Türkiye’nin AB’ye yönelik planının iyi tasarlandığına, “böyle yapabilir miyiz” dendikten sonra detaylarının ince hesaplardan geçirildiğine eminim.
Türk diplomasi ordusu bu konuda iyidir.
Planın Avrupa cephesinden nasıl karşılandığı, yerli-yabancı medya organları, resmi kurumlar ve kamuoyu tarafından nasıl kritik edildiğini de izliyoruz.
Fakat...
Planın niteliği ve niceliği üzerine yapılan tartışmalar yoğun olduğundan, konsantrasyonun tam olduğundan şüphelerim var. Yine ana gövdeyi kaçırıyoruz gibi.
Çünkü anlaşılıyor ki; günlük medya tarafından “bakın Avrupalıları nasıl şaşırttık, ikiye bölünüyorlar, ne yapacaklarını bilemiyorlar” minvalli bir “fişekleme” bataryası ateşlenmiş görünüyor.
Esasen bu tür bakışların hiçbir değeri bulunmuyor. Değersizler. Söyledikleri doğru olmadığı gibi, doğru olması halinin de bize faydası yok.
Diyelim hakikaten şaşırdılar.. Biz o aradan faydalanıp tam üye mi olacağız? Avrupa bunu yutar mı?
Üstelik, Yunanistan’ın “hazırlıksız yakalandık” açıklamasına da mim koyun. Yaralı parmağa pansuman yapmayan Atina, Türk hükümetine-tam da aynı sıralarda AB’deki Rum temsilci “Askerlerine bile sormamışlar, gayr-ı ciddi bir teklif” derken-kıyak çeksinki?
Herneyse...
Belki maddelendirirsek işimiz kolaylaşabilir.
1) Bu açılıma Türkiye’nin mi ihtiyacı vardı, hükümetin mi?
2) Bir kaç saat önce, “son süzümüzü söyledik, başka sözümüz yok” diyen bir ülke-ki bunu söyleyen Başbakandır ama dışarıdan Türkiye’nin sözü olarak okunur-sonra “liman açıyoruz, vs.” demesi, saygınlık arayan küresel diplomasi için nasıl bir not sayılır?
3) Türk halkının AB yolunda bu ve benzer by-pass’lar yapılması hakkında gerçek düşünceleri nelerdir?
4) “AB’nin müzakereleri askıya alma kararından sonra Türkiye işi AB’ye bırakmadan kendisi ilişkileri dondurmalı ya da en azından hiçbir şey yapmamalı” tezini önerenlerin bu fikirleri enine boyuna incelendi mi? Yani; “böyle yaptık varsayalım, bir yıl, üç yıl , beş ve 15 yıl sonra ne olur” denip, bunun bilimsel sonuç ve çıkış yolları yaratıldı mı?
5) Eğer yapılmadıysa ve eğer bu fikirleri önerenler haklı çıkarsa, şu günün icracılarının ne duruma düşecekleri veya nasıl yad edilecekleri hakkında fikirleri var mı?
6) Bence en önemlisi de şu.. Bu köşede daha önce de yazdım. Önümüzdeki seçimlerde bir oy pusulası daha basın ve AB fikrini halkınıza sorun. Bunu yapmanız gerekiyor. Sonuç ne olursa olsun eliniz rahatlayacaktır. Tüm AB ülkeleri halklarına fikirlerini sormuyor mu, bu bir AB demokrasisi geleneği değil mi, Türkiye tüm şartları yerine getirdiğinde, gidip yine halklarına sormayacaklar mı?. Orada “hayır” çıkarsa bu kadar tavizden sonra Türk halkının bunu aşağılanma olarak okuyacağını görmüyor musunuz?
Kaldı ki referandum sonucunun menfi çıkması halinde dahi AB projesinin yürütülmesi imkanı vardır. Referandum öncesi bu fikir halka “seçimler dolayısıyla yapılan çaplı bir anket olarak tanıtılabilir, diplomaitik koza dönüşütürülebilir. Bu gerçekleşirse AB de kendine gelecektir.
Çünkü olumsuz bir referandum sonucu bundan sonraki Türk hükümetlerinin eline, AB ile pazarlıklarda diledikleri kadar direnme hakkını verecektir.
Bu da D Planı olur!
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle