En Sıcak Konular

Her yıl 2.5 milyon kişi AIDS oluyor!

29 Kasım 2008 20:00 tsi
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve AIDS ile Mücadele Derneği Denizli Şube Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, AIDS virüsünün tespit edilmesinden bugüne 34 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 33 milyon kişinin AIDS virüsüyle yaşadığını belirten Prof. Dr. Turgut, "Bir yılda 2.5 milyon kişide HIV virüsü tespit ediliyor. Virüsü taşıyanlara HIV pozitif, belirtiler görülmeye başladıktan sonra ise AIDS hastası denilmektedir. Hastalığın tespitinden bu yana yaklaşık 34 milyon, 2007 yılında ise 2 milyondan fazla kişi hayatını kaybetti. HIV enfeksiyonu sadece erişkinleri değil, bebek, çocuk, genç, yaşlı demeden herkesi tehdit edebilen, henüz tam kür sağlayabilecek tedavisi ve aşısı bulunamamış bir hastalıktır." dedi.

Dünyada HIV vakalarının hızla arttığını, Türkiye'nin de bu salgının dışında kalmasının beklenmediğini ifade eden Turgut, "Sağlık Bakanlığı 2007 verilerine göre 2 bin 920 kişinin HIV ile birlikte yaşadığı belirlendi. Bunların 647'si AIDS basamağına ulaşmış, 2 bin 273 kişi ise HIV pozitif. Hastalığın, hiçbir belirti vermeyen ortalama 8-10 yıllık kuluçka süresi bulunuyor. En çok 20-49 yaş aralığında görülüyor. Bütün enfeksiyon hastalıkları gibi önlenebilir. Korunma önlemleri, tedaviden daha kolay ve ekonomiktir." şeklinde konuştu.

Hüseyin Turgut, AIDS'in bulaşma şekillerini ve korunma yollarını da şöyle özetledi: "Korunmasız her türlü cinsel temasla yüzde 70-80, kan ve kan ürünleriyle ya da kan bulaşmış araçlarla yüzde 5-10, anneden bebeğe gebelikte, doğumda ve emzirmekle yüzde 5-10 oranında bulaşabilir. Bu yolların dışında dokunmak, el sıkışmak, sarılmak, aynı yerde oturmak, aynı havayı teneffüs etmek, aynı tabaktan yemek, aynı çatal, bıçak, kaşık veya bardağı kullanmak, aynı saunayı, havuzu, banyoyu ve tuvaleti paylaşmak, giysileri ortak kullanmak, telefon kulaklığı, gözyaşı, ter, sivrisinek, böcek veya arı sokmasıyla bulaşmaz."

cha



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,868 µs