En Sıcak Konular

Fehmi Koru


Fehmi Koru
0 0 0000

Çanlar kimin için çalıyor?



“Hiç değilse bu kez seçim zamanında yapılır” düşüncesinde olanlar bir kez daha yanıldılar; bir seçime daha apar topar gidiyoruz. Meclis'in aldığı seçimin 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılacağına dair kararın takvimi çalışmaya başladı bile. Bu durum geniş zamana yayılması beklenen siyasî arayışları da çabuklaştıracaktır. Özellikle de ittifak arayışlarını…

Türkiye'deki garipliklerin başında siyasetin bölünmüşlüğü geliyor; daha da garip olan ise bu bölünmüşlüğün ideolojik temelde yaşandığının varsayılması… Kim demişse “CHP solda yer alan bir partidir” demiş, DYP ile ANAP gibi partileri de 'sağ' platforma yerleştirmiş… İttifak arayışları başladığında, herkes sağına ve soluna bakarak partileri birbirine yakıştırıyor.

Bu tür bir yakıştırma geçmişte bir anlam taşıyordu belki, ancak bugün, dünyada olduğundan daha da fazla bizde, sağ ile sol birbirine karışmış durumda. CHP ile DSP ve SHP türü partiler –ve özellikle ÖDP– arasında kilometrelerce mesafe var; buna karşılık CHP ile söylem açısından birbirine yakın başka partiler bulunuyor ülkemizde... 'Sosyalist Enternasyonal' örgütü 'sol' bilindiği için üye kaydettiği CHP'yle yollarını ayırma konusunu bu hafta karara bağlayacakmış; beklenen olursa, bu gelişme, CHP'nin gerçek yönünü bulmasına da yarayabilir. Kolaycı yakıştırmalar yüzünden, CHP, ruh ikizi sayılacak partilerden uzak dururken, ters baktığı partilerle ittifak yollarını arıyor…

Benzer bir durum 'sağ' bilinen partiler için de söz konusu… Anavatan ile DYP'yi aynı çatı altında buluşturmaya, ya da hiç değilse seçim ittifakı yaptırmaya çalışanlar çıkıyor; üzerinde hiç düşünmedikleri soru şu: Bu iki partinin birbirine benzeyen özellikleri ne? Benzer noktalar üzerinde durulsa, büyük ihtimalle, DYP ve Anavatan'ın da içinde yer alabileceği çok daha geniş bir ittifak sağlanabilir…

Soğuk Savaş döneminin 'sol' ve 'sağ' ayrışmasının bugünün dünyasında fazla bir anlamı kalmadı; Türkiye için ise bunlar içi tamamen boş kavramlar... O dönemin 'temel çelişkisi' varsıllarla yoksullar arasındaydı. İki kutuptan birine yakın durmak da siyasî bir tavırdı. Bugünün dünyasında küreselleşme çelişkileri yerelleştirdi; artık her ülkenin temel çelişkisi diğerlerinden daha farklı olabiliyor.

Türkiye'deki temel çelişki, son olayların iyice açığa çıkardığı üzere, demokrasi eksenli bugün... Vesayetçi yönetimlere, askerin siyasetteki ağırlığının artmasına 'olumlu' bakanlar ile halkın kendini yönetebilecek olgunlukta olduğuna inananlar arasında temel bir çelişki var. 1990'lı yıllarda bir süreliğine yaşanan savrulmadan sonra, Türkiye, tam da bu eksende bir ayrışmaya kavuşmuş görünüyor.

Ülkemizdeki temel çelişki esas alınarak çizilecek eksende partiler ne tarafta yer alıyorlar? Ak Parti, CHP, MHP, DYP, Anavatan, GP ve diğerleri 'vesayetçi' veya 'halktan yana' ayrışmasında hangi tarafa daha fazla yakışıyor? Seçime beş kala ittifak arayışlarını fazla uzatmanın âlemi yok; her parti klasik (bunu siz 'modası geçmiş' olarak okuyunuz) sağ-sol skalasına boş verip ülkemizin temel çelişkisinde hangi tarafa düştüğüne bakarak müttefiklerini seçmelidir.

Böyle yaptıkları takdirde birbirine en çok yakışan partiler CHP-DSP-SHP midir? Tek çatı altında birleştirilmek istenen DYP ile Anavatan sanıldığı kadar birbirine yakın mı? Belki öyledirler, belki değil; ancak siyaset arenasında nerede yer aldıklarına partilerin kendilerinin karar vermesi gerekiyor.

Son bir hafta içerisinde yaşadıklarımız partilerin nerede durduğunu kamuoyuna göstermeye yaradı. Genelkurmay Başkanlığı açıklaması ile Anayasa Mahkemesi kararı bu yolda önem taşıyan iki gelişmeydi, ama Ak Parti'nin cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül'ü tercihi ile Meclis'te yapılan ilk tur oylama, ayrışmayı, toplumun zihin dünyasında daha da berraklaştırdı.

Seçimden önce kimliğini keskin hatlarla belirleyemeyen partiler için, ortaya konulacak sandık, alarm çanları çaldırıyor…



Bu yazı 728 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Eylül 2012 Ak Parti kongresinin düşündürdükleri...
    • 28 Eylül 2012 Yalan dünya, hem de ne yalan
    • 23 Eylül 2012 Tartışma sağlık alametidir
    • 20 Eylül 2012 Darbeler, CHP ve Deniz Baykal...
    • 18 Eylül 2012 CHP’nin özrünün anlamı
    • 16 Eylül 2012 Hayasızca saldırının düşündürdükleri
    • 11 Eylül 2012 O da bir gün bitecek...
    • 9 Eylül 2012 Ne olur, ne olamaz...
    • 6 Eylül 2012 Suriye politikasına yeniden bakmak
    • 29 Ağustos 2012 Türkiye Pakistan, Hatay da Peşaver değil...
    • 26 Ağustos 2012 Hayatları oyun
    • 19 Ağustos 2012 Orhan Pamuk tiksiniyormuş, ben acıyorum...
    • 14 Ağustos 2012 Milletvekili neden kaçırılır?
    • 12 Ağustos 2012 ‘Yeni gazetecilik’ denen şey
    • 9 Ağustos 2012 Tuzak varsa tedbir nerede?
    • 3 Ağustos 2012 Komutan tanıklık yaptı
    • 31 Temmuz 2012 Abdullah Gül ‘yeniden’ ha, gerçekten mi?
    • 24 Temmuz 2012 Kılıçdaroğlu siyaseti kirli (mi) görüyor
    • 18 Temmuz 2012 CHP’nin Ak Parti açmazı
    • 17 Temmuz 2012 CHP makas değiştirirken...

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,468 µs