En Sıcak Konular

Şamil Tayyar


Şamil Tayyar
0 0 0000

İşte o kritik çarşamba



Çarşamba günü AK Parti Genel Merkezi’nde hummalı bir çalışma vardı. Önce MKYK, sonra Meclis Grup toplantısı yapıldı. Köksal Toptan’a meclis başkanlığı yolu bu toplantılarda açıldı. Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve yeni hükümet oluşumuna ilişkin senaryoların ele alındığı öne sürüldü. İlginç diyalogların ve görüşmelerin yapıldığı iddiası ise perşembe günkü gazetelerin manşetlerindeydi.

Oysa, medyaya yansıyan haberlerin önemli kısmı asılsızdı. Zahmet edip kısa bir araştırma yapsalardı, bir çok haberin ‘ yalan’ üzerine inşa edildiğini göreceklerdi? Gerçekte o kritik gün neler yaşanmıştı? Bu soruya verilecek cevap, yalan haberler üzerine kurulacak yanlış yorumları önleyeceği gibi AK Parti’nin yeni yol haritasına ilişkin ip uçları da verecektir.

Arınç Erdoğan’la görüşmedi

Dün bazı gazetelerde Başbakan Erdoğan’ın MKYK toplantısından sonra TBMM eski Başkanı Bülent Arınç’la baş başa görüştüğü yazıyordu. Bir defa Erdoğan ve Arınç arasında böyle bir görüşme olmadı. Toplantının sonuna doğru meclis başkan adaylığı için oyunu kullandıktan sonra genel merkezden erken ayrılan Arınç, salondan çıkarken Erdoğan toplantıdaydı. Yani, MKYK toplantısından sonra Erdoğan odasına çıkarken, Arınç dışarıdaydı.

Erdoğan-Gül başbaşa görüşmediler

Bir gazetenin dün manşetten duyurduğu ‘ Erdoğan ile Gül 2 saat baş başa’ başlıklı haberi de doğru değil. İddiaya göre; Erdoğan ile Gül, MKYK toplantısından sonra iki saat baş başa görüşerek, cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirdiler!

Bu kez durum, Arınç iddiasından farklı. Erdoğan ve Gül, başkanlık odasında görüştüler ancak baş başa değil. Görüşmenin nedeni de cumhurbaşkanlığı seçimi değil dış politikayla ilgili brifingdi. Görüşmeye bazı genel başkan yardımcıları ve bakanlar da katıldı.

Görüşme devam ederken Erdoğan’ın odasında yoğun trafik vardı. Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, Necati Çetinkaya, Hayati Yazıcı gibi çok sayıda isim odaya girip çıktı. Çoğu kez meclis başkanlığı süreci ve partiler arası uzlaşma çabaları değerlendirildi.

Bu arada grup başkan vekillikleriyle ilgili bazı görüş ayrılıkları masaya yatırıldı. CHP ile diyalog kurmakta güçlük çekilebileceği endişesiyle daha önce grup başkanvekili olarak ismi belirlenen Ertuğrul Günay’da değişiklik kararı, bu görüşmeler sırasında alındı.

Diyalog var, fırça yok

Basına yansıyan bir iddia, Gül’ün hakkında medyada çıkan bazı yorumlardan dolayı Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki’yi fırçaladığı yönündeydi.

MKYK toplantısından sonra Erdoğan, yanında bazı yöneticilerle birlikte odasına yönelirken arka tarafta Gül ile Beki koridor sonuna kadar ayak üstü gülerek sohbet ediyor. Yanlarında üçüncü kişi yok. Etrafta fırça izlenimi doğuracak nitelikte hareketlere veya mimiklere yansıyan durum da söz konusu değil. Kaldı ki, Gül’ü yakından tanıyanlar daha iyi bilir, Gül’ün fırça üslubu yoktur. Çok zarif bir insandır.

