En Sıcak Konular

Dokunulmazlık dosyası Meclis'te

30 Kasım 2008 11:28 tsi
TBMM'ye sunulan dosyalardan 75'i için dönem sonuna ertelenmesine karar verildi

TBMM'ye sunulan dokunulmazlık dosyası sayısı, 266'ye ulaştı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Meclise gelen toplam 266 dokunulmazlık dosyasından 75'i ile ilgili ''milletvekili dokunulmazlığının ertelenmesinin dönem sonuna bırakılması'' kararı verildi.

Diğer 191 dosyadan da 76'sı için bu yılın ilk aylarında oluşturulan hazırlık komisyonları ise aradan geçen süreye rağmen henüz çalışmalarını sonuçlandırmadı. TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu üyelerinden oluşturulan 3 hazırlık komisyonu, bu dosyalarla ilgili ilk toplantılarını yaparak dosyası bulunan milletvekillerini dinledi, ancak karar toplantılarını gerçekleştiremedi.

Bu 76 dosya dışında, halen Karma Komisyonda bulunan 112 dosya hakkında hiçbir işlem yapılmadı. 3 dosya ise Başbakanlıktan gelen talep üzerine iade edildi.

-KART, KARARIN KESİNLEŞMESİNİ BEKLİYOR-

Dokunulmazlık dosyası bulunan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, uygulama nedeniyle ''adil yargılanma hakkının ihlal edildiği ve hak arama özgürlüğünün engellendiği'' talebiyle AİHM'e yaptığı başvurusunun kabul edilmesinin ardından bu konuda neler yapacağına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

AİHM'in kendisiyle ilgili verdiği karara Hükümetin Büyük Daire nezdinde itirazda bulunduğunu hatırlatan Kart, bunun sonuçlanmasını beklediğini söyledi. Süreç devam ettiği için kararın uygulanması konusunda henüz bir girişimde bulunmadığına dikkati çeken Kart, ''Karar kesinleştikten sonra hem Hükümete hem de TBMM'ye yönelik olarak kararın uygulanmasını sağlayacak çalışma ve düzenlemelerin yapılması noktasında girişimlerde bulunacağım. Girişimimle ilgili hazırlıklarımı da büyük ölçüde tamamladım'' dedi.

Kart, AİHM'in talebini kabul ederek adil yargılanma hakkının ihlal edildiği ve hak arama özgürlüğünün engellendiğini hüküm altına alındığını savunarak, bundan sonra uygulama sürecinin önemli olacağını kaydetti. Kart, başvuru ve verilen kararın, ''Türk ve Avrupa parlamento hukukunda ilk'' olduğunu vurguladı.

AİHM'in kararının önemine işaret eden Kart, ''Türkiye'de dokunulmazlık uygulamasında TBMM'nin manevra alanı olarak kullanıldığı, dokunulmazlık dosyalarının yargıya intikalinin geciktirildiği, uygulamanın, yolsuzlukları oluşturan unsurların başında geldiği'' tespitinin yapıldığını söyledi. Atilla Kart, ''Bu tespitleri yaptıktan sonra benim özelimde de dokunulmazlığın kaldırılması ve bunun engellenmesine yönelik işlemlerin adil yargılanmamı ihlal ettiği, kişilik haklarımı ve siyasi ilişkilerimi olumsuz yönde etkilediğini de tespit ediyor'' diye konuştu.

-KOMİSYONU GÖREVE ÇAĞIRDI-

Kart, TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonuna, ''dosyaların intikalinin üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına karşılık karar tesisi yoluna gidilmediği'' gerekçesiyle tepki gösterdi. Konuyla ilgili çalışmaların sürüncemede bırakıldığını ifade eden Kart, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'nun kendince, ''politik gelişmeler ve konjonktüre göre bu süreci kullanmak istediğini'' belirtti.

Komisyonu göreve davet eden Kart, ''AİHM süreci kullanılarak bu olay askıya alınıyor. Onlar da bir anlamda Büyük Dairenin kararını bekliyor'' dedi.

HaberTürk



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,779 µs