En Sıcak Konular

Cengiz Çandar


Cengiz Çandar
0 0 0000

Gül’ün Cumhurbaşkanlığını kabullenmek ve sindirmek



önemi... Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı için “alışma” ve “alıştırma” sürecinin, Dışişleri Bakanı’nın dün yaptığı basın toplantısından itibaren başladığını söyleyebiliriz. Gül, dün “adayım” sözcüğünü kullanmadan “adayım” dedi. Tüm basın toplantısının özeti ve anlamı bundan ibaretti.


Basın toplantısındaki konuşmasının “mimarisi”, “yöntem”, “akıl yürütme tarzı” ve sorulara verdiği cevapların tüm doğrultusu, yeni TBMM açıldıktan sonra Abdullah Gül’ün, 22 Temmuz seçimlerinden yüzde 50’ye yakın, Türkiye’nin seçim tarihinden pek az görülür parlak bir seçim başarısı elde etmiş partinin “cumhurbaşkanı adayı” olarak ortaya çıkacağını gösteriyordu.

Abdullah Gül’ün dayandığı “gerekçeler”in “yanlış” ya da “haksız” olduğunu da kimse iddia edemez doğrusu.

Seçimin Kasım ayı yerine, 22 Temmuz’da yapılması, bundan önceki TBMM’nin cumhurbaşkanı seçememesinin yol açtığı “kriz”den ötürü değil miydi?

Öyleydi.

Bu “kriz”, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin engellenmesi ve bu uğurda için “hukukun siyasileştirilmesi”nin sonucu olarak ortaya çıkmadı mı?

Öyle oldu.

Abdullah Gül’e “teknik” ve kendisinin de dün söylediği gibi “makul” itirazların başında;

1)      Önceki TBMM’nin görev süresinin sonuna gelmiş olduğu, dolayısıyla Cumhurbaşkanı seçiminin seçimden sonra oluşacak parlamentoya bırakılması;

2)      Bundan önceki parlamentoyu seçen seçimde oylarının yaklaşık yarısının temsil edilmiyor olması öne sürülmemiş miydi?

Evet. Bu gerekçeler ortaya atılmıştı ve bunlar dikkate alınabilir gerekçelerdi.

Bu gelişmelerin ardından, 22 Temmuz seçimleri, bir tür “referandum” hüviyetine bürünmemiş miydi?

Bürünmüştü.

Sonuç?

Küresel ısınmayla artan yaz sıcağında yüzde 80 üzerinde katılımla yapılan bir seçim, yenilenen bir parlamento ve bu parlamentoda, yüzde 85 oranında tartışmasız bir “temsil yeteneği” ortaya çıktı.

Yani, önceki “itiraz gerekçeleri” düştü.

Üstelik, 22 Temmuz’da Abdullah Gül’ü 27 Nisan günü aday göstermiş olan Ak Parti, yüzde 47 dolayında oy aldı. 27 Nisan günü, Cumhurbaşkanı seçimini sabote edenler, ağır bir yenilgiye uğradı. 22 Temmuz’a giden yolda, onbinler, yüzbinler, milyonlar “meydanlarda” ve ardından “sandık”ta Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığını “onayladılar.”

Nitekim, Abdullah Gül, “meydanların gösterdiği iradeyi görmezlikten gelemem” dedi. Haksız mı?

 

***            ***        ***

 

Seçim zaferinin “lider figürü” Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki dönemde Abdullah Gül’ün adaylığını pek de tercih etmez bir izlenim verdiği seziliyor. Buna rağmen, Erdoğan, kararın “Abdullah Gül beye ait olduğunu” da söyleyerek, “topu” Gül’ün sahasına geçirmişti. Gül, “topu” böyle oynuyor.

Siz, Gül olsanız, nasıl bir karar alırdınız?

Kamuoyunun bazı kesimlerinde ortaya atılan ve kendi adaylığının “reddi” ile eş anlamlı “uzlaşma” talebini göz önüne alarak, “seçimde yenilgiye uğramış olanları mutlu etmek” adına “halkın iradesi”ni göz önüne almıyorum der miydiniz? Demeli miydiniz?

Seçimlerden önceki son yazımda “kamuoyu” ile “halk”ın aynı anlama gelmediğini, aynı anlamı içeren kavramlar olmadığını ifade etmiştim. Seçimler, “kamuoyu”nun üzerine çıkan “halk iradesi”nin ölçümüdür ve ölçüm yapıldıktan sonra, “kamuoyu”nun, “halk iradesi”ne göre yeniden ayarlanması gereği ortaya çıkar.

Zaten, Abdullah Gül de, dünkü basın toplantısında “TBMM’nin açılması”nın beklenmesini söyledi ve tüm partilerin “seçim dersleri”ni çalışması gerektiğini belirtti.

