En Sıcak Konular

İbrahim Karagül


İbrahim Karagül
0 0 0000

K. Irak'a nakledilen füzeler: Yeni bir tezkere mi geliyor?



Türkiye Büyük Millet Meclisi, Irak için özel oturum yapıyor. Irak ve Kerkük'te yaşanacak muhtemel gelişmelerin Türkiye'yi nasıl etkileyeceği tartışılıyor. Bölge için bir ulusal güvenlik stratejisi oluşturma arayışlarını izliyoruz. Ortadoğu'daki büyükelçiler aynı konu için bir araya geliyor.

Salı günkü kapalı oturumda ne konuşulur bilemeyiz ama görüşmeler sonrası yeni bir tezkere gündeme gelirse kimse şaşırmasın. Bölge o kadar hareketlendi ki, bir hafta sonra ne olacağını kimsenin kestirmesi mümkün değil. Bir hafta sonra Kerkük'te, Bağdat'ta ne olacak? İran-Irak sınırında ne olacak? Basra Körfezi'nde ne olacak belli değil.

Sınıra yığılan birliklerin tek taraflı olarak Kuzey Irak'a girmesi ya da İran krizinin alacağı şekle göre ABD ile birlikte hareket edebilmesi için böyle bir tezkerenin gündeme gelmesi ihtimal dahilinde. Çünkü Türkiye, Irak işgalinden bu yana ilk kez bu denli teyakkuz haline geçti. Daha önce, bütün gelişmeleri soğukkanlılıkla değerlendirdi, bir şekilde ABD ve bölge ülkeleriyle istişare içinde atlatmaya çalıştı. Ama artık böyle bir seçenek yok. Bir karar verme durumunda. Bugünlerde yaşanan yoğunluk işte bu sınıra gelmişlik halini yansıtıyor.

Irak kontrol edilebilir olmaktan çıktı. Dahası bütün bölge, çok tehlikeli bir sürece girdi. İran'a karşı Sünni ülkelerin Irak'a sürülmesi halinde Türkiye'nin, bu iki cephede olmasa bile, boş durması mümkün değil. Kendine yönelen tehditleri sınırında göğüslemesi mümkün değil. Artık kimse böyle yapmıyor. Tehditleri, tehdidin kaynağına ulaşarak, yaklaşarak çözmeyi tercih ediyor. Irak'tan kaynaklanan bir tehdit, Türkiye sınırına dayanmışsa işte o zaman çok geç kalınmış demektir. Bu nedenle, yeni bir asker gönderme tezkeresini tartışmaya şimdiden hazır olmamız gerekiyor. Peki bu nasıl olacak? PKK için mi yoksa Kerkük için mi böyle bir ihtiyaç hissedilecek?

Kerkük'te demografik dönüşüm tamamlandı. Yapılacak bir nüfus sayımından sonra Kasım ayında referanduma gidilecek. Sadece Türkiye ya da Kürtler için değil, Şiiler, ABD ve İngiltere için de çok önemli bir bölge Kerkük. Petrol bölgesi. Etnik patlama olayın sadece görünen yüzü. Oysa büyük petrol hesaplaşmasının tarafları çok daha fazla. 2006'da Kerkük'teki şiddet oranı yüzde 70 arttı. 2007'de belki yüzde yüz, belki yüzde iki yüz artacak. Ne olacağını görmek için Kasım ayına kadar beklemeyeceğiz. Sadece Türkmenlerle Kürtler arasında değil, Irak'taki Şii-Sünni bütün gruplar arasında Kerkük üzerinde bir çatışma yaşanabilir. Şii grupların kente yığınak yaptığını ve Kürt nüfuzunu kırmaya çalıştıklarını, çatışmaların yaşandığını biliyoruz.

Önceki günkü saldırının niteliği hala öğrenilemedi. Onlarca kişinin öldüğü Kerkük'teki karakol saldırısı, Türkiye'nin açıklamalarına ve hazırlıklarına karşı bir misilleme miydi?

Öyleyse bu misillemenin kimler tarafından yapılabileceği malum. Ya da, Kerkük içindeki grupların kendi aralarındaki mücadelenin bir sonucu muydu?

Bu haliyle de yeterince tehlikeli ve daha büyük saldırıların yapılabileceği ortada. Kerkük, Şiiler-Sünniler, Türkler-Kürtler arasında çatışmalara hazırlanıyorken ABD ve müttefikleri petrol hesabından başka ne yapıyorlar sanıyorsunuz.


