En Sıcak Konular

Taha Kıvanç


Taha Kıvanç
0 0 0000

MHP ve İlhan Bey



Yaygın kullanıma girmiş bir slogan mıdır, bilmiyorum; benim kulağıma havaalanında çarptı. Biri, yanındakilere, "Ver oyunu MHP'ye, gitsin CHP'ye" deyiverdi.

CHP-MHP yakınlaşmasının mimarlarından biri, bir tv kanalı sahibi, kalabalık mitinglerde "Çıkma!" ihtarına rağmen podyuma tırmanıp, kürsüde, "Oyunuzu Ak Parti'ye vermeyin de, ister CHP'ye ister MHP'ye verin" diyordu...

MHP-CHP yakınlaşmasına hayret edenlerdenseniz olayları çok yakından izlemiyorsunuz demektir… Aslında MHP ile CHP'yi aynı çizgide buluşturup koalisyon ortağı yapma fikri 2002 seçiminden önceye dayanıyor ve fikrin babası da ünlü bir isim: İlhan Selçuk…

İlhan Selçuk birkaç dönemin simge ismi… 12 Mart ve 12 Eylül öncesinde bir kesimin kılıçlaşmış kalemiydi İlhan Bey. Sol ve sağda yer alan örgütlerin birbirine ölümüne düşman olduğu her iki dönemde, sol kesimin yazılarını okuyarak bilendiği yazarların başında o geliyordu. Her iki dönemde MHP'yle ilgili yazdığı yazılardır sol kesimlerin MHP hakkındaki olumsuz izlenimlerini belirleyen…

Geçen hafta (26 Haziran) MHP'yi öven bir yazıyla Cumhuriyet okurlarının karşısına çıktı İlhan Bey. "22 Temmuz'da MHP'nin Durumu" başlıklı yazısında ilginç bir fikirsel örgü sergileniyordu. Okuyalım: "Ancak AKP iktidarına en sert muhalefeti MHP'li sözcülerin yaptıkları da bir gerçek... / Peki, vaktiyle İslamcılarla al takke ver külah olan MHP şimdi nasıl oldu da dinci iktidara veryansın ediyor?.. / Türk-İslam Sentezi'ne ne oldu?.."

"İslâmcılar Amerikancı olunca Türk-İslâm sentezi kalmadı" diyor İlhan Bey: "Sonuç: / MHP aslına rücu etti, milliyetçilik şiarını benimsedi, bu seçim kampanyasında dincilere karşı çıkıyor... (..) Bir ülke ki midesiyle düşünen erbab-ı siyaset ve medya tayfası dincilikten yakınmaz, milliyetçilikten ürker... / MHP bu tayfanın uykusunu kaçırıyor..."

MHP sözcülerinin yazmaya cesaret edemeyeceği 'ilerilikte' övgüler bunlar…

Sadece ben bir yana kaydetmemişim bu tespitlerini İlhan Bey'in, MHP yönetimi de mest olmuş… MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır'ın sevincini Milliyet'ten öğrendim. "MHP de memnun" başlıklı haberden sevinç taşıyor: "MHP, Türkiye'ye yönelik küresel kuşatma, AKP'nin acziyeti karşısında halkın ve aydın kesimin umut kapısı olmuştur. Aydınlar ve diğer kesimler, kendi siyasi kimliğini değiştirmeden, ideolojilerinden vazgeçmeden, MHP'ye destek vererek milli ve yerli iktidarı işbaşına getirme kararında. CHP'de bu ümidi görmedikleri için MHP'ye yöneliyorlar. Selçuk'un yazısı bunu ifade ediyor."

MHP'nin önemli isimlerinden Mehmet Şandır, konu açılmışken, "İlhan Selçuk aslına rücu etti" der miydi, dese doğru olur muydu, bilemem… Ancak, "Bu, İlhan Selçuk'un partimizi öven, koruyup kollayan ilk yazısı değildir" diyebilirdi. "Vaktiyle partimizi ziyaret etmişti İlhan Bey, liderimiz Devlet Bahçeli'yle görüşüp fikir alış-verişinde bulunmuştu" da dese doğruyu söylemiş olurdu. İlhan Selçuk ile görüştüğünde Devlet Bahçeli başbakan yardımcısı unvanını taşıyordu.