Bir numaralı “seçim dersi”nin ise “halk iradesi”nin bir “referandum” halinde “Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığına evet” olduğunun “sindirilmesi” olduğunu anlatmaya çalıştı.

Eğer, Cumhurbaşkanlığı konusunda “karar”, Tayyip Erdoğan tarafından Abdullah Gül’e bırakılmış ise, Abdullah Gül ise “kararı”nı “halkın kararı”na uyarak vereceğini dün ilan etmişti. “Halkın kararı”na ilişkin kendi yorumu ise, “Halk, beni Cumhurbaşkanı olarak istedi” şeklinde.

Seçimin üzerinden topu topu 72 saat geçtiği bir sırada, “Hayır, halkın kararı bu değildi” diyebilecek bir durum var mı? Yok.

 

***                ***           ***

 

22 Temmuz seçimlerinin sonuçları itibarıyla, sadece Ak Parti’nin “ikinci metamorfozu” olmadığını, “Türkiye’nin metaformozu”na işaret ettiğine dünkü yazımda değinmiştim. Bu “metamorfoz” adeta bir “devrim” niteliğinde Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesiyle gerçek anlamını kazanacağa benziyor.

Şimdi, Abdullah Gül’ün bu çıkışına derhal karşı çıkacakları görüyor gibiyiz. Bunlar, istifa etmeleri gündeme gelen muhalefetteki parti liderleri ve yöneticileri ve yine kendilerini Türkiye halkının gösterdiği doğrultuyla bağdaşamaz görüşler ifade eden köşe yazarları ve medya yönetimleri olacak.

Abdullah Gül, halkın bu “üzerlerini çizdikleri”ne ve “özeleştiri konumundakiler”e mi uymak durumunda; halk iradesine mi?

Bu noktada “rövanşizm” uyarısı yapanlara da bir görev düşüyor. “Rövanşizm”in “halkın iradesi”ne karşı çıkmak şeklinde olmaması gerektiği uyarısını, ilgili “kurum” ya da “kurumlar”a yapmak.

Peki, Abdullah Gül’ün aday olması halinde TBMM’nin 367 sayısıyla toplanması mümkün mü? Ne de olsa, Ak Parti’nin milletvekili adedi 340. Evet, çok kuvvetle muhtemel. 367 ile turlar başlayınca, Abdullah Gül, üçüncü turda seçilir. Görev başında oturan son Cumhurbaşkanı dahil, 1989’daki Turgut Özal’a dek son üç cumhurbaşkanı böyle seçilmişti.

Olmazsa?

Ekimde bir daha seçime gidilir. CHP, daha da önemlisi DSP’liler ve MHP’lilerin aynı sandalye sayısıyla geri dönmeleri pek kuşkuludur.

Darbe?

Dünyaya parmak ısırtan muhteşem bir Türkiye demokrasi şöleninden 3-5 gün sonra böyle saçma sapan şeyler konuşulmaz.

 
cengizcandar@referansgazetesi.com

 



Bu yazı 1,210 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 2 Mart 2012 'İç savaş salgını' ve 'korunma yolları'...
    • 8 Şubat 2012 Türkiye, Suriye'de savaşa mı gidiyor?
    • 13 Temmuz 2011 Diyarbakır DTK'nın, BDP Ankara'nın
    • 22 Haziran 2011 Türkiye'nin doğru Suriye pusulası
    • 14 Haziran 2011 Yeni anayasa için AK Parti-BDP-CHP uzlaşması
    • 13 Mayıs 2011 İktidar Kürt sorununu anlamalı
    • 16 Nisan 2011 AK Parti'nin Güneydoğu'da 'siyasi ricatı...'
    • 12 Nisan 2011 Aday listelerini okuma kılavuzu
    • 1 Mart 2011 Hoca ve 28 Şubat'ın cenazesi
    • 22 Şubat 2011 Libya: Osmanlı dominosu ve Bingazi'deki kan davası
    • 19 Şubat 2011 Ergenekon faturası
    • 5 Şubat 2011 Mısır'ın tarih yazdığı gün...
    • 8 Ocak 2011 Hizbullah tahliyesi mi rönesansı mı?
    • 5 Kasım 2010 TAK, ne kadar PKK, ne kadar 'Ergenekon?'
    • 29 Ekim 2010 'Tek Cumhuriyet'in iki Ankara'sı
    • 26 Ekim 2010 Bu gidişle katilden çocuk yaratılacak
    • 6 Ekim 2010 Washington'daki Türkiye
    • 1 Ekim 2010 Daha seyahatin başı, çözümün eşiği değil...
    • 29 Eylül 2010 Türkçeye onurunu iade edin
    • 21 Eylül 2010 Hakkâri provokasyonuna inat

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,801 µs