En Sıcak Konular

Hesaplar bloke olacak mı?

30 Kasım 2008 09:37 tsi
Hesaplar bloke olacak mı?
Adres teyidi yapılmadığı için banka hesaplarının bloke olacağı endişesine son noktayı Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) koydu.

MASAK Başkanı Adnan Ertürk, “Banka hesaplarının bloke edilmesi hiçbir şekilde söz konusu değil” dedi.

Kara para aklama ve terörün finansmanın önlenmesi amacıyla uygulamaya konulan bankalardaki hesap sahiplerinin “adres teyidi” uygulamasına açıklık getirildi. Buna göre, düzenleme hesapların bloke edilmesini içermiyor.

Türkiye’de 92 milyon dolayında banka hesabı bulunduğunu ve bunların da büyük bölümünün 1 Nisan 2008 öncesi açıldığını vurgulayan Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) Başkanı Adnan Ertürk, “Çok net olarak belirtelim; adres teyidi yapmayan müşterilerin banka hesaplarının bloke edilmesi hiçbir şekilde söz konusu değil. Yönetmelikte hesapların bloke edileceğine ilişkin bir düzenleme de yok” dedi.

SÜRE 6 AY UZATILDI MASAK

Başkanı Ertürk, söz konusu adres teyid işlemleri için yükümlülere 31 Aralık 2008 olarak verilen sürenin de 6 ay uzatıldığını bildirdi. Düzenleme uyarınca, bankalar, PTT, aracı kurumlar, sigorta şirketleri, noterler ve diğer yükümlüler, Nisan 2008 öncesi hesap açtırmış müşterilerinin kimlik ve adres bilgilerini güncelleme işlemini, 31 Aralık 2008 yerine, 30 Haziran 2009 tarihine kadar yapabilecekler.

Taslakta, yükümlüler ile vatandaşlara başka kolaylıklar da getirildiğini belirten MASAK Başkanı Ertürk, bunları şu şekilde sıraladı: n Kamu ve 100’den fazla işçi çalıştıran özel sektör kuruluşlarında çalışanların tek tek bankaya gidip adres teyidi yapmasına gerek olmayacak. Kuruluşlar, çalışanlar için topluca işyeri adresini göstererek, teyit işleminde bulunabilecek.

BANKAYA GİTMEYE GEREK KALMADI

Kimlik ve adres teyidinde, aktif-pasif hesap ayrımına gidilecek. Hesabı çalışmayan müşteriler pasif hesap olarak değerlendirilecek ve bunlar için 30 Haziran 2009’a kadar kimlik ve adres teyidi yapılması gerekmeyecek. Bu tür hesaplarla ilgili teyit zorunluluğu, müşteri yeni bir işlem için geldiğinde geçerli olacak.

Adres teyidinin kapsamı da genişletildi. Buna göre, vatandaşlar cep telefonlarına ya da internette mail adreslerine gelen elektronik faturaları yine elektronik ortamda bankaya göndererek, adres teyidi yapabilecek. Öğrenciler de, okul ya da yurtlarından aldıkları belge ile bu işlemi gerçekleştirebilecek.
 
bugün



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,137 µs