci olan Hüseyin Çelik, aynı zamanda Adalet Partisi’nin Gençlik Kolları’nda çalışıyor. 1978’de CHP’ye karşı yurt genelinde düzenlenen ‘ Bayrağa Saygı’ mitinglerinin bölgedeki koordinatörlerindin biri.

Karşı siyasi grupta yer alan Selahattin Çelik, AP’nin bölgedeki hareketlenmesinden sorumlu tuttuğu Hüseyin Çelik için eylemci arkadaşlarına ‘ Bunu ortadan kaldırın’ diye talimat veriyor. Durum tesadüfen ortaya çıkınca, muhtemel bir suikast girişimi önleniyor.


Van hesaplaşması


Olayın bir de siyasi boyutu var.

İddia sahibi Fatma Kurtulan, DTP’nin Van Milletvekili. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de AK Parti’den Van Milletvekili.

Çok uzaklara gitmeye gerek yok. Son iki seçime şöyle bir göz atalım.

1999’da Van’daki 43 il genel meclisi üyesinden 38’i HADEP’li. 2004 yılında denge HADEP aleyhine bozuluyor. 43 il genel meclisi üyesinden 32’si AK Parti’ye geçerken HADEP’te sadece 10 üye kalıyor.

1999’da Van’da merkez belediye dahil tüm belediye başkanlıklarını HADEP kazanıyor. 2004 yılında merkez belediye dahil 20 belediye başkanından 17’si AK Parti’den ipi göğüslüyor. HADEP, biri (Bostaniçi) belde sadece 3 yerde belediye başkanlığını kazanabiliyor.

Şimdi ufukta, yine yerel seçimler var. Son iki seçimde HADEP-DTP aleyhine değişen seçim dengesi, 2009 Mart’ında yapılacak yerel seçimlerde nasıl oluşacak?

22 Temmuz seçim sonuçları dikkate alındığında, Van’daki siyasi tablo DTP için parlak değil. Bu kavgaya, biraz da bu perspektiften bakmakta yarar var.


Belediyeler

BBG evi gibi


Laf seçimden açılınca, AK Partili belediye başkanlarını bu fırsattan istifade ederek uyaralım. Genel Merkez, bir süredir askıya aldığı belediye başkanları ve il genel meclis üyeleriyle ilgili anket çalışmalarına yakında başlıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın gazetelerin yazı işlerine kazandırdığı başlıktan esinlenerek, AK Partili tüm belediyelerin birer ‘ BBG Evi’ yeniden izleneceğini söyleyebiliriz.

Muhtemelen şubat ayı içinde başlayacak anket, geniş kapsamlı olacak. Vatandaşlara, iki temel soru yöneltilecek: 1- Belediyenin çalışmalarından memnun musunuz? 2- Belediye başkanını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlave sorularla desteklenecek ilk sorudaki amaç, belediye hizmetlerinin test edilmesi. İkinci soruyla, belediye başkanın imajı sorgulanacak.

AK Parti Genel Merkezi, başarı için hem hizmet hem imaj testinden alınacak puanın yüksek olmasını istiyor. İmaj parlak ama hizmet yoksa veya hizmet iyi imaj sıfırsa, başkanlar için vaziyetinin iyi olduğunu söylemek zor.

Yanlış anlaşılmasın, bu yoklamaya İstanbul ve Ankara gibi AK Parti’deki 12 büyükşehir belediye başkanının da dahil olduğunu ekleyelim.
 
 
star gazetesi



Bu yazı 1,232 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Ağustos 2012 Hüseyin Aygün vakası
    • 8 Ağustos 2012 Atatürk yaşasa ismini değiştirir miydi?
    • 1 Ağustos 2012 Hatay’da neler oluyor?
    • 30 Temmuz 2012 Suriye’ye PKK operasyonu
    • 25 Haziran 2012 Vurulan jet değil çünkü...
    • 18 Haziran 2012 Başbakan’ın başka seçeneği yok
    • 14 Mayıs 2012 Kim bu üst komutanlar?
    • 7 Mayıs 2012 CHP’de derin çatışma
    • 28 Mart 2011 Kalemim size emanet
    • 16 Mart 2011 Arşiv bir açılsa görürsünüz
    • 9 Mart 2011 Sen de yoğunlaş, koçum benim
    • 7 Mart 2011 Ergenekon’da neler oluyor?
    • 4 Mart 2011 1 Mart operasyonu
    • 23 Şubat 2011 Olmadı sayın Bakan
    • 22 Şubat 2011 O mektubu kim verdi?
    • 18 Şubat 2011 Kılıçdaroğlu-Yalçın pazarlığı
    • 16 Şubat 2011 Yeni Türkiye nasıl kurulacak?
    • 7 Şubat 2011 CHP’yi yıkmaya mı geldi yoksa?
    • 4 Şubat 2011 Böyle terbiyesizlik olmaz
    • 28 Ocak 2011 Asılacakların listesi

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,453 µs