Ayrıca böyle bir iddianın doğru olduğu iddia etmek, Gül’ün Beki hakkında basına dezenformasyon yaptığı iddiasına yol açar ki, bunu kabul etmek de mümkün değildir. Sanıyorum, aynı gün Ahmet Hakan’ın Hürriyet’teki köşesinde Akif Beki’ye yaptığı göndermeyle bu diyalog birleştirilerek senaryo üretilmiş.

Yeni hükümet listesine geçilmedi

Bir önemli durumu daha paylaşmak isterim. Henüz yeni hükümet listesi oluşturulmadı. Erdoğan’ın MKYK sonrası odasında bazı bakanlarla yaptığı görüşmelerin ‘ Yeni hükümetle ilgili değerlendirmeler yaptılar’ şeklinde yansımasının doğru olmadığını belirtmek isterim. Yukarıda ifade ettiğim gibi o görüşmelerin özel gündemi vardı. Erdoğan’ın Gül’ün kararına göre yeni hükümet listesini şekillendireceği konuşuluyor.

Çankaya için ön yoklama

Gelelim en kritik mevzua. Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki istişareler sürüyor. AK Parti yönetimi, henüz adaylık konusundaki kararını vermedi. Bir genel başkan yardımcısı, sürecin devam ettiğini bildirdi.

Gül adaylıktan çekilir mi veya adaylıkta ısrar eder mi sorusuna önümüzdeki hafta cevap bulunacak gibi gözüküyor.

Ancak, aday belirlemede seçim öncesine göre farklı bir yöntem izleneceği konuşuluyor. Meclis başkan adayını belirlerken muhalefet partileriyle kurulan diyalog köprüsünün, Çankaya sürecinde de devreye sokulması sürpriz olmaz.

Genel merkezde üzerinde durulan bu model işletilirse; Cumhurbaşkanı adayı kamuoyuna açıklanmadan önce tüm partilerden randevu alınacak. Bu uzlaşma arayışında ortaya çıkan tablonun, aday belirlemede etkili olabileceği ifade ediliyor.

Aday belirlendikten sonra tıpkı Toptan’ın yaptığı gibi cumhurbaşkanı adayının da muhalefeti ziyaret ederek destek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Geldiğimiz bu noktada Gül ne yapar? Aday olur mu? Hep söylüyorum, düğümü Erdoğan’la birlikte istişareyle çözeceklerdir. Tahminim yüzde 50’dir.
 
star gazetesi



Bu yazı 885 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Ağustos 2012 Hüseyin Aygün vakası
    • 8 Ağustos 2012 Atatürk yaşasa ismini değiştirir miydi?
    • 1 Ağustos 2012 Hatay’da neler oluyor?
    • 30 Temmuz 2012 Suriye’ye PKK operasyonu
    • 25 Haziran 2012 Vurulan jet değil çünkü...
    • 18 Haziran 2012 Başbakan’ın başka seçeneği yok
    • 14 Mayıs 2012 Kim bu üst komutanlar?
    • 7 Mayıs 2012 CHP’de derin çatışma
    • 28 Mart 2011 Kalemim size emanet
    • 16 Mart 2011 Arşiv bir açılsa görürsünüz
    • 9 Mart 2011 Sen de yoğunlaş, koçum benim
    • 7 Mart 2011 Ergenekon’da neler oluyor?
    • 4 Mart 2011 1 Mart operasyonu
    • 23 Şubat 2011 Olmadı sayın Bakan
    • 22 Şubat 2011 O mektubu kim verdi?
    • 18 Şubat 2011 Kılıçdaroğlu-Yalçın pazarlığı
    • 16 Şubat 2011 Yeni Türkiye nasıl kurulacak?
    • 7 Şubat 2011 CHP’yi yıkmaya mı geldi yoksa?
    • 4 Şubat 2011 Böyle terbiyesizlik olmaz
    • 28 Ocak 2011 Asılacakların listesi

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,274 µs