En Sıcak Konular

AKP’de Alevilerin "istekleri" tartışılıyor

30 Kasım 2008 12:01 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla "Alevi açılımı" konusunda parti içinde oluşturulan ekip, çalışmalarına başladı.

Alevi kökenli İstanbul Milletvekilleri İbrahim Yiğit, Reha Çamuroğlu ve AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, Alevi derneklerinin sorunlarına ve çözümlerine yönelik ilk önce “diyalogö arayışına girecek. Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu’nun başkanlığında yürütülecek olan çalışmalarda Alevilerin sorunları ve istekleri masaya yatırılacak.
AKP’nin, Ocak 2008 tarihindeki geçen Muharrem ayında İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun girişimiyle, Alevi dernekleri için düzenlen, “İftar yemeğiö ile başlayan AKP-Alevi gerginliği sürüyor.
Alevi derneklerinin AKP’li Çamuroğlu’na yönelik tepkileri sürerken, parti içinde Mart 2009’da yapılacak yerel seçimler öncesi, ilk önce Alevilerin güvenini kazanmak için diyalog arayışlarına başlanacak.

ÖNCE DİYALOG

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, AKP ile Aleviler arasında ipleri koparan iftar yemeğinden sonra, Hükümet şimdi Alevilerin güvenini kazanmak için diyalog arayışlarına giriyor.
AKP’nin, “Alevi Açılımıö konusunda çalışma programı da netleşti. Buna göre, Alevî sivil toplum örgütü temsilcileri, dinî önderler ve akademisyenlerle zirvede bir araya gelinecek. 11 Ocak 2008’deki Muharrem iftarının aksine zirveye ’Aleviliği İslam dışı’ gören örgüt temsilcileri de davet edilecek. Burada dile getirilecek taleplerin hayata geçirilmesi için, siyasî partiler ziyaret edilerek Meclis’in desteği alınmaya çalışılacak.
AKP’nin, “Alevi Açılımıö ile ilgili koordinasyon görevini Hükümet adına Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Meclis bölümünü ise Grup Başkanvekili Nihat Ergün yürütecek. AKP’nin Alevi kökenli milletvekilleri İbrahim Yiğit ve Reha Çamuroğlu da Alevi dernekleri ile iletişimi sağlayacak.

AKP TARAFINDAN SICAK BAKILAN ALEVİ İSTEKLERİ

AKP’de Bakan Yazıcıoğlu’nun koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda Alevi derneklerinin sorunlarına dönük talepleri masaya yatırılacak. Bu çerçevede; “Cemevleri’nin ibadet merkezi olarak tanınması, zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması, Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesiö gibi taleplere en kısa zamanda çözüm yolları aranacak. Yapılması gereken yasal düzenlemeler ise Meclis’e havale edilecek.
AKP Hükümeti yasal düzenleme çerçevesinde; “Cemevlerinin kültür evi mi, inanç merkezi mi yoksa ibadethane mi olacağı, Madımak Oteli’ne kazandırılacak statüö gibi talepler tartışılacak. Bunun için yapılacak çalışmalarda Alevi Federasyonu temsilcilerinden de destek isteyecek.

AKP TARAFINDAN SICAK BAKILMAYAN ALEVİ TEKLİFLERİ

Ancak, AKP içinde Alevi derneklerinin talepleri arasında bazı konular ise samimi bulunmuyor. İsteklerin sorunların çözümünden, farklı bir amaç taşıdığı da eleştiriliyor. Örneğin, “zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasıö taleplerine sıcak bakılmıyor. Bu taleplerin ise çözümüne dönek bir adım atılmasının söz konusu olmayacağı dile getiriliyor.
AKP içinde taleplerin çözümden çok sorun içerdiğini de dile getirenler var.

Milliyet



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,604 µs