En Sıcak Konular

Özdemir İnce


Özdemir İnce
0 0 0000

Banu Avar’ın programı ve İsveç’in avukatı Murat Belge



BANU Avar’ın TRT televizyonunda yayınlanan, İsveç konulu programıyla ilgili olarak Basın Konseyi 22.12.06 tarihinde bir bildiri yayınlayıp "Sınırlar Arasında" adlı programın yasaklanması, yayından kaldırılması, bir daha yayınlanmaması yolundaki girişimleri ve yapılan suçlayıcı yayınları kınadı:

"Basın Konseyi olarak, bu yaklaşımları sansürcü bir anlayışın ürünü sayıyor ve söz konusu programla ilgili suçlayıcı yayınlarla, İsveç Büyükelçiliği ve Türk Dışişleri Bakanlığı’nın yayına ve iletişim özgürlüğüne müdahale niteliğindeki girişimlerini esef verici bulduğumuzu belirtiyoruz."

ŞAMAR OĞLANI!

"Sınırlar Arasında" adlı programı seyretmedim. Uygunsuz bir program olsaydı Basın Konseyi böyle bir bildiri yayınlamayı gerekli görmezdi. Anladığım kadarıyla, program İsveç’in kirli çamaşır bohçasını açıyormuş. Ben aynı işi 2000 yılından bu yana yapıyorum. Hürriyet arşivinde duruyor yazılar.

Programı eleştirmek için kimileri "Şimdi bu program olur mu, İsveç bizi tam AB için desteklerken" dediler. Türkiye’nin ve Türklerin "şamar oğlanı" olmasını kabul eden bu türden sefillikleri ciddiye almak çok zor.

BİR KADIN!

Beni asıl şaşırtan, soğukkanlılığıyla ünlü Murat Belge’nin (Radikal, 22.12.06) "Şu son günlerde bir kadın"ın yaptığı programa karşı dörtnala saldırıya geçmesi. Zarif Murat Belge, programın yapımcısına "Bir kadın!" dedikten sonra "Sayın heyyet-i hakime" diyerek İsveç’in dava vekilliğini üstleniyor. Meşrep sorununa girdiği için bu girişime bir şey demem. Ancak "Kavram Kargaşası" başlıklı yazıda beni çok ilgilendiren bir bölüm var:

"... ’Eugenics’ adıyla bilinen faşizan biyoloji uygulamasının İskandinavya’da revaç bulduğu bilinen bir olgudur. Bu ülkede Lapon azınlığın yakın zamana kadar kötü muamele gördüğü de öyle. Daha ararsanız, Quisling de bulursunuz. Ama bunları allayıp pullayıp ’İsveç faşisttir, genosid yapmıştır’ derseniz, kantarın topuzunu kaçırırsınız."

Programda "Eugenics" ya da "Eugenisme" sözcükleri geçti mi bilmiyorum. Ancak bu sözcükleri 2000 yılından itibaren ilkin ve belki de sadece ben kullandığım için Murat Belge’nin değerlendirmesini üzerime alıyorum.

NAZİLİĞİN ÇEKİRDEĞİ

Murat Belge’nin hafife aldığı ve kısaca "ırk arındırması" anlamına gelen bu toplumsal felsefe Nazi soykırımının çekirdeğini oluşturur ve bunun ilk uygulamaları İsveç ve Norveç’te başlamıştır. Bu uygulamaya göre, esmerler, sakatlar, zihinsel özürlüler, engelliler başlangıçta öldürülmeseler bile kısırlaştırılıyorlardı. Yabancı kaynaklara bakacak olursanız Eugenics’in karşısında şöyle bir tanım bulursunuz: "Devlet destekli bir ayrımcılık ve insan hakları ihlali ve hatta soykırım olduğu kabul edilmektedir."

Murat Belge anlaşılan, "Her zaman haklı olma" yanılsamasının verdiği rehavetle, birinin çıkıp bu işin üzerine gideceğini düşünmemiş... Bu ne düşmanlık!



Bu yazı 694 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 4 Mart 2007 Kenan Evren’in zırvaları
    • 2 Ocak 2007 Kürt sorunu için bir bildiri daha
    • 26 Aralık 2006 Banu Avar’ın programı ve İsveç’in avukatı Murat Belge

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,269 µs