En Sıcak Konular

Validen İzmir için müthiş teklif

29 Kasım 2008 21:38 tsi
İzmir Valisi Cahit Kıraç, İnciraltı'nda EXPO 2015'in yapılması için düşünülen alanda, tarihi eserlerin topluca sergileneceği ''Ege Medeniyetler Mega Müzesi'' yapılmasını önerdi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İnciraltı'nda EXPO 2015'in yapılması için düşünülen alanda İzmir ve çevresindeki arkeolojik alanlardan çıkarılan tarihi eserlerin topluca sergileneceği ''Ege Medeniyetler Mega Müzesi'' yapılmasını önerdi.

Cahit Kıraç, 2009 yılı İzmir İl Genel Meclisi bütçe çalışmalarının tamamlanması dolayısıyla meclis üyeleri onuruna Balçova Termal Otel'de bir kokteyl verdi.

İl genel meclisi üyelerine, bütçe çalışmalarında yürüttükleri çalışmalardan ötürü teşekkür eden Kıraç, yaklaşık 128 milyon TL olarak belirlenen 2009 yılı bütçesinin yüzde 48-50'sinin yatırıma ayrıldığını söyledi.

Kıraç, nüfusu 4 milyona yaklaşmış bir kentte bütçenin yüzde 50'ye yakın bir bölümünün yatırıma ayrılmasının büyük önem taşıdığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bu bakımdan 2009 yılını İzmir'de bir yatırım, bir hamle yılı olarak görüyoruz. Sizleri bu bakımdan kutluyorum. Valilik olarak bütçe çalışmalarında, ilimizin ihtiyaçları ve kaynak durumumuzu dikkate alarak bir taslak hazırladık ama tabii ki takdir her zaman il genel meclisimizin. Siz değerli meclis üyelerinin katkılarıyla, ortak akılla bu bütçeye ulaştık. Kaynağımız, imkanımız bu. Keşke daha fazla kayağımız olsaydı. İlerleyen günlerde inşallah daha fazla gelir imkanı bulursak, yapılacak ek bütçelerle ihtiyaçlara daha fazla kaynak aktarma imkanı buluruz.''

Bütçe görüşmeleri sırasında kent açısından önemli kararlara da imza atıldığını belirten Kıraç, bunlardan ilkinin bugüne dek son derece yetersiz koşullarda çalışma yürüten İzmir İl Genel Meclisi ve İzmir İl Özel İdaresi Müdürlüğü'nün kendine yakışır bir binaya kavuşturulması kararı olduğunu söyledi.

Kıraç, meclisin ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı sahne sanatları ve diğer kültürel alanlarda faaliyet gösteren 10 ayrı kurumun, daha sağlıklı çalışma yapabilecekleri hizmet binasına kavuşması için ilk adımı attığını bildirdi.

Bununla birlikte İzmir'in en önemli eksikliğinin, yakın çevresiyle birlikte dünyanın en önemli arkeolojik yerleşimlerine evsahipliği yapmasına karşın, buralardan çıkarılan eserlerin sergilenebileceği doğru dürüst bir müzeye sahip olmaması olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''Bu eksikliği gidermek için daha önce EXPO için planlanan alanda benim düşünceme göre, Ege Medeniyetleri Mega Müzesi yapılabilir. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu alanın turizm amaçlı planlanması için şu anda çalışma yürütüyor. Bu öneri değerlendirilmeli, Bu İzmir kültürü açısından büyük kazanım olur.''

İzmir İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Yılmaz da 2009 yılı bütçesinin hayırlı olmasını dileyerek, vali Kıraç'a, kokteyl dolayısıyla teşekkür etti.

Bütçe çalışmalarında, İzmir'in ihtiyaçlarını ve önceliklerini belirleyerek, kaynakların en verimli kullanılması esasına göre hareket ettiklerini aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

''128 milyon TL büyüklüğü olan bütçe, İzmir'in ihtiyaçları için gönlümüzün razı olduğu bir bütçe değil. Ama, mevcut imkanlarımız bütçe büyüklüğünü ancak bu noktaya getirebilmemize izin vermiştir. Bizim yaptığımız şey, bu kıt kaynakları en verimli şekilde, ihtiyaçların önceliklerini belirleyerek kullandırmak noktasında olmuştur. Bu kumaştan bu elbise çıkıyor. İnşallah yıl içinde Özel İdareler Gelirler Yasası çıkar da ek bütçelerle bunları artırabiliriz.''

Yılmaz, bütçeden en büyük bölümün kırsal kesimdeki yatırımlar için ayrıldığını, kurumlar dikkate alındığında ise 19 milyon TL ile en büyük kaynağın milli eğitime ayrıldığını kaydetti.

aa



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,768 µs