En Sıcak Konular

Fikret Ertan


Fikret Ertan
0 0 0000

Ciddi söylentiler...



Amerika ile Rusya arasında bazı önemli ihtilaflı konularda anlaşmanın yakın olduğu yolunda ciddi söylentiler, haberler bir süredir ortalıkta dolaşıyor. Bunların da Amerika'nın kısa adı AKKA olan Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması ile Avrupa'da kurulacak füze savunma sistemi konularında Rusya'ya birtakım tavizler vermeye hazırlandığı, bunların karşılığında ise Rusya'dan özellikle İran konusunda destek istediği yönündeki teklifleri olduğu söyleniyor.
Bu arada bu söylentiler ciddi gazetelerde haber şeklinde de yer alıyor. Rusya, malum AKKA'yı geçen temmuz ayında resmen askıya alma kararını açıklamıştı. Esasen bu kararı da NATO ve Amerika'nın geçen haziran ayının ortalarında Viyana'da yapılan AKKA olağanüstü toplantısının sonuçsuz kalması üzerine almıştı. Burada hemen hatırlatalım; Rusya, Viyana toplantısında altı maddeden meydana gelen ve bir çözüm için esas teşkil edecek bir genel paketi diğer AKKA taraflarına sunmuştu.

Bu pakette şunlar vardı: AKKA kanat ülkeler düzenlemelerinin Rusya için kaldırılması (ki kanat ülkeler arasında Türkiye de var); güncellenen AKKA Antlaşması'nın 1 Temmuz 2008 tarihine kadar mutlaka yürürlüğe konulması; genişleme sonucu askeri potansiyeli artan NATO için AKKA'daki kuvvet limitlerinin azaltılması; AKKA'nın NATO'nun yeni üyeleri Estonya, Latvia ve Letonya için uygulanması; AKKA'da yer alan temel tanımlamalardan birisi olan 'önemli muharebe kuvvetleri' ifadesinin ne anlama geldiğinin yeniden belirlenmesi ve anlaşma taraflarının hem bu konuda ve yeni ülkelerin AKKA'da hangi şartlarla yer alabileceği üzerinde mutlaka görüş birliğine varmaları. Bu paketi toplantıda taraflara sunan Rusya'nın AKKA heyeti başkanı Antonov, paketin Avrupa'da Varşova Paktı'nın dağılmasının ardından ortaya çıkan yeni jeopolitik değişiklikleri yansıttığını ve artık eskiyen AKKA'nın pratik anlamda yeniden canlandırılması için gereken bir tür yol haritasını temsil ettiğine işaret etmişti. Rusya'nın bu teklif paketinin en önemli unsurlarından birisi de şüphesiz yukarıda ifade ettiğimiz 'önemli muharebe kuvvetleri' ifadesiydi. Rusya, bu ifadenin bir uzantısı olarak Amerika'nın bu yıl sonlarına doğru devreye girecek Bulgaristan ve Romanya'daki yeni üslerinde 'önemli muharebe kuvvetleri'ni kendisi için bir tür yeni tehdit olarak görüyor.

İşte bu Rus teklifi kabul edilseydi ya da en azından bu teklif için görüşmeler başlasaydı Rusya, AKKA'yı askıya almayacaktı; ama bu, NATO ve Amerika'nın karşı çıkmaları sonucu olmadı. Ne var ki, söylentilere bakılırsa aradan yaklaşık 6 ay geçtikten sonra Amerika, Rusya'nın AKKA teklif paketini yeniden değerlendirmeye almış ve bu konuda bazı tavizler vermeyi düşünmeye başlamış bulunuyor. Şayet bu tavizler gerçekleşirse NATO güçlerinin Polonya, Slovakya, Macaristan ve Romanya'daki varlıkları sınırlandırılırken Baltık ülkelerinde hiçbir NATO bulunmayacak. Bu da şüphesiz NATO bakımından çok önemli bir taviz olacak.

Diğer yandan, aynı söylentiler arasında Amerika'nın Kosova konusunda da Rusya'ya bazı tavizler vereceği, Kosova'nın bağımsızlığını 12 yıl süreyle dondurmayı düşündüğü de var. Bu ne kadar doğru bilmiyoruz; ama mesela Savunma Bakanı Gates'in 27 Ekim günü yaptığı bir basın toplantısında ağzından Kosova'daki NATO kontenjanındaki gücünü geri çekmeyi düşündüklerini kaçırmasını da dikkate aldığımızda Amerika'nın Kosova konusunda bazı yeni değerlendirmeler yapmakta olduğu sonucuna varıyoruz.

Bütün bu yeni değerlendirmelerin, söylentilerin merkezinde Amerika'nın İran'a karşı Rusya'nın desteğini kazanma arzusu yatıyor. İlk bakışta birbirleriyle alakaları olmadığı sanılan AKKA, füzesavar sistemi, İran ve Kosova en azından söylentiler bakımından işte bu kadar alakalı görünüyor.

zaman



Bu yazı 1,102 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Eylül 2012 Bingazi saldırısının mahiyeti seçim sonrasına kaldı
    • 20 Eylül 2012 Filistin'e acil para lazım
    • 17 Eylül 2012 Bingazi saldırısı ve ötesi
    • 10 Eylül 2012 Rusya, Suriye rejiminden kolay kolay vazgeçmez...
    • 6 Eylül 2012 Trans Hazar hattı bir gün hayata geçecek
    • 3 Eylül 2012 Amerika ve İsrail: Pekişen, derinleşen ayrılık
    • 30 Ağustos 2012 Bosna ve Suriye...
    • 27 Ağustos 2012 Bağlantısızlar Zirvesi'nden ne çıkacak?
    • 23 Ağustos 2012 Amerika'nın Irak'taki nüfuzu ne kadar?
    • 13 Ağustos 2012 İran'a saldırının önünü açabilecek rapor
    • 9 Ağustos 2012 İranlı yetkililerin nankörlüğü
    • 6 Ağustos 2012 Rejimin helikopterleri ve mücadelenin seyri
    • 2 Ağustos 2012 İsrail Suriye'yi nasıl dinliyor, nasıl gözetliyor?
    • 30 Temmuz 2012 Eski dostlar buluştu: Romney-Netanyahu
    • 23 Temmuz 2012 Suriye'nin kimyasal silahlarının akıbeti ne olacak?
    • 19 Temmuz 2012 Rum Kesimi, İsrail, yeni jeopolitik ve ötesi
    • 16 Temmuz 2012 Rum Kesimi ve Rusya ilişkileri
    • 9 Temmuz 2012 İsrail donanması ve yeni görevi
    • 5 Temmuz 2012 El-Kibar muammasını hatırlarken...
    • 2 Temmuz 2012 Rusya'nın rolü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,491 µs