En Sıcak Konular

Oray Eğin


Oray Eğin
0 0 0000

İlginç bir ailenin iflası 



Türkiye’nin son 20-30 yılına yön vermiş figürlerden biri... Yönetici kadrolarının hep yakınında olmuş, binalar kadar iktidar da inşa etmiş bir aile... Sanat dünyasından futbola, medyadan siyasete kadar hemen her alanda adlarına rastlamak mümkün... Bütün büyük sanayici aileler gibi kardeşler kendi aralarında kavgalı, biri diğerinden nefret ediyor... Turizm, otomotiv, bilişim ve gemicilik sektöründe boy gösteren bir aile...

Ve geçtiğimiz günden beri sadece bir gazete haberi onlar artık. Türkiye tarihinin en büyük iflasının kahramanları, 853 milyon YTL’lik iflasıyla Hattat Ailesi...

Halbuki, aile albümlerini karıştırdığımızda ne kadar parıltılı sayfalar niste görkemli serüvenler görüyoruz.

Hattat Ailesi dendiğinde akla Emin Hattat geliyor, bu kardeşi Mehmet Hattat’ı rahatsız ediyor ama. Emin Hattat, kendi ailesinin dışında Demirel’in meşhur “aile fotoğrafı”nın da kahramanı. Cavit Çağlar’la da akraba; oğlu Emir, Çağlar’ın kızı Yeşim’le evli.

Hattatlar 2000 yılına kadar hayatın neredeyse her alanında aktif olarak rol alıyorlar. Baba Emin Hattat, bizzat 1999 yılındaki DSP-MHP-ANAP koalisyonunun kurulması için arabuculuk yapıyor, Demirel’i, Bahçeli ve Yılmaz’la buluşturuyor. Zaten o dönemlerde Demirel’e yakın bir işadamı olmanın ötesinde, Baba’nın bizzat danışmanı. Onun adına demeç verecek kadar yetkili.

Bir dönem Türkiyesi’nin en parlak sanayicilerinden biri olan Hattat için zor günlerse Demirel’in emekliliğinden sonra başlıyor. 2000 yılından beri her şey yokuş aşağı. Adı emeklilikten beri sadece vergi borçları ve iflas listelerinde yer alıyor. Evleri, binaları, en başta da Kandilli’deki bin metrekarelik yalıları elden gidiyor...

Halbuki çok eskiden Emin Çölaşan’ın haberini gazeteye koydurtmayacak kadar söz sahibilerdi medya üzerinde. Abdi İpekçi’nin Milliyet’i Emin Çölaşan’ın HEMA’yla ilgili bir yolsuzluk haberini, fabrikanın sahibi Hattat’ın verdiği bir buçuk sayfa karşılığında basmamış.

Bir dönem bizzat medyaya da girmişlerdi, Türkiye’nin ilk özel radyolarından Best FM’i kurarak. Pek çok radyocu yetiştiren bu kurumda çalışan ünlü gazeteciler arasında Fatih Altaylı, Mithat Bereket ve Taki Doğan gibi isimler de yer alıyor.

Best FM’in sahibi Emrah Hattat’tı. Emin Hattat’ın oğlu. Küçük Hattat’ın adı da dönemin magazin ünlüleriyle çokça anılmıştı: Seren Serengil’den Gülben Ergen’e kadar. Hatta Gülben Ergen’e hediye ettiği BMW araba bir dönem magazin basınını iyice meşgul etmişti.

Emrah Hattat, bir dönem restoran işine de girmiş, sonradan bir cinayete kurban gidip aramızdan ayrılan Cevat Tuksavul’un katkılarıyla sıradan bir pizzacıyı sosyetik bir restoran haline getirmişti.

Hattat Ailesi’nden bir başka isme daha aşinayız. Osman Hattat son yıllarda adını Galatasaray yöneticiliğinde çokça duyurdu. “Elini cebine atan tek yönetici” olarak nam saldı ve basketbol şubesine karşılıksız yardım yaptığı çok konuşuldu. Onun bir başka özelliğiyse, bir dönem Hülya Avşar’ın nişanlısı olması. Avşar Kızı’yla Hattat 1984’ün haziran ayında Bodrum’da nişanlanmış, ciddi ciddi evlenmeyi düşünmüşler, o yazı Ayvalık’ta geçirmişlerdi. Ancak Hattat’ın kıskançlığı ve film çekimlerine izin vermemesi yüzünden ilişkileri yürümemişti.

Osman Hattat’ın futbol dışında da spor dünyasıyla ilişkisi Türkiye Jokey Kulübü yöneticiliğiyle de sürüyor. En son, Hattat’ın AKP’li bakanlar Abdüllatif Şener, Mehmet Ali Şahin ve Nimet Çubukçu’ya üç tane at hediye ettiği haberi patlamıştı. 100 bin YTL değerindeki taylardan birini Çubukçu iade edeceğini açıklarken, Şener’le Şahin bedelini verip satın aldıklarını bildirmişlerdi.

Ancak Hattatlar’ı bu atlar bile kurtaramadı ve işte geçtiğimiz günün gazetelerine yansıyan iflas haberlerinden sonra bir zamanın bu güçlü ailesi artık sadece nostaljinin, geçmişin, eskinin parlak gündeminin bir parçası... 80’li yıllar resmen kapandı. 

akşam



Bu yazı 1,057 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 11 Mayıs 2007 Değişen kartvizitler ve dönemsel zenginler 
    • 30 Mart 2007 İlginç bir ailenin iflası 
    • 7 Mart 2007 Bir kanal ölü doğarsa... 
    • 26 Şubat 2007 Mehmet Barlas'ın şefkatli elleri
    • 8 Şubat 2007 Hürriyet'in fotoğraf hilesi
    • 7 Şubat 2007 Bu kadar ucuz mu?  
    • 29 Ocak 2007 Sezercik düşman parçası  
    • 23 Ocak 2007 Atlas bebek neden doğdu? 
    • 17 Ocak 2007 Bir komplo teorisi
    • 27 Aralık 2006 Vesikalı yarim 
    • 21 Aralık 2006 Bu kodları çözmemiz gerek  
    • 6 Haziran 2006 Haber kanalları tehlikenin farkında mı?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,259 µs