Toparlanma 2009 ortalarında başlar | " /> Toparlanma 2009 ortalarında başlar | "/>

En Sıcak Konular

Toparlanma 2009 ortalarında başlar

2 Aralık 2008 09:13 tsi
Toparlanma 2009 ortalarında başlar Global finans sisteminin çökmesiyle yeniden yapılanmaya gidecek dünya ekonomisinde Türkiye ne zaman rahat bir nefes alacak?

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, ABD’de başlayan ve etkisi tüm dünyaya yayılarak global bir finansal krize dönüşen çalkantılı dönemin 2009’un ortalarından itibaren yerini toparlanmaya bırakmasını beklediklerini söyledi.

Global finans sistemindeki toplam zararın 1 trilyon dolara yaklaştığını, hükümetlerin kapsamlı önlemleriyle maliyetin yaklaşık 6 trilyon dolar olduğu tahmin edildiğine dikkat çeken Zafer Kurtul, global krizden Türkiye’nin ne ölçüde etkileneceğine ilişkin olarak şöyle dedi:
“Global büyümeye ilişkin endişeler devam ediyor. Yaşanan çalkantılardan Türkiye’nin etkilenmemesi mümkün değildir. Ülkemizde, ekonominin genelindeki yavaşlama ile birlikte reel sektörümüzün ciro ve kârlılıklarında azalmalar görülecek.  Özellikle küçük ve orta ölçekli firmalarda, azalan iç ve dış taleple birlikte yurt içi/dışı satışlarının azalması kâr marjlarının düşmesine yol açabilir.”

Türkiye’nin konumu

Kurtul, “Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafi bölgede ve küresel anlamda yükselen bir yıldız olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Türkiye, son dönemde, Avrupa’da en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alıyor, dış ticaret hacmini sürekli olarak artırıyor. Kritik önemdeki ülke konumunu her geçen gün kuvvetlendiriyor” dedi.

Kısa vadede büyümede bir yavaşlama görülmekle birlikte orta-uzun vadede Türkiye’nin büyüme potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirten Kurtul, global ekonomide iyileşmeler görmeye başladıktan sonra Türkiye’de de büyüme oranlarının hızla iyileşmeye başlayacağını belirtti.
“Küresel ekonomide de 2009’un ortalarından itibaren bir toparlanma yaşanmasını bekliyoruz” diyen Akbank Genel Müdürü  Kurtul, şöyle devam etti:

“Ülkemizin bu krizi en az hasarla atlatması için ülke olarak birlik içinde olmamız çok önemlidir. Bu noktada hükümete, bankalara, şirketlere ve vatandaşa önemli görevler düşüyor. Küresel krizi en az hasarla atlatmak için reel sektörümüz, mali sektörümüz ve devlet yönetimimizin çok yakın çalışarak gerekli kararları alması ve düzenlemelerin yapılması büyük önem taşıyor.
Mali disiplinin sürdürülmesi çok önemli. Çünkü mali disiplin enflasyon baskılarını hafifleterek uygulanan politikalara güveni tesis etirecektir.
Finansal sektörle reel sektör arasındaki kaynak akışının sürdürülebilmesi için alınması gereken önlemleri belirlemek amacıyla bazı çalışmaların başlatılması ve süratle karara dönüştürülmesi için ortak girişimlerde bulunulmasını olumlu adımlar olarak değerlendiriyoruz.
Eximbank’ın kredi kaynaklarının artırılması ve KOBİ’lere finansman sağlayan kredi garanti fonunun güçlendirilmesi gibi önlemler bankacılık sektörü açısından da olumlu sonuçlar doğuracak.”

AB reformları önemli

Risk alma iştahının azaldığı bu dönemde, yabancı yatırımları çekebilmek için Türkiye’nin, her zamankinden daha fazla istikrarlı politikalar uygulayan, kararlı ve reform odaklı olan bir ülke olmasının çok önemli olduğunu belirten Kurtul, şöyle devam etti:
“AB üyeliği, her ne kadar son dönemde yaşanan kriz ve siyasi belirsizlikler nedeniyle gündemde geri sıralara atılmışsa da Türkiye için en önemli konulardan biridir. Hükümetimizin mevcut sıkıntılara rağmen hedef odaklı olup gerekli reform ve düzenlemeleri kesintiye uğratmadan hayata geçirmeye devam etmesi kritik önem taşıyor.
IMF ile yeni bir anlaşma yapılması için görüşmeleri çok olumlu değerlendiriyoruz.
Yapılacak anlaşma sonrasında sağlanacak olan kredinin özel sektörün fonlama imkânları iyileştirmek amacıyla kullanılması gerek bankacılık sektörü gerekse reel ekonomi açısından son derecede olumlu olacak.”

Milliyet



Bu haber 348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,591 µs