En Sıcak Konular

Cengiz Çandar


Cengiz Çandar
0 0 0000

'Vesayet rejimi'ne hoş geldiniz



İki hafta önce cumhurbaşkanı seçebilecek konumda olan AK Parti, şimdi hiçbir dediği ve istediğini uygulatamaz durumda.


“Yıllardır ‘vesayet rejimidir’ diye yazıp durduk. Son yıllarda yapılan siyasal düzenlemelerle vesayet durumu değişiyor derken, bir gecede altüst olduk, eskiye döndük, gördük.”

“Önceki darbelerde haberini vererek geliyorlardı. Muhtırayı da bir öncü haber olarak almak mümkün ama eski tarz darbe pek mümkün değil.”

“Darbe bir gecede olan bir olay değil, bir süreç haline geldi. Belki de şu anda o sürecin içindeyiz.”

“Önümüzde seçim var ama şu anda Türkiye’nin en önemli sorunu siyaset karşıtlığıdır. Parlamento kurumundan bu kadar çabuk vazgeçiliyor olması çok tehlikeli.”

“Tepki vermek iyidir ama mitinglerin militarist bir ruhu vardı. Siyaset karşıtı duruş ve orduyu davet eden söylemler çok rahatsız ediciydi.”

“Kerameti kendinden menkul bir parti haline geldi CHP. CHP’ye hâlâ siyasi parti denebilir mi, şüpheliyim. Çünkü her siyasi parti muhtıra karşısında doğal olarak tepki verir. CHP muhtıraya tepki vermedi. Siyasi alanı korumak bütün partilerin görevidir. Bu, onların demokratlıklarının ölçüsüdür.”

“DYP ve ANAP’ın birleşmesinin siyaset açısından bir anlamı var mı? O birleşmeden umutlu değilim. İkisi de fazla iktidar odaklı düşünen liderler. Sorunlu bir birliktelik. Milletin itibar edeceğini sanmıyorum.”

“Evet, ‘Ne olacak, asker de siyasi fikrini beyan etsin’ diyenler var. Hayır asker siyasi fikir beyan edemez, asker askerliğini bilir. Görüyorsunuz muhtırayla ikiye bölündü toplum. En büyük zararı budur Türkiye’ye.”


***


Bu cümleler, Türkiye’nin önemli siyaset sosyolojisi uzmanlarından Prof. Dr. Ayşe Kadıoğlu’na ait, onunla yapılmış olan bir söyleşiden. Türkiye’nin içinde bulunduğu dönem, özellikle siyaset sosyolojisi ve sosyal psikoloji uzmanlarına kulak kabartmayı gerektiren bir dönem.

Ayşe Kadıoğlu’nun gözlemlerini daha da ileriye taşıyalım: Türkiye, “vesayet rejimi”ne geri dönmüştür. Türk siyaseti, içine girilen -aslında belki de hiç çıkılmamış olan- “vesayet rejimi” tarafından yeniden “dizayn” edilmektedir.

Bu “yeniden dizayn”ın en acil hedefi, AK Parti’ye seçimlerden sonra anayasa değiştirebileceği ve tek başına iktidar olabileceği bir parlamento aritmetiğini men etmektir.

DYP-ANAP ve CHP-DSP birleşmeleri, bu “dizayn”ın bir parçasıdır ve söz konusu hedefle irtibatlıdır.

Günlük siyaset terminolojisinde -daha doğrusu medya dilinde- “merkez sağ” ve “merkez sol”da birleşmenin telaffuz edilmesi, 12 Eylül (1980) askeri darbesinin ürünü olan durumdan rahatsızlığın ifade edilmesiydi.

12 Eylül, parlamentoyu ve onunla birlikte Adalet Partisi ile CHP’yi kapatmıştı. Partilerin kapatılmış olmasının, siyaset sahnesinde yarattığı “anomali”, bunların terekesi üzerine birkaç partinin doğmasına yol açmıştı. DYP, ANAP, Halkçı Parti, SODEP, SHP, DSP vs. Sonra, bunlar yelpazenin bir yanında DYP ve ANAP, diğer yanında DSP ve CHP olarak ikişer kaldılar.