Bu sorulara kim cevap verecek?

Dün yazmıştım: Birkaç gündür özel harekat timleri akın akın Kuzey Irak'a naklediliyor. Helikopterlerle belli bölgelere indirme yapılıyor. Bir çok bölgede çatışmalar devam ediyor. Yüzlerce özel harekatçı, PKK ve onlarla birlikte hareket eden güçlere karşı operasyon yapıyor. Çukurca ve Şenoba bölgelerinden nakledilen ve havadan indirilen birliklerin operasyonuyla, ABD'nin Mahmur kampında göstermelik arama yapması arasında bir bağlantı var mı? Ya da ABD'nin tavrı, Türkiye'yi teskin etmeyi mi amaçlıyor?

Şimdi vereceğim bilgiye herkes itiraz edecek. Daha önce Kuzey Irak'ta, Peşmergelerin füze depoları, İsrail üsleriyle ve Peşmergelerin başında ABD ve İsrailli komutanlar olduğuyla ilgili bilgilere itiraz edildiği gibi. Ama bunları Türkiye'deki resmi kurumlar dahil hiç kimse, hiçbir ülke onaylamayacağı için sadece iddia olarak aktarıyorum. Yine itirazların geleceğini bile bile.

Birkaç gün önce İsrail'den dönen bazı isimler kimler adına hareket ediyor? Türkiye adına mı? Türkiye'yi ABD safında İran'a karşı cepheye sürme adına mı?


Dün İsrail'den Kuzey Irak'a büyük miktarda füze sevkıyatı yapıldı mı? Ağır silahların olduğu, füze rampalarının olduğu 3 tır dolusu silah ve mühimmat peşmergelere nakledildi mi? Kerkük'e ve Musul'a gönderildi mi? Aynı silahlar ve mühimmatlar bugün peşmergelere dağıtılacak mı?
Sorulara devam edelim:


Bu füzeler, Türkiye sınırına da yerleştirilecek mi? Öyleyse kime karşı kullanılacak? Türkiye'ye karşı mı? Yine öyleyse hazırlıklar, Türkiye'nin bölgeye girme ihtimaline karşı mı? Aynı bölgedeki özel timlerin iletişim araçları neden ellerinden alındı?

ABD ve İsrail Kürt birliklerini neden ağır silahlarla donatıyor? Bu hazırlıklar İran için mi? Türkiye için mi? Yoksa Türkiye, Kerkük bahanesiyle bölgeye çekilip İran'a karşı cepheye mi sürülecek? Türkiye'deki bu tansiyon, böyle bir senaryo için olabilir mi?
Ve daha bir çok iddia, bir çok soru…

Yenişafak



Bu yazı 791 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2012 Türk-Kürt-Sünni..
    • 30 Mart 2012 Suriye satrancı, İsrail'e askeri üs
    • 16 Şubat 2012 En tehlikeli ihtimal: Ya savaş tersine dönerse!
    • 10 Şubat 2012 Hesaplaşma: Kim kimi tasfiye edecek?
    • 2 Aralık 2011 Bitti Esad, gerçekten bitti..
    • 18 Kasım 2011 Artık, Suriye ile savaş halindeyiz!
    • 9 Eylül 2011 Evet, Tahrir'de konuş! Tarihi değiştir! De ki...
    • 18 Ağustos 2011 İran-Suriye ve PKK: O 'kart' yine masada..
    • 10 Ağustos 2011 Altı saat ne konuştular?
    • 27 Temmuz 2011 Ölüm koalisyonu Haçlı savaşçıları..
    • 22 Temmuz 2011 Avrupa Birliği parçalanıyor..
    • 29 Nisan 2011 Cuma, öfke, kan...
    • 10 Şubat 2011 Barış beklerken savaş gelmesin!
    • 31 Aralık 2010 Bir casusa bu kadar para veriliyor mu!
    • 29 Aralık 2010 İki not ve bir kirli ittifak!
    • 24 Eylül 2010 İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
    • 3 Şubat 2010 Bu toplantı hiç de hayra alamet değil!
    • 17 Aralık 2009 İran-Suudi savaşına doğru mu gidiyoruz?
    • 8 Aralık 2009 Reşadiye'den kim ne mesaj veriyor?
    • 28 Ekim 2009 Birileri tarih yapıyor, bunu kimler yazacak?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,270 µs