En Sıcak Konular

8 milyon cep telefonu çöpe mi gidecek?

30 Kasım 2008 20:10 tsi
Krize ilaç gibi gelen üçüncü nesil mobil haberleşme 3. Nesil ihalesi cep telefonu pazarını tamamen değiştirecek.

Mevcut cihazlar, televizyon izlenemeyeceği, internete hızlı erişim sağlanamayacağı için atıl duruma düşecek. 65 milyon cep abonesinin bulunduğu Türkiye'de 2009 başında ikinci nesile uygun 8 milyon cep telefonu ya çöpe gidecek ya da ikinci el piyasasında kayıt dışı satılacak.

Devletin kasasına 2 milyar Yeni Türk Lirası kazandıran 3N ihalesi cep telefonu dünyasında yeni bir dönem başlatacak. Aboneler 2009 Haziran ayından itibaren cepten maç izleme, hızlı internet, uzaktan tedavi hizmeti alabilecekler. Ancak bunun için cihazlarını değiştirmeleri gerekecek. Cep telefonunu 1,5 yılda bir değiştiren Türkiye'deki abonelerin 3N teknolojisine hemen ayak uyduracağı belirtiliyor. Bu değişimin 2009 başında 4 milyon 3N cihazının satılmasıyla başlayacağını söyleyen Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, CİHAN'a değerlendirmelerde bulundu.

Dursun, daha şimdiden sektörün ithal ettiği ürünlerde 3N'ye uyumlu cep telefonlarının öne çıktığını söyledi. Geçen yıldan bu yana 3N teknolojisini destekleyen cihazların Türkiye'de satıldığını kaydeden Dursun, son bir kaç ay içinde satışları artan dokunmatiklerin 3N'yi desteklediğini ifade etti. İhalenin ardından satışların daha da artacağını kaydeden Dursun, "Firmalar, cep telefonu ithalatında 3N'yi destekleyen cihazları önpalana çıkaracaklar. 2N'yi destekleyen cihazlardan ziyade 3N'ler getirilecek. 3N'ler çünkü 2N'de de kullanılacak." diye konuştu.

8 MİLYON TELEFON ÇÖPE GİTMESİN, İHRAÇ EDELİM

Söz konusu dönüşümün, cep telefonu ithal edip vatandaşlarına satan Türk ekonomisine zarar vereceğini kaydeden Dursun, 1994 yılından bu yana yaklaşık 20 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiğini, bunun daha da artacağını söyledi. Şu anda her yıl 6 milyon adet cep telefonunun, yenileme sebebiyle çekmecelerde atıl vaziyete düştüğünü aktaran Dursun, "Öngörümüz 3N'nin ardından 6 milyon 8 milyona çıkacak." dedi.

Türkiye'de ikinci el cihazların değerlendirileceği sağlıklı bir düzenleme olmadığını dile getiren Dursun, dün yapılan ihalenin ikinci el telefon ticaretinde yeni bir dönem başlatmasını istedi. Bunun için sektör olarak öneri hazırladıklarını ifade eden Dursun, konuyu özetledi: "Her yıl 8 milyon cep telefonu ikinci elde alınıp satılacak. Yarısı atıl hale gelecek. Biz bunları toplayıp ihraç edebilmeliyiz. İçerde değerlendirilmesi için KDV yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmeli. Dışarıda satılması için teşvik verilmesi gerekir. Şu anda hiç vergi alınmıyor, kayıtlı hale getirirsek yüzde 100 vergi geliri anlamına geliyor. Bu bir iddia değildir. Bu cihazlar bakım onarımı yapılarak kutulanarak garantilendirilerek satılabilecek. Tüketici memnuniyeti sağlanacak." İkinci el telefonları çöpe gitmekten kurtaracak öneriyi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a sunduklarını belirten Dursun, Maliye Bakanı'nın vergi konusunda ikna edilmesi halinde 8 milyon telefonun ekonomiye kazandırılacağı bilgisini verdi.

İkinci el cep telefonlarının garantilendirilerek yurt dışına ihraç etme örneklerinin bulunduğunu söyleyen Dursun, "Uganda Büyükelçisi ile bizzat görüştüm. Türkiye'deki ikinci el telefonları alıp Afrika'da satabileceklerini söyledi. Mısır'dan da benzer talep var." bilgisini verdi. Dursun, İngiltere ve İspanya'nın Türkiye'den 2 Euro'ya bir çuval ikinci el telefon toplayıp sattığını da sözlerine ekledi.

3N UYUMLU CEP TELEFONLARI UCUZLAYACAK

Türkiye'ye zaman içinde farklı marka ürünlerin geleceğini dile getiren Dursun, yeni yıldan itibaren bin 200 YTL seviyesinde seyreden üçüncü nesil cep telefonu fiyatlarında düşüş olacağını söyledi. Ürün fiyatlarının 250 YTL'ye kadar gerileyeceğini aktaran Dursun, "3N teknolojisini sunacak üç operatörün tüketiciye sunacağı hizmetler arttıkça cihaz sayısı artacak. Bu hizmetler ne kadar hızlı sunulursa bu trafik hızlanacak. Bundan sonra cihaz alacak insanlar 3 N teknolojisini destekleyen cihaz almaya gayret edecek. Bu rekabetle birlikte telefon fiyatlarının düşmesini beraberinde getirecek." dedi.

Türkiye'de kayıtlı telefon sayısı 94,3 milyon iken GSM abonesi sayısı ise 65 milyon adet.



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,766 µs