En Sıcak Konular

A. Turan Alkan


A. Turan Alkan
0 0 0000

Bıyık, banal bir olaydır



Bu parti içi anket buluşuna bayıldım; tasarımcısını tebrik ederim; en az bir hafta vaziyeti idare ve kamuoyunu meşgul eder.
Bana göre ankette "hangisi devlet başkanımız olsun?" sualiyle gündeme getirilen kişilerin cumhurbaşkanı seçilme şansları bu anketle sona ermiş bulunmaktadır; anketin birinci tekil şahsı dahi aynı kapsam içindedir.

"Nereden biliyorsun" diyeceksiniz; bu sualinize, yüzüme esrarengiz bir edâ verip, bakışlarımı iki paralel çizginin birleştiği yere mıhlayarak cevap veriyorum: Elbet benim de bir bildiğim var!

E, artık bu noktadan sonra "neymiş bakalım o senin bildiğin şey" diye meseleyi uzatmayacağınız ümidiyle ve o bayatlamış klişeyi tekrarlıyorum: "Bildiklerimi açıklarsam yer yerinden oynar!"

...

Artık bir başka meseleye geçelim ve bu nâzik konudan biraz uzaklaşalım: Size göre Cumhurbaşkanı'nın aldığı maaş yeterli midir? Bence yetersizdir ve en az üç, hatta beş katına çıkarılmalıdır. "Akşama kadar Köşk'te oturuyor, sinemaya bile gitmiyor; gitse de para almazlar zaten. Aldığı maaş neyine yetmiyor" diye düşünmemenizi istirham ederim; şimdikini değil, müstakbel devlet başkanımızın maaşını kasdediyorum. Şimdiden artırılmalıdır ki ilerde dedikodu olmasın!..

Niçin? Yeni devlet başkanımız şık giyinmelidir meselâ; bir palto, iki pardösü ile koca 7 sene geçmez. Temsil misyonu sebebiyle yeni cumhurbaşkanı boylu poslu, lâakal 1.80'in üzerinde, sıklet itibariyle bir kental civarında olmalıdır ki elbise üzerinde zengin ve dökümlü dursun!

Geçen yüzyılın ortalarında doğmuş olması tercih sebebidir çünkü ellili yaşlar, kıdem, tecrübe ve doğru istikamette kullanılan enerjinin sembolüdür fakat kesinlikle bıyıklı olmamalıdır. Bıyık banal bir olaydır.

Saçları grileşmiş, şakaklarından hafifçe açılmış olmalıdır. Baba adı T, ana adı Z ile başlamalıdır. Futboldan anlamalı, sık sık maçlara gitmeli ama hangi takımı tuttuğunu açıklamamalıdır çünkü Fenerbahçeliler kızarlar.

Ayakkabı numarası 44'le 45 arasında, beyaz tenli, taşralı (bu madde aslında gereksiz; herkes taşralı çünkü!), mütevazı, şakacı, zeki, zor beğenen, biraz da huysuz biri olmalıdır.

İnce marangozluktan, mobilya tasarımından, iç mimarlıktan, sanat tarihinden anlamalı, canı sıkıldığında resim yapabilmeli, fotoğraf çekebilmeli, Photoshop ve Freehand kullanabilmeli, çapraz bulmaca ve yap-boz merakı olmalı, entelektüalizmden nefret etmeli, devlet işlerinden arta kalan zamanlarda kravatsız, sportif giyimi tercih etmelidir.

Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden, tercihan 78 başlarında mezun olanları tercih sebebidir (Harbiye, İTÜ ve Hukuk mezunlarının performansları ortada!). Boş zamanlarında tarih etüdleri kıraat etmeli, sinema kültürü ve birikimi olmalı, ne bileyim, bir misafir devlet başkanı Hayao Miyazaki'den bahsettiğinde "bu karateci de kim, adını daha önceden duymadımdı?" şeklinde ofsayt pozisyonlarına düşmemelidir.

Müzikten anlaması şarttır; meselâ Dede'nin, "Ey kaaşı kemaan tîr-i müjen cânıma geçti" sözleriyle başlayan Ferahfezâ bestesini ezberden ve yerinden terennüm edebildiği kadar, "Tanburam rebâb oldu" türküsünü de Urfalı Bakır Yurtsever'in kemiklerini sızlatmayacak derecede okuyabilmek maharetini gösterebilmelidir.

Sesi güzel olmasa da olur; önemli olan yorum ve icra gücüdür.

Dışardan bakıldığında sert intibâ vermeli ama gönül hudutlarına kabul edilmiş olanlar, o sohbet ederken kendilerini boğaz kenarında bir çay bahçesinde imiş gibi dünya gâilelerinden uzakta şen, mes'ud ve hafif hissedebilmelilerdir.

Uzatmayalım, Meclis dahilinde bu evsafı taşıyan birisi varsa derhal o isim üzerinde ittifak edilmeli; eğer bulunmuyorsa, "Aman efendim böyle bir müstesnâyı nerede bulalım" diye ümitsizliğe kapılmadan ecdâdımızın "göl yerinden su eksik olmaz" kavl-i şerîfince nazarlar meclis haricine "çattırılmalı"dır.

Ben bu vasıfları taşıyan birini tanıyorum meselâ!



Bu yazı 944 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 4 Ağustos 2010 Sfenks'in sorusu, Heron'un gözleri...
    • 19 Nisan 2010 Sizin hiç böyle bir dostunuz oldu mu?
    • 22 Mart 2010 Yargıya ne gerek var üstâd?
    • 17 Mart 2010 Herkes kendi işini yapsa...
    • 31 Ağustos 2009 Evet, 'ordu göreve!'
    • 11 Mayıs 2009 Mühimmat ama mühim değil: Çatapat!
    • 20 Nisan 2009 'Karmaşa'yı arz ediyorum komutanım!
    • 4 Şubat 2009 'Bırakalım çocuklar doğru dürüst bir içki içsin!'
    • 15 Ekim 2008 Taş kımıldıyor; iyi oluyor!
    • 11 Ekim 2008 Türkiye Kürtleri'nin geleceğine dair
    • 20 Eylül 2008 Predator!
    • 6 Eylül 2008 Allah rızası için laik olalım lütfen!
    • 26 Temmuz 2008 Bir numaralı adam kim?
    • 19 Temmuz 2008 Deniz anası gibisin kardeşim
    • 21 Haziran 2008 Türkiye, "askerî bir cumhuriyet" midir?
    • 31 Mayıs 2008 Dinleme kaydı!
    • 2 Nisan 2008 Buldum, buldum!..
    • 3 Mart 2008 Rektör be!
    • 23 Ocak 2008 Laikliği, laikçilerden kim koruyacak?
    • 24 Aralık 2007 Bütün dogmaları döven dogma!

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,072 µs