Sınır ötesi harekât için TBMM'den hükümete yetki veren bir tezkere çıkarılması konusu yeniden canlandı.
Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın birçok kez sınır ötesi harekâtta fayda olduğunu açıklamasına karşın, Başbakan Erdoğan ve hükümet cephesi daha çok, "içeriye" bakılması görüşünü seslendirmişlerdi. Sınır ötesine soğuk durmuşlardı.
Konunun yeniden canlanması, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın Eğirdir'de sınır ötesi harekâtta fayda gördüklerini tekrarlaması ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de "seçim öncesinde de tezkere çıkabileceğini" ifade etmesinden sonra oldu.
Başbakan Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le haftalık görüşmesini öne alarak gerçekleştirmesi de dikkatleri yine bu konuya çekti.
Ankara kulislerinde, pazartesi toplanacak olan Bakanlar Kurulu'nda tezkere konusunun da değerlendirileceği söyleniyor.
'Olabilir'
Hükümete yakın kaynaklar, TBMM'nin olağanüstü toplanması ve Bakanlar Kurulu'nun bir tezkere sevk etmesi olasılığını kesin bir dille reddetmiyorlar.
Verdikleri yanıt şu:
"Bugünden yarına hemen bir karar çıkmayabilir. Konu henüz olgunlaşmış değil. Ancak Bakanlar Kurulu'nda ele alınabilir. Tümüyle ihtimal dışı da denilemez."
Bu yanıt, hükümet çevrelerinde konunun gündemde olduğunu gösteriyor. Ancak, Başbakan Erdoğan'ın vardığı kesin bir karar henüz yok.
'Hassas konu'
Başbakan'a yakın kaynaklar tezkerenin "çok hassas bir konu" olduğunu anımsatarak şu değerlendirmeyi yapıyorlar:
"Türkiye terörle mücadele konusunda her türlü olasılığı dikkate alan bir kararlılık içinde. Bunu ABD de Bağdat yönetimi de biliyor. Hükümet tezkereyle yetki alırsa, kuşkusuz bunun caydırıcı etkisi olacaktır. Zaten bugüne kadar hem Başbakan Erdoğan'ın hem Dışişleri Bakanı Gül'ün hem de Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın kamuoyuna yaptıkları açıklamalar, Türkiye'nin ciddiyetini ve kararlılığını göstermiştir. Tezkereyle yetki alınırsa bunun da caydırıcılığını yıpratmayacak biçimde hareket etmek gerekir. Diplomatik yollardan da desteklenmesine özen gösterilecektir."
Zamanlama ve nitelik
Sınır ötesi harekât için hükümetin TBMM'den yetki alması önemli bir olaydır. Bu işlemin zamanlaması da etkinlik bakımından değer taşıyor. Türkiye'nin girdiği seçim ortamında tezkere-sınır ötesi harekât gibi konuların iç politika malzemesi yapılmadan değerlendirilmesi gerekir.
Terörle mücadelenin ulusal bir sorun olarak partilerüstü bir yaklaşımla ele alınması Türkiye'nin çıkarınadır.
Bu konuya iktidarın, seçim öncesi güçlü-kararlı görüntü yaratmak; muhalefetin de iktidarın zayıf yönü olarak göstermek amacıyla yaklaşmaları büyük hata olur. Böyle bir görüntü, Türkiye'nin ulusal bir sorunda ulusal bir duruş sergileyememesi sonucunu doğurur ki bu da Ankara'nın ciddiyeti ve kararlılığıyla bağdaşmaz.
İster seçim öncesi, ister sonrası olsun, "tezkere", "sınır ötesi harekât" konuları görüntüden ibaret politik araçlar olarak görülmemelidir.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle