En Sıcak Konular

Anketten çıkan sürpriz sonuç

30 Kasım 2008 13:33 tsi
Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenen "Diyarbakır'da Seçmenlerin Eğilimi" anketinde sürpriz bir sonuç çıktı.

2002 yerel seçimlerde DTP'nin kazandığı Suriçi ilçesinde halkın yüzde 33'ü belediye başkanlığına Vali Yardımcısı Ahmet Aydın'ın aday olmasını istedi. Aydın, ankette DTP'nin popüler isimlerine büyük fark attı.

DÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mazhar Bağlı ve öğrencileri, bin 450 seçmenin katıldığı anket çalışması yaptı. 16 sorudan oluşan ankete Diyarbakır merkez ile büyükşehir belediyesi sınırlarında bulunan köyler de dahil olmak üzere tüm semtlerde her yaş, meslek ve eğitim düzeyindeki seçmenin katılımını sağlandı.

Seçmenlere yöneltilen 'İlçenizin belediye başkan adayı kim olsun?' sorusuna katılımcıların yüzde 33'ü Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, yüzde 3,8'i Osman Baydemir, yüzde 1.6'sı Leyla Zana, yüzde 2,7'si Emine Ayna, yüzde 5.9'ü Ahmet Bilgin ve yüzde 6,5'i Hatip Dicle'yi tercih etti. Ankette Suriçi'nin görevden alınan DTP'li eski Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş'ı tercih edenlerin oranı ise yüzde 11 çıktı.

Türkiye'nin en önemli sorununun ne olduğu sorusuna ankete katılanların yüzde 10'u ekonomi ve işsizlik, yüzde 16'sı ekonomi ve Kürt sorunu, yüzde 8'i ekonomi, Kürt sorunu ve eğitim, yüzde 12'si ise ekonomi, işsizlik ve Kürt sorunu cevabını verdi. Ankete katılanların yüzde 26'sı Diyarbakır'ın en önemli sorunu olarak işsizliği görürken, yüzde 13'ü altyapı ve temizlik, yüzde 11'i Diyarbakır'ın sahipsiz olduğunu, yüzde 18'i işsizlik demokrasi ve insan hakları olduğunu dile getirdi.

BAĞLI: HALK SÖZÜNDE DURAN BAŞKAN İSTİYOR

Ankete göre halkın sözünde duran başkan istediğini aktaran DÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mazhar Bağlı, seçmenin belediye başkanında aradığı özelliklere ilişkin soruya, katılımcıların yüzde 25'inin sözünde duran ve tecrübeli bir belediye başkanı istediğini anlattı.

Seçmenin tercihinde dürüstlüğe ve eğitime çok önem verdiğini belirten Bağlı, bu özelliklerin Diyarbakır seçmeni için önemli bir kriter olduğunu kaydetti. Bağlı, "Görüştüğümüz kişilerin parti öncesinde adaya oy verdiğini tespit ettik. Yani istedikleri aday hangi partiden olursa olsun önemli değil seçmen için." diye konuştu.

VALİ YARDIMCISI AYDIN: "DİYARBAKIRLILARIN TEVECCÜHÜ"

Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, Denizlili olmasına rağmen kendini Diyarbakırlı olarak görüyor. 1985 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanarak ilk kez Diyarbakır'a gelen Aydın, 1991 yılında avukatlık stajını bu şehirde tamamladı. Siirt Vali Yardımcılığı yaparken 2003 yılında Diyarbakır Vali Yardımcılığı'na atanan Aydın, sahipsiz kalan Diyarbakırspor'a bir süre başkanlık yaptı.

Görevden alınan Sur Belediye Başkanı Demirbaş'ın yerine getirilen Aydın, anket sonuçları hakkında konuşmak istemediğini kaydetti. Sonucun halkın teveccühü olduğunu ifade eden Aydın, Diyarbakır'a hizmet etmeye devam edeceğini söyledi.

cihan



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,186 µs