En Sıcak Konular

İbrahim Karagül


İbrahim Karagül
0 0 0000

CIA mı kaçırdı Mossad mı?



İranlı General Ali Rıza Asgeri'nin kaçırılması dünya çapında bir krize dönüşmek üzere. Şimdiden İran, ABD, Irak, İsrail, Suriye ve Türkiye'yi içine alan operasyonda son olarak Avrupa ülkelerinin de adı geçmeye başladı. Asgeri'nin CIA ve Mossad tarafından mı kaçırıldığı yoksa kendisinin bu istihbarat örgütleriyle işbirliği mi yaptığı hâlâ belli değil.

Ancak iki ihtimalle de ortada karmaşık bir istihbarat operasyonu, adam kaçırma operasyonu olduğu ortada. Üç gün İstanbul'da kaldığı söylenen Asgeri, Türkiye'den kaçırılmışsa, CIA ve Mossad'ın en ciddi operasyonlarından biri olarak tarihe geçecek. Yok, Irak'ta anlaşma yapılmış ve işbirliği içinde önce Türkiye'ye sonra da bir Avrupa ülkesine gönüllü olarak kaçırılmışsa da yine son derece kapsamlı bir istihbarat operasyonu olarak tarihe geçecek.

Asgeri'nin Türkiye'ye geldiği belli ama çıktığı belli değil. Belki başka bir pasaportla çıkarıldı, belki Asgeri adıyla bir başkası pasaportla Türkiye'ye girdi, kendisi de başka yollardan götürüldü.

İran'ın araştırmaları, Türkiye'nin incelemesi, ABD ve İsrail'in resmi yaklaşımı Asgeri konusundaki sırrın çözümü için bir ipucu vermiyor. İsrail'in resmi yaklaşımı, Savunma Bakanı Amir Peretz'den geldi. Tabiî yalanlama olarak. ABD basını ise, İran'ın tam aksine Asgeri'nin işbirliği yaptığını iddia ediyor.

Türk medyasının iddia ettiği gibi, ABD'nin Bağdat'ta hedef aldığı Muktada Sadr'ın İran'a kaçırılmasına karşı Asgeri'nin de ABD tarafından kaçırıldığı tezi çok güçlü değil. İran ve Sadr kaynakları, Muktada'nın hâlâ Irak'ta olduğunu söylüyor. Son olarak Sadr, bütün Iraklılara ABD ve İsrail'e karşı savaşmaları ve mezhep ayrılığına düşmemeleri çağrısı yaptı. ABD'nin de derhal Irak'ı terk etmesini istedi.

Tekrar İsrail'e dönelim: İranlı generalle ilgili bilgiler öncelikle İsrail tarafından medyaya sızdırıldı. Bu durum, şüpheleri daha çok İsrail üzerinde yoğunlaştırıyor. Hem İsrail basını hem de istihbarata yakın kaynaklar, Asgeri'nin kimliğinden nasıl kaçırıldığına dair bilgiler aktardı. Şöyle:

İranlı generalin Lübnan'daki Hizbullah'ın kurucusu olduğu, İsrail'e karşı saldırıları örgütlediği, İsrailli pilot Ron Arad'ın 1986'da esir alınması, Emel militanlarından Hizbullah'a oradan da İran'ın eline geçtiği iddialarıyla gibi. Hatta Asgeri'nin 1983'teki meşhur Beyrut saldırısını organize ettiğini öne sürüyor İsrail kaynakları. Ekim 1983'te Lübnanlı bir kızın ABD askeri üssüne bombalı araçla düzenlediği saldırıda, 243 Amerikalı deniz piyadesi öldürülmüştü. ABD Lübnan'ı terk etmek zorunda kaldı. Aynı gün Beyrut'taki Fransız askeri üssüne düzenlenen saldırıda ise 58 Fransız askeri öldü. Eğer böyleyse Asgeri onlar için bir suçlu ve işbirliği yapması mümkün değil.

Asgeri'nin ayrıca, İran'ın son yıllardaki savunma alanındaki yenilikleri, özellikle nükleer sırları, Lübnan'daki çalışmaları, Irak içindeki gücü ve operasyonlarıyla ilgili çok önemli bir kaynak olduğu belirtiliyor.

