En Sıcak Konular

Fikret Ertan


Fikret Ertan
0 0 0000

Amerika yeni silahlar deniyor...



Amerika, Irak'ta askerî bakımdan birçok yeni şeyi deniyor. Yeni muharebe taktikleri, direnişi kırma metotları ve tabii ki birtakım yeni silah ve araçlarını da.
Bu çerçevede en son olarak bugüne kadar savaş alanında hiç denenmemiş yeni bir hava aracını Irak'a göndermeye karar vermiş bulunuyor. Bu araç hem helikopter ve hem de uçak gibi hareket ediyor. Osprey (denizlerde balık avlayan şahin ya da atmaca benzeri bir tür büyük kuş) adı verilen bu araçlardan 10'u geçen pazartesi günü California'daki bir deniz piyade üssünden gemi ile Irak'a doğru yola çıkarılmış durumda.

Osprey'ler üzerinde yıllardır çalışılan, milyarlarca dolara mal olan ve çok tartışılan değişik hava nakil araçları. Gelişmiş, değişik bir rotor sistemine sahipler. Helikopter gibi dikine kalkıp inerken istendiği zaman uçak gibi de uçabiliyor, asker ve malzeme naklinde kullanılıyorlar. Pentagon, belirli bir takvim içinde 458 adet Osprey'i kullanıma hazır hale getirmek istiyor. Adedi 100 milyon dolar kadar olan 360 Osprey de deniz piyade gücünün emrine verilecek.

ABD Deniz Piyade Gücü Komutanı General James Conway'a göre, Osprey'ler Amerika'nın Irak- taki ikinci büyük askerî havaalanı olan Bağdat'a 150 km uzaklıktaki El Esat'ta konuşlandırılacaklar. Deniz piyadeleri malum Irak'ın en problemli eyaleti olan El Anbar'dan sorumlular. Bu yüzden bundan böyle Osprey'leri herhalde en çok bu eyalette yapılacak operasyonlarda görebileceğiz. Osprey'lerin yanı sıra Amerika Irak'ta çoktandır bazı yeni donanımı, silah sistemlerini de çeşitli alanlarda deniyor elbette.

Değişik fonksiyonlara sahip insansız uçaklar, robotlar mesela. Esasen Amerikan ordusu savaşın bitiminden hemen sonra çok sayıda robotu Irak'a sevk etmişti. Bunlar tabii o zamandan bu yana daha çok bomba tespit ve imha işlemlerinde kullanılıyorlar.

Amerika kısa bir süre önce mevcut bu robotlara yeni ve değişik robotu ilave etmiş bulunuyor. Bunu da İngiliz savunma şirketi OinetiQ'in Amerikan kolunun Bağdat merkezli 3. Piyade Tümeni'nin 3 adet Talon Swords adlı robotu satın alıp konuşlandırdığını açıkladığından biliyoruz.

Swords (Special Weapons Observation Remote Reconnaissance Direct Action Systems) adlı uzaktan kumandalı özel silah sistemleri çerçevesinde tasarlanan ve üretilen bu ve benzeri robot sistemleri için Amerika'nın 2012 yılına kadar en az 1,7 milyar dolar harcamayı planladığı söyleniyor.

Irak'a sevk edilen silahlı robotun adet maliyeti yaklaşık 200 bin dolar civarında ve robot M249 makineli tüfek ya da 50 calibrelik tüfeklerle donatılıyor ve daha çok asker için tehlikeli olabilecek baskınlarda ya da aramalarda kullanılması planlanıyor ve tarihteki ilk silahlı robot olarak savaş sahnesine çıkmaya hazırlanıyor.

Diğer yandan, Amerika bir süredir tarihte ilk defa bombardıman yapabilecek ilk insansız uçakları da Irak'a sevk etmeyi planlamış bulunuyor. Reaper denen bu uçaklar normal savaş uçakları boyutunda. Saatte yaklaşık 400 kilometre hıza sahip bu uçaklar yerden 10-15 kilometre yükseklikte uçabiliyorlar. Kızılötesi donanımı, radarlar ve hedef tespit sistemleri ile donatılı Reaperler 1,5 ton kadar güdümlü bomba ya da füze taşıyabiliyorlar. Amerika'nın Irak'taki en büyük askerî havaalanı olan Balad'da konuşlanacak olan bu uçaklar mevcut silahlı Predator adlı insansız uçakları takviye edecekler. Ayrıca bu uçaklardan bilinmeyen miktarının Afganistan'a da gönderileceği de söyleniyor.

Ulaştığım ve burada bir kısmını sizinle paylaştığım bu bilgilerden Amerika'nın Irak ve Afganistan'da yeni silahları ve sistemleri denediği ve bu yüzden bu ülkelerdeki operasyonların bu açıdan da en azından askerî çevreler tarafından yakında takip edilmesinin gerektiğini ortaya koyuyor.

Dikkate alan olur olmaz, biz söylemiş olalım...

zaman



Bu yazı 1,224 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Eylül 2012 Bingazi saldırısının mahiyeti seçim sonrasına kaldı
    • 20 Eylül 2012 Filistin'e acil para lazım
    • 17 Eylül 2012 Bingazi saldırısı ve ötesi
    • 10 Eylül 2012 Rusya, Suriye rejiminden kolay kolay vazgeçmez...
    • 6 Eylül 2012 Trans Hazar hattı bir gün hayata geçecek
    • 3 Eylül 2012 Amerika ve İsrail: Pekişen, derinleşen ayrılık
    • 30 Ağustos 2012 Bosna ve Suriye...
    • 27 Ağustos 2012 Bağlantısızlar Zirvesi'nden ne çıkacak?
    • 23 Ağustos 2012 Amerika'nın Irak'taki nüfuzu ne kadar?
    • 13 Ağustos 2012 İran'a saldırının önünü açabilecek rapor
    • 9 Ağustos 2012 İranlı yetkililerin nankörlüğü
    • 6 Ağustos 2012 Rejimin helikopterleri ve mücadelenin seyri
    • 2 Ağustos 2012 İsrail Suriye'yi nasıl dinliyor, nasıl gözetliyor?
    • 30 Temmuz 2012 Eski dostlar buluştu: Romney-Netanyahu
    • 23 Temmuz 2012 Suriye'nin kimyasal silahlarının akıbeti ne olacak?
    • 19 Temmuz 2012 Rum Kesimi, İsrail, yeni jeopolitik ve ötesi
    • 16 Temmuz 2012 Rum Kesimi ve Rusya ilişkileri
    • 9 Temmuz 2012 İsrail donanması ve yeni görevi
    • 5 Temmuz 2012 El-Kibar muammasını hatırlarken...
    • 2 Temmuz 2012 Rusya'nın rolü

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,259 µs