Darbelerden sonra böyle olur. 27 Mayıs 1960’ta Demokrat Parti kapatılmıştı; yerine önce Yeni Türkiye Partisi, ardından Adalet Partisi kuruldu. Bölünmeler de bu tür birleşmeler de darbe sonralarında söz konusu olabiliyor.

Eğer AK Parti bölünebilseydi ya da hükümette olmayıp da kapatılabilseydi; DYP-ANAP ve CHP-DSP birleşmelerine gerek de olmazdı. Bunların “birleştirilmeleri” tümüyle “27 Nisan sonrası siyasetin yeniden dizayn edilmesi” ve 22 Temmuz seçimlerinden sonra AK Parti’ye tek başına hükümet kurma imkânının verilmeyeceği bir parlamento tablosu oluşturmakla ilgili.


***


Bu arada, iktidar partisinin, iktidarını bir süredir yitirmiş olduğunu da gözden kaçırmamalıyız. İki hafta önce cumhurbaşkanı seçebilecek konumda olan AK Parti, şimdi hiçbir dediği ve istediğini uygulatamaz durumda.

“Muhtıra”ya karşı sağlam durdu görüntüsü, iktidar güvencesi olmadı. O gün bugündür hiçbir kararını uygulatamadığı bir yana, hiçbirinin ardında sağlam biçimde de durmuyor. 25 yaşa seçilme hakkından başlayın, cumhurbaşkanlığını halka seçtirme konusuna kadar uzanın. Neredeyiz? AK Parti nerede duruyor? Net mi? Değil.

AK Parti de adım adım “vesayet rejimi” içine sıkışmaya, sıkıştırılmaya başladı.

Herhangi bir siyasi organizmada can bulamayacak birkaç köşe yazısı ile “vesayet rejimi”nin üstesinden gelinir, “demokrasi kökleşir” sanma yanılgısına; yazarların da okurların da düşmemesinde yarar var.

Sürece yayılan darbe dönemlerinden çıkış da uzun sürüyor. Ve nasıl, ne şekilde, ne yönde ilerleyeceği şimdiden kestirilemeyecek uzun süreler gerektiriyor...

referans



Bu yazı 947 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 2 Mart 2012 'İç savaş salgını' ve 'korunma yolları'...
    • 8 Şubat 2012 Türkiye, Suriye'de savaşa mı gidiyor?
    • 13 Temmuz 2011 Diyarbakır DTK'nın, BDP Ankara'nın
    • 22 Haziran 2011 Türkiye'nin doğru Suriye pusulası
    • 14 Haziran 2011 Yeni anayasa için AK Parti-BDP-CHP uzlaşması
    • 13 Mayıs 2011 İktidar Kürt sorununu anlamalı
    • 16 Nisan 2011 AK Parti'nin Güneydoğu'da 'siyasi ricatı...'
    • 12 Nisan 2011 Aday listelerini okuma kılavuzu
    • 1 Mart 2011 Hoca ve 28 Şubat'ın cenazesi
    • 22 Şubat 2011 Libya: Osmanlı dominosu ve Bingazi'deki kan davası
    • 19 Şubat 2011 Ergenekon faturası
    • 5 Şubat 2011 Mısır'ın tarih yazdığı gün...
    • 8 Ocak 2011 Hizbullah tahliyesi mi rönesansı mı?
    • 5 Kasım 2010 TAK, ne kadar PKK, ne kadar 'Ergenekon?'
    • 29 Ekim 2010 'Tek Cumhuriyet'in iki Ankara'sı
    • 26 Ekim 2010 Bu gidişle katilden çocuk yaratılacak
    • 6 Ekim 2010 Washington'daki Türkiye
    • 1 Ekim 2010 Daha seyahatin başı, çözümün eşiği değil...
    • 29 Eylül 2010 Türkçeye onurunu iade edin
    • 21 Eylül 2010 Hakkâri provokasyonuna inat

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,984 µs