Bu iddialardan hareketle İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, İran istihbaratının karşı saldırıda bulunabileceği gerekçesiyle dünya genelinde alarma geçti. Ürdün, Mısır ve Fas'taki İsrail vatandaşlarına derhal bu ülkeleri terk etme çağrısı yaptı.

Türkiye olayın tam merkezinde. ABD ve İsrail istihbaratı ile işbirliği yapıp yapmadığı, en azından bazı unsurların operasyonda görev alıp almadığı bilinmiyor. Bazı kaynaklar, ABD ve İsrail'in Türk gizli servisinden yardım aldığını iddia ediyor. Özellikle Türkiye-Kuzey Irak-İsrail hattında görev yapan, ABD ve İsrail istihbaratı ile birlikte çalışan, yakın dönemde İsrail'e giden, yine yakın zamanda ABD'ye gidecek olan bazı kişilerin bu operasyonda rol almış olabileceğine ilişkin spekülasyonlar var.

Türkiye, bir yandan soruşturma yürütürken diğer taraftan Asgeri'nin işbirliği yaptığı, İran'ın Irak, Lübnan ve Suriye'deki çalışmaları hakkında bilgiye sahip olduğunu düşünüyor. Bu yönüyle operasyon giderek Türkiye'yi zor durumda bırakacak bir hal alabilir. Hatta Asgeri hâlâ Türkiye içinde bir yerlerde tutuluyor da olabilir.

Ama her halükarda bölgedeki ABD ve İsrail hedefleri ciddi tehdit altında olacaktır. Bilgiler, generalin kimliği ABD'den çok İsrail istihbaratını öne çıkarıyor. İki ülke, ister kaçırılsın isterse işbirliği yapsın, İran'ın savunma ve nükleer gücüne yönelik politikalarını Suriye, Afganistan, Pakistan ve Sudan'da da görev yapan Asgeri'den edinecekleri bilgiler üzerine şekillendirecektir. Peki neler öğrenmiş olacaklar?

İran'ın son yıllarda savunma alanında elde ettiği gücü. Nükleer çalışmalarıyla ilgili gizli bilgileri, Lübnan ve Hizbullah'la ilgili çalışmalarını, Suriye ile ittifakın ve dayanışmanın boyutlarını, Irak içindeki bağlantılarını ve gücünü, olası ABD-İsrail karşısında nasıl karşılık vereceğini… Bütün bunlar ABD ve İsrail için çok ciddi kazanımlar olacak. Tabiî İran için büyük bir zaaf teşkil edecek. Bakalım İran'ın buna cevabı ne olacak?

Yenişafak




Bu yazı 789 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2012 Türk-Kürt-Sünni..
    • 30 Mart 2012 Suriye satrancı, İsrail'e askeri üs
    • 16 Şubat 2012 En tehlikeli ihtimal: Ya savaş tersine dönerse!
    • 10 Şubat 2012 Hesaplaşma: Kim kimi tasfiye edecek?
    • 2 Aralık 2011 Bitti Esad, gerçekten bitti..
    • 18 Kasım 2011 Artık, Suriye ile savaş halindeyiz!
    • 9 Eylül 2011 Evet, Tahrir'de konuş! Tarihi değiştir! De ki...
    • 18 Ağustos 2011 İran-Suriye ve PKK: O 'kart' yine masada..
    • 10 Ağustos 2011 Altı saat ne konuştular?
    • 27 Temmuz 2011 Ölüm koalisyonu Haçlı savaşçıları..
    • 22 Temmuz 2011 Avrupa Birliği parçalanıyor..
    • 29 Nisan 2011 Cuma, öfke, kan...
    • 10 Şubat 2011 Barış beklerken savaş gelmesin!
    • 31 Aralık 2010 Bir casusa bu kadar para veriliyor mu!
    • 29 Aralık 2010 İki not ve bir kirli ittifak!
    • 24 Eylül 2010 İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
    • 3 Şubat 2010 Bu toplantı hiç de hayra alamet değil!
    • 17 Aralık 2009 İran-Suudi savaşına doğru mu gidiyoruz?
    • 8 Aralık 2009 Reşadiye'den kim ne mesaj veriyor?
    • 28 Ekim 2009 Birileri tarih yapıyor, bunu kimler yazacak?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,599 µs