En Sıcak Konular

Ilımlı görünüp İslam karşıtı olan politikacılar daha tehlikeli

30 Kasım 2008 12:57 tsi
Ilımlı görünüp İslam karşıtı olan politikacılar daha tehlikeli  
Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türk asıllı Hollandalı milletvekili Emine Bozkurt, Avrupa'da yükselen İslamofobiyi (İslam korkusu) 'gittikçe artan bir problem' olarak değerlendirdi.

AP Türkiye Kadın Hakları Raportörü olan Bozkurt, "Burada asıl korkulması gereken marjinal politikacılar değil, ılımlı görünüp İslam karşıtı olanlar." dedi. Kadın haklarıyla ilgili her yıl hazırladığı Türkiye raporunda bu sene ilk kez başörtüsü yasağına yer veren Emine Bozkurt, Batı ülkelerindeki Müslümanlara karşı ayrımcılığın kökeninde ön yargıların yattığına dikkat çekti. Hollandalı parlamenter, "İslamofobi sadece Türkiye ile ilgili bir sorun değil, bazı ülkelerde Türkiye'nin üyeliğine karşı antipati yok. Karşıtlık, Almanya, Fransa gibi belli başlı ülkelerde var." diye konuştu.

Zaman'ın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Bozkurt, AB üyeliği, Avrupa'daki İslam korkusu ve Türkiye'de kadın haklarına dair açıklamalarda bulundu. Avrupa'da İslam düşmanlığının bir sorun olmakla beraber, sessiz bir çoğunluğun bunun farkına varmaya başladığını kaydeden AP milletvekili Bozkurt, Hollandalı aşırı sağcı politikacı Geert Wilders tarafından çekilen Fitne adlı İslam karşıtı film hakkında suç duyurularında bulunulduğuna işaret etti. Bozkurt, "Bir sürü insan Wilders'in çok ileri gittiğini söyledi. Onun söyleyebileceği hiçbir şey kalmadı. Ancak aynı söylemi savunup daha ılımlı görünen politikacılardan korkulmalı." uyarısında bulundu. AB ülkelerinde 15 milyon Müslüman yaşadığının altını çizen Emine Bozkurt, Avrupa'daki Müslümanlarla bir araştırma kapsamında görüşmeler yaptıklarını anlatırken, "Kimse kimseyi dinlemiyor. En azından insanları dinlemek istedik. Bazı Fransızlar, 'aman sadece sakallı adamlarla konuşmayın' ya da 'kadın haklarını bunun dışında bırakmayın' uyarılarında bulundu." diye konuştu.

Türkiye'de kadına karşı şiddet konusunda çeşitli projeler geliştirildiğini ve bu konuya karşı medya ve kamuoyu ilgisinin arttığını belirten Bozkurt, ancak aynı gelişmenin kadın istihdamı ve eğitimi oranlarına yansımadığını söyledi.

Kadınların istihdamına önem verilmeli

Eğitimli kadınların çok büyük bir kısmının okul hayatı sonrası işe başlasalar da, bir süre sonra işten ayrılıp eve kapanmalarının Türkiye için büyük bir kayıp olduğunu kaydeden Emine Bozkurt, "Çünkü bu insanlara büyük yatırım yapılıyor ve Türkiye'de çok yetenekli kadınlar var. Türkiye'nin bu insanların gücüne ihtiyacı var." şeklinde konuştu. Kadına karşı şiddetin azaltılmasında önemli bir rol oynayan kadın sığınma evlerinin sayısının artmasının önemli bir gelişme olduğunu belirten Bozkurt, buna karşın sığınma evlerinin meslek edinme, yeni bir hayat kurma ve iyi bir gelecek sağlamak için yetersiz kaldığını söyledi. BM kadın hakları rapörtörü Yakın Ertürk ile birlikte geçtiğimiz haftalarda çok sayıda kadın sığınma evini ziyaret ettiğini anlatan Bozkurt, bir uygulama sorunu olduğunu dile getirdi.

Emine Bozkurt, şu bilgileri verdi: "Bazı sığınma evlerinden devlet, bazılarından belediye, bazılarından içişleri, belediyeler ya da valilikler sorumlu oluyor. Bu problemin direkt muhatabının kim olduğu açık değil." dedi. AP milletvekili Bozkurt, kadın sorununun sadece AB meselesi olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, "Her şey bir gecede çözülsün demiyorum, önemli olan bunların gündemde öncelikli konular olarak kalması." dedi. Bozkurt, kadınların istihdama katılmının artırılması için hükümetin ve kurumların bu konuda politikalar belirleyip cesaretlendirici uygulamalarda bulunması gerektiğini de sözlerine ekledi. 
 



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,779 µs