En Sıcak Konular

Yahya Bostan



Yahya Bostan
0 0 0000

Cumhurbaşkanı kim olacak?



Geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleştirilen, ancak 367 tartışmaları çerçevesinde sonuçsuz kalan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kimin aday gösterileceği ile ilgili bir çok spekülasyon yapılmış, ancak Abdullah Gül aday olarak gösterilmişti. O günlerde ana tartışma konusu kimin aday gösterileceği değil, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağıydı. Nisan ayının sonuna kadar Erdoğan’ın aday olacağı tezi yazılı ve görsel medyada büyük kabul gördü. Ancak iyibilgi’nin bir yıl önce ileri sürdüğü gibi, Erdoğan aday olmadı.

Söylediğim gibi, Erdoğan’ın aday olmayacağını bir yıl önce söylemiştik ve “nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz, mahcup olursunuz” diye bizi uyaran dostlarımıza “sabredin” yanıtını verdik. Biz de bekledik ve sonucu aldık. iyibilgi’nin bu cesareti Türk siyasetinde olabileceklerle olamayacakları iyi okumasından geliyor. Türk siyasetini “doğru okuduğunu” ileri süren herkesin bir yıl önceden “hayır, aday olmayacak” diyebilmesi gerekirdi.

Şimdi Türkiye açık bir “dejavu” yaşıyor. Tartışmaların “biz bunları konuşmamış mıydık” havası yarattığı kesin. Eski defterler tekrar açılıyor ve “kim aday olacak” sorusu gündemin kendisi haline geliyor.

Aslında soruyu “kim aday olacak”dan ziyade “kim aday olmalı” şeklinde revize etmek gerekiyor. En azından bu sağlıklı bir Cumhurbaşkanlığı süreci yaşamak için demokratik bir tartışmanın başlangıcını oluşturur.

“Kim aday gösterilmeli” sorusu ortaya atıldığında ise kulislerde dolaşan isimler yine iyibilgi’nin sağlıklı öngörülerini doğruluyor.

Sürekli “biz söylemiştik” demek istemiyorum ancak şimdi “aday olacak” diye öne sürülen isimler iyibilgi’nin “Cumhurbaşkanı olmalı” dediği figürler. Örneğin Akşam gazetesinin haberinde Ertuğrul Günay isminin Cumhurbaşkanı adayları arasında geçtiği belirtiliyor. Ertuğrul Günay benim adayımdı ve bundan bir yıl önce “AKP neden Günay’ı düşünmüyor” diye bir yazı yazmıştım. Sonra uzun süre bu konunun üzerinde durdum. Bu düşüncem Sayın Günay ile bu konuyu konuşmaya kadar varmıştı. Kendisi o zaman için bana “bu tartışmaların dışındayım” demişti. Ama ben AKP’lilere “bu fırsatı kaçırmayın” demekten geri durmamıştım. İkinci bir örnek daha vereyim. Ertuğrul Günay kadar Hilmi Özkök’ün de ismini savunduk. Hilmi Özkök’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığının tüm Türkiye’yi rahatlatacak bir huzur formülü olacağını ısrarla vurgulamıştık. Şimdi bakıyoruz yine kulislerde Özkök’ün ismi geçiyor. Yani iyibilgi’nin ortaya koyduğu iki isim yine gündemin merkezi haline geliyor. iyibilgi bunu nasıl başarıyor? Aslında cevabını vermiştik: biz Türkiye’yi yakından tanıyoruz. İhtiyaçlarını biliyoruz. Türk siyasetindeki reflekslerin farkındayız. Bu yüzden analiz ve önerilerimizin gerçekleşme olasılığı tahmin edilenden çok daha fazla oluyor. “Türkiye’yi yakından tanıyoruz” cümlesine de takılmayın sakın. Türkiye üzerine konuşanların içinde yaşadıkları ülkeyi ne kadar tanıdıkları, söyledikleri ve yorumlarıyla ortada öylece duruyor.

Bu arada dün yazı işleri toplantısında konuşuyorduk. Eğer Günay ya da Özkök’ten birisi Cumhurbaşkanı olursa çok üzülürüz. Şuna üzülürüz elbette: Eğer karar alıcılar iyibilgi’nin sözlerine kulak assaydı, ne muhtıra yaşanacaktı, ne demokrasi zarar görecekti ne de Türkiye çok değerli iki ayını kaybedecekti. Bulunduğumuz noktadan geriye dönüp baktığımızda aynı tartışmalardan örülü “bir arpa boyu yol”dan başka bir şey görünmüyor. Haklı çıkmak güzel şey ancak insan bu kadar gereksiz sıkıntı niye diye sormadan edemiyor.

Küçük bir not: Akşam gazetesinden Oray Eğin kendi Cumhurbaşkanı adayının daha önce Kezban Hatemi olduğunu yazmış. Hiç aklıma gelmemişti. Eğin “neden Hatemi” sorusuna da tatmin edici yanıtlar vermiş. Kulağa hoş gelse de Eğin’in önerisinin gerçekleşme ihtimalini düşük görüyorum.



Bu yazı 3,506 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 31 Temmuz 2008 ‘Dünyanın en büyük siyasi projesi’ ne demek?
    • 28 Temmuz 2008 Baykal’ın göremediği…
    • 10 Kasım 2007 Baykal’ın danışmanı kim?
    • 6 Kasım 2007 İtiraf edelim: İşte Oval Ofis’ten çıkan sonuç!
    • 31 Ekim 2007 Türkiye’nin Brzezinski’si var mı?
    • 26 Ekim 2007 Ne intikamı? ABD bizden intikam almıyor!
    • 24 Ekim 2007 Artık farkındayız: Bu provokasyona dur deyin!
    • 23 Ekim 2007 O sekiz askere ne oldu?
    • 21 Ekim 2007 Son saldırı: PKK neden bu kadar rahat?
    • 18 Ekim 2007 Bu filmi çok gördük: Oyunun farkında mısınız?
    • 15 Ekim 2007 Tuzak: Tasarı çekilirse ne olacak?
    • 11 Ekim 2007 “27 sersem Amerikalı…”
    • 10 Ekim 2007 Bakmayın, Türkiye’de iyi şeyler de oluyor!
    • 8 Ekim 2007 Saldırının üçüncü boyut okuması
    • 5 Ekim 2007 Referandum karmaşası: Bu güne nasıl geldik?
    • 28 Eylül 2007 Malezya bitti: Şimdi hasar tespit zamanı!
    • 17 Eylül 2007 Kendinizi koruyun: İran bitti, Malezya geliyor!
    • 8 Eylül 2007 Stratejik analiz: Hükümet değil devlet politikası!
    • 30 Ağustos 2007 Artık kolları sıvama zamanı!
    • 23 Ağustos 2007 Kulisleri hareketlendiren ziyaretin perde arkası!

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,582 µs