Çok çabuk unutuyoruz.

Oysa Hürriyet "Yeni bir Kuva-yı Milliye ittifakı" manşetiyle (26 Şubat 2002) duyurduğunda, olay, o günlerin en ciddi tartışmalarından birini başlattı. Hürriyet'in manşetine çıkardığı, Muharrem Sarıkaya'nın yazısıydı. Yazı bugünü daha iyi anlamamıza yarayacak olağanüstü ilginç ayrıntılarla dolu; bir göz atmanızı tavsiye ederim.

En iyisi birlikte okumak: "MHP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin Başbakanlık'taki makamının geçen hafta sürpriz bir ziyaretçisi vardı: / Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk... / MHP'den aktarıldığına göre, aslında randevu çok kısa süreli ayarlanmış. Bahçeli-Selçuk arasındaki görüşme, o kadar koyu bir sohbete dönüşmüş ki, tahmin edilenin çok ötesine geçmiş, saatler sürmüş. / Konu, Cumhuriyet'in içinde bulunduğu mali sıkıntıdan çıkıp, Türkiye'nin bugünü ve geleceğine ilişkin görüş alışverişine dönüşmüş. / Ağırlıklı olarak da Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci üzerinde durulmuş."

İlginizi çekti mi? MHP'liler Sarıkaya'ya görüşmeyle ilgili izlenimlerini şöyle aktarmışlar: "Başbakan Yardımcısı ile bir Gazete İmtiyaz Sahibi'nin görüşmesinin ötesine geçti. Kuva-yı Milliye ruhu canlandı diyebiliriz. Birçok konuda Sayın İlhan Selçuk ile aynı düşündüğümüzü gördük. Bundan memnunuz.'

İlhan Selçuk, MHP'lilerin, o görüşme sonrasında, "Bizimle aynı düşünüyor, en küçük bir görüş ayrılığımız yok, aramızda ittifak oluştu' dediklerini öğrenince tek bir noktaya itiraz etmiş: "Ben onların İlhan Selçuk gibi düşünmeye başladığını gördüm..."

Yeni değil bu yakınlaşma; beş yıl önce başlayan ilişki devam ediyor…

yenişafak

 



Bu yazı 1,165 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 17 Eylül 2012 Hem okudum, hem de yazdım
    • 4 Eylül 2012 CIA başkanı neden geldi?
    • 16 Temmuz 2012 Vicdanım buna da elvermiyor
    • 2 Temmuz 2012 Suriye nasıl bir ülke, Suriyeliler nasıl insanlar...
    • 21 Mayıs 2012 Bir geziden ilk notlar
    • 15 Mayıs 2012 ‘Yeni CHP’ nihayet sözcüsünü buldu
    • 16 Nisan 2012 Hangi patron, hangi yönetici, hangi yazar içeri alınır?
    • 23 Mart 2012 Ben demedim, o dedi
    • 13 Mart 2012 Köşemi bugün Cumhurbaşkanı Gül’e bırakıyorum
    • 9 Mart 2012 TR325 kodadlı becerikli uzman...
    • 20 Şubat 2012 ‘Operasyon’ diye ben buna derim
    • 30 Ocak 2012 Davos’ta Türkiye dersi
    • 27 Aralık 2011 Bu yılın Cumhurbaşkanlığı büyük ödülü...
    • 12 Aralık 2011 Ak Parti üzerine hesaplar
    • 9 Aralık 2011 Gül vetoya ne zaman karar verdi?
    • 14 Kasım 2011 Kriz çıkaranlar gidiyor, ama yerlerine gelenler de yabancımız değil
    • 24 Ekim 2011 Kaddafi’nin son demleri...
    • 3 Ekim 2011 Dr. Sallaso’nun kunduzunun izinde
    • 29 Ağustos 2011 Ben meraklı bir insanım, özür dilerim
    • 26 Ağustos 2011 Bütün kepazeliklerin anasını açıklıyorum

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,479 µs