Kerim Balcı
0 0 0000
Şanghay Zirvesi yeni oluşumlara gebe
Perşembe günü Çinin doğusunda bir zirve gerçekleştiren Şanghay İşbirliği Örgütü birkaç açıdan geleceğini yeniden şekillendirmiş oldu. Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan liderlerinin tam üye olarak katıldığı zirvede İran, Pakistan, Moğolistan ve Afganistan liderlik seviyesinde gözlemci olarak temsil edildi. Hindistan da üst düzey diplomatlarını göndermişti.
Şanghay Örgütü henüz beş yaşında ve daha şimdiden Amerika önderliğindeki Batı Blokunun karşısına çıkmaya aday olarak görülüyor. Zirveden çıkan işbirliğine devam, yeni ulaşım ve nakil hatlarının tesisi gibi bildik kararlar uygulamaya konulduklarında dünyanın çehresini değiştirebilecek büyük projelere dönüşüyor. Kazak petrolünü direkt Çine iletecek bir petrol boru hattı önümüzdeki asrın ekonomi devinin kim olacağını belirleyecek güce sahip. Şanghay Örgütünün aday olmaya fazlaca istekli İran ve Hindistanı nükleer enerji konusunda istedikleri çizgiye çekmeleri durumunda örgüt dünyanın en fazla enerjisini üreten ve tüketen birliğine dönüşecek. Zirve sonrasında İranın geleneksel nükleer söyleminde yumuşamalar görülmesini gözlemciler Şanghay fırçasına atfettiler. Batı baskısının yola getiremediği İranı Şanghay fırçası düşünmeye sevk edebiliyorsa bu örgütün ciddiye alınması gerekiyor demektir.
Bu zirvenin özel bir konusu terörle ve ayrılıkçı güçlerle mücadelede Amerikan modelinin alternatifi bir yaklaşım arayışıydı. Askeri bir yönü olmayan ve olmasını da planlamayan Şanghay Örgütü, Rus lider Putinin teklifiyle terörle mücadele için ortak bir yapılanmaya gidilip gidilemeyeceğini masaya yatıracak. Şimdilik açıklanmış bir şey yok. Ama Putinin teklifine Orta Asya Türk cumhuriyetlerinin yanı sıra Afganistan ve Pakistanın sıcak bakacakları tahmin ediliyor. Kuruluş sebebi her ne olursa olsun, Şanghay Ordusu bir defa kurulursa bu ordunun bağlantılı milli güçlerinin dünyanın en büyük ordusu olacağı da muhakkak. Şimdilik ne Amerikalıların böyle bir korkusu var, ne de Şanghayın bu korkuyu uyarmaya niyeti. Nitekim geçen yıl Afganistan savaşı sırasında Orta Asya ülkelerine konuşlandırılan Amerikan üslerinin sökülmesi çağrısı yapan Şanghay Zirvesi, bu kez bölgedeki Amerikan varlığına atıfta bile bulunmadı.
Yine de Şanghayın bir Asya Kıtacılığı oluşturmaya çalıştığı anlaşılıyor. Bir sonraki BM genel sekreterinin Asyalı olmasını isteyen Şanghay Örgütü bütün ekonomik ve politik projelerini Asyacılık üzerine kurguluyor. Perşembe günü açıklanan zirve bildirgesine giren sosyal gelişim modellerinin ihraç edilmemesi gerektiği yönündeki satır da Asyacılığa yapılan vurgunun bir ifadesi olsa gerek.
Şanghay Örgütü olduğu yerde kalırsa yok olmaya mahkum bir örgüt. Örgütü bir arada tutan, büyüme potansiyeli ve üye ülkelerin bu potansiyeli kullanma konusunda yer yer aşırıya varan isteklilikleri. Fakat büyüme her durumda menfaat çatışmalarını da beraberinde getiriyor. Üye olmak için bastıran Pakistan ve Hindistanın yarım asırlık çatışmaları, Afganistan ile Pakistan arasında Amerikan işgalinden bu yana başlayan dalaşmalar, İranın bütün dünyayı, bu arada Şanghay üyelerini de zor durumda bırakan nükleer emelleri ve nihayet Çinin artık sadece üretim maliyetlerinin düşüklüğüyle açıklanamayacak yayılmacı pazar emperyalizmi Şanghay Örgütünün üstesinden gelmesi gereken konular.
Putin zamanla artan enerji
ihtiyacının işbirliğini daha da dayatacağını ve dolayısıyla bu tür handikapların kendiliğinden aşılacağını düşünüyor. Enerji nakil hatlarının güvenliği de beraberinde teröre ve ayrılıkçı güçlere karşı mücadeleyi dayatıyor. Putinin öngörüsü haklı çıkarsa Türkiyenin doğusunda ideolojisi zamanla şekillenecek Asyacılık olan bir Doğu Bloku oluşuyor demektir. Son dönemlerde Ortadoğu algılamalarımızı değiştirme çabası içine girmiş olan Ankaranın bu gelişmeyi de yakından takip ettiği umulur.
Bu yazı 1,029 defa okundu.
Diğer köşe yazıları
Tüm Yazılar
-
26 Şubat 2007
Hocalı Katliamı'nı hatırlıyorsanız arada unutuyorsunuz demektir
-
25 Eylül 2006
Filistin'de koalisyon oyunları
-
18 Eylül 2006
Papa, diyalog ve aklın putlaştırılması
-
11 Eylül 2006
Zülfikar Darbesi
-
10 Temmuz 2006
İsrail, ufuktaki umutları da tüketiyor
-
19 Haziran 2006
Şanghay Zirvesi yeni oluşumlara gebe
-
19 Haziran 2006
Şanghay Zirvesi yeni oluşumlara gebe
-
8 Mayıs 2006
Soğuk Savaş hiç bitmedi ki!
Yorumlar
+ Yorum Ekle