terör eylemleriyle anılıyor? | " /> terör eylemleriyle anılıyor? | "/>

En Sıcak Konular

İslam neden terör eylemleriyle anılıyor?

29 Kasım 2008 10:26 tsi
İslam neden terör eylemleriyle anılıyor? Hindistan'da yaşanan terör olaylarında en ön plana çıkarılan "suçlular Müslüman" söylemi, hangi büyük gücün hegemon politikalarının devamlılığına hizmet edecek?

Hindistan'da neler oluyor?

Dr. Bekir Çınar / Zaman

Teröristler 10 ayrı yerde eylemlerini gerçekleştirdiler. Bu yönüyle hem 11 Eylül'de Amerika'da gerçekleştirilen hem de 7 Temmuz'da Londra'da gerçekleştirilen eylemlere benziyor.

Bu benzerlikten dolayı da birçok gözlemci, eylemleri El Kaide'nin gerçekleştirdiğini ileri sürüyor. Hatta Hindistan başbakanı, saldırganların Hindistan vatandaşı olmadığını kamuoyuna ilan etti. Fakat terör eylemini gerçekleştirenlerin hiçbiri 'intihar bombacısı' olarak kendini patlatmış değil. Bu nedenle El Kaide'den farklı bir özellik gösteriyor. Eylemlere bakarak hangi terör örgütünün eylemi olduğunu ilan etmek bizce kolaycı bir yaklaşım olur. Bu nedenle bu eylemi kimin gerçekleştirdiğinden daha çok neden gerçekleştirildiği üzerine kafa yormanın daha makul olduğunu düşünüyoruz.

Hindistan'da İslam, yükselen bir değer ve her yıl milyonlarca insan İslam'la buluşuyor. Çünkü Pakistan-Hindistan ayrışmasından sonra Hindistan'da kalan Müslümanlara bürokratik, siyasal ve eğitim hayatında yer almak yasaklanmış. Onlara sadece ticaret alanı bırakılmış. Müslümanların siyasal sistemde, devlette yer alma talepleri her zaman olumlu karşılanmıyor. Bu durum farklı grupların işini kolaylaştırıyor, çünkü ortada var olan haksızlık teröristlerce kolayca kullanılarak Müslümanlar adına terör eylemine dönüşüyor. Hindistan'ın sosyolojik, ekonomik ve siyasal yapısından dolayı, Türkiye'ye benzer sebeplerle insanlar çok kolay olarak terör örgütlerince istismar edilerek örgütlerin amaçları için kullanılabiliyor. Terör örgütleri kendi amaçlarını sanki farklı etnik grupların talepleriymiş şeklinde sunuyor, daha sonra da bu taleplerini terör eylemleriyle duyurmaya çalışıyorlar. Her terör eylemi sonrası da farklı isimler ortaya atılıyor ki, bu eylemleri de 'Hindistan Mücahitleri' ya da 'Dekkan Mücahitleri' adlı grubun üstlenmesi buna bir örnek. Buna karşılