Bağdat ile Kürtler arasında kriz! | " /> Bağdat ile Kürtler arasında kriz! | "/>

En Sıcak Konular

Bağdat ile Kürtler arasında kriz!

2 Aralık 2008 11:53 tsi
Bağdat ile Kürtler arasında kriz! Güvenlik anlaşmasının daha mürekkebi kurumamışken, merkez ile Kuzey Irak yönetimi arasında ipler çoktan gerildi. Yoksa kopuyor mu?

The New York Times'ın haberine göre, pazartesi günü Bölgesel Kürt Hükümeti, Irak Başbakanı Nuri Kemal el-Maliki'nin Kuzey Irak'taki federal Kürt hükümetini eleştiren konuşmasına sert bir cevap yayınladı.

20 kasımda yaptığı konuşmada Başbakan Maliki, Kürtler'i anayasaya aykırı politikalar izlemekle suçlamış, Bağdat'tan bağımsız olarak petrolle ilgili ticaret anlaşmaları yapmalarını, yabancı ülkelerde temsil büroları açmalarını ve peşmergelerin kendilerine müsade edilen görev bölgelerinin dışında silahlı operasyonlara katılmalarını kınamıştı.

NYT'nin yorumuna göre Kürtler ve Araplar arasındaki etnik gerilim gittikçe artarken, Türkiye'nin de ısrarla savunduğu, Irak'ın bütünlüğüne ciddi bir darbe gelebilir. Gerilimin arkasında yatan sebep, Kürtler'in artan yoğunlukta merkezi hükümetten bağımsız politikalar izlemesi.

Bölgesel Kürt Yönetimi'nin bu suçlumalara yaptığı cevap niteliğindeki açıklamada, Başbakan Maliki'nin izlediği destek konseyleri politikası ciddi biçimde eleştiriliyor. Başbakan'ın bu politikası, Irak'ın çeşitli bölgelerinde kendisine ve hükümetine destek olacak yerel aşiret liderlerinden oluşan siyasi organizasyonlar kurmak ve onlarla merkezi hükümet arasında ilişkileri ön plana çıkartmak. Kürtleri en çok rahatsız eden konu ise, bu merkezi hükümet politikasının, Kürt bölgesinde eski Saddam rejiminde önemli rol oynamış isimleri tekrar oyuna sokması. Saddam rejimine karşı uzun yıllar savaşmış olan Kürtler için bu hareket kendilerine açık bir gözdağı, hatta tehdit. Merkezi hükümetin bağlantıya geçtiği bu eski isimler çoğunlukla Arap. Ortada hem etnik hem de siyasi otorite adına bir çekişme var. Kürtler bu politikada ısrar edilmesi halinde, silahlı grupların artabileceğine, bunun da bölgedeki istikrarı kötü yönde etkileyeceğini söylemeye başladı bile. 
 

İyibilgi



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,555 µs