En Sıcak Konular

Güler Kömürcü


Güler Kömürcü
0 0 0000

Köşk yolundaki meçhul hesaplara bakalım 



Vitrinin önünde konuşulanlara bakılırsa Cumhurbaşkanlığı seçimi 367 tartışmasına kilitlenmiş durumda. ‘ANAP’ın tavrı belirleyici olacak, Mumcu son ana kadar gelişmeleri izleyip, karar verecek’ deniliyor, hepsi oyalamaca. Haftalar önce yazdım, MUMCU’nun ‘Cumhurbaşkanlığı oylamasına katılma kararı aldığını, bunu kendi grubuna bildirdiğini ancak parti içinde 5 milletvekilinin (onların kim olduğunu da biliyorum) Mumcu’nun bu kararından son derece rahatsız olduklarını, istifa mektupları ceplerinde beklediklerini’ duyurdum. (Bakınız; ‘Erdoğan adaylığını 23 Nisan’da açıklayacak’ başlıklı 20 Mart’taki yazıma) Dikkat; Mumcu ne yapacağını biliyor ama vekillerinin ne yapacağı meçhul, işte asıl düğüm noktası bu.


Mumcu’nun planı DYP ve de hatta BBP ile üçlü ittifakla genel seçime gitmek ki duyumlarıma göre AKP de bu ittifaka sıcak bakıyor, bu ittifakın MHP’yi baraja takacağı da varsayıldığı için ki DYP-ANAP ve BBP’nin de AKP’nin Köşk planını desteklediklerini ‘367’ tartışmalarındaki söylemlerinden anlayabiliyoruz. Ağar; ‘184 yeterli, hukuku zorlamamak lazım’ diyor, daha ne desin?!


Birkaç gün önce (bence bu seçimlerin asıl kiliti olan) BBP’nin tepe isimleriyle özel sohbetim oldu. BBP’nin etkin ismi Sayın Ökkeş Şendiller de ‘367 gerek şartının’ dayanağı olmadığına, olur a Anayasa Mahkemesi’nin 367 şartını destekleyen bir karar alırsa hukuku çiğneyeceğine inanıyor. Bu Köşk tartışmasında BBP’nin bakışı adına önemli bir açıklamadır.


Bu arada Ökkeş Bey gözden kaçan kritik bir noktaya da dikkat çekiyor, diyor ki; ‘yorumlara göre Cumhurbaşkanlığı seçiminde açmaz oluşur ise Bülent Arınç 5-6 ay cumhurbaşkanlığı yapabilir. Hayır, Arınç kesinlikle Köşk’e vekalet edemez. Diyelim ki 367 bulunmadan seçim tamamlandı, CHP bunu “Anayasa Mahkemesi’ne götürdü ve seçimlerin de yenilenmesine karar verildiği bu takdirde eski cumhurbaşkanı görevine devam eder. Yani Bülent Arınç yasa gereği kesinlikle vekalet edemez.”


Size sorum var ey okur; eski cumhurbaşkanı yani Sezer devam ederse ne yapmaya kalkabilir? Efendim?!


VEKİLLERDEN ERDOĞAN’A YAZILI RET Bu arada kimsenin dikkate almadığı bir detay daha var; sizce AKP milletvekilleri blok olarak KÖŞK oylamasına katılacak mı? Şüpheli çünkü en az 5’i son ana kadar gelişmeleri izlemekle kararlı, İşte size özel bir bilgi; parti içi muhalefet isimlerden bazıları Erdoğan’ın bu günlerde yaptığı KÖŞK yoklaması sohbetinde fikirlerini ‘üstelik yazılı’ hale getirerek de ‘KÖŞK’e siz çıkmayın-bu kadar gerginlik yaratılmasını onaylamıyoruz’ vurgusuyla sunacaklar.


Israrla gözden kaçırılan bir başka önemli detay da AKP içindeki gruplaşma; KÖŞK ve genel seçim hesapları söz konusu olduğunda, GÜL ve Erdoğan’ın planları aslında hiç örtüşmüyor, sayıları 50 civarında olduğu söylenen GÜLcü milletvekilleri Erdoğan’ın KÖŞK’e çıkmasını istiyorlar. Çünküüü Erdoğan’ı Köşk’e gönderilmesi (partideki etkisinin minimize edilmesi) partinin de GÜL ekibinin komutasına geçmesi demektir. Buna karşın diğer grup da bir biçimde GÜL’ün önünü kesmek istiyor. Erdoğan, parti içindeki kırılma noktalarının da gayet farkında olup, kırılmayı -esneme- ile geçiştirme peşinde. AKP içindeki bu hassas-kırılgan dengeleri de tüm ihtimal hesaplarına katmak zorundasınız.


Recep Bey’in Köşk’e çıktığını farzedelim, peki sonra? (merkezde hızlı Anayasa değişikliği var) Dün, AKP camiasının duayeni Sayın Korkut ÖZAL ile uzun ve son derece önemli, özel bir sohbet yaptık, büyük bölümü yazılmamak şartıyla... Korkut Bey, Erdoğan’ın KÖŞK’e çıkması gerektiğine, mevcut Anayasa’nın Cumhurbaşkanlığı makamına büyük yetkiler verdiğine, Erdoğan’ın asıl misyonunun Köşk’e çıkıp, Cumhurbaşkanı olarak kendi oturduğu postun gücünü azaltması, cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanması, anayasal değişiklikleri gerçekleştirmesi olduğuna inanıyor.


Peki olası anayasal değişiklikler başka neyi içerebilir, Erdoğan kendi yetkilerini kısıtlamayı kabul eder mi ya da kim bu şarta razı olur, sonra da başkanlık ve eyalet sistemine geçiş mi planlanmakta?


Büyük fotoğraf gösterilenden çoook farklı...



Bu yazı 883 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 29 Haziran 2007 ‘İnsan tanrı’ yaratma planı devrede
    • 22 Mayıs 2007 2 yıl sonra yeni seçim beklentisi...
    • 15 Mayıs 2007 22 Temmuz’da seçim olmayabilir-mi? 
    • 8 Mayıs 2007 ‘AKP kapatılabilir’ 
    • 20 Nisan 2007 Her an her şeyin dengesi değişebilir... 
    • 12 Nisan 2007 Köşk yolundaki meçhul hesaplara bakalım 
    • 5 Nisan 2007 "5 yılda 7 ülke ele geçirilecek"
    • 13 Mart 2007 Andıç... Dosya savaşlarında sırada ne var? 
    • 8 Mart 2007 Eylem senaryoları... 
    • 20 Şubat 2007 Gül, Kürt liderlerle hafta sonu görüştü mü?! 
    • 13 Şubat 2007 Evet, derin devlet vardır... 
    • 8 Şubat 2007 ‘Kürt devleti Türkiye himayesinde kurulacak’  
    • 2 Şubat 2007 Acil müdahale... 
    • 1 Şubat 2007 Şifre; Serhildan mı?
    • 30 Ocak 2007 Çok özel bilgiler ...
    • 26 Ocak 2007 Perde arkasındaki gerçekler farklı mı? 
    • 25 Ocak 2007 ‘ABD’nin Karadeniz Projesi’ ve de suikastların şifresi  
    • 29 Aralık 2006 Washington Büyük Locası Türk'e emanet
    • 15 Aralık 2006 Asker baharda K. Irak'a girerse ne olur?
    • 7 Aralık 2006 AKP'li Edibe Hanım ve de TAŞYAPI...

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,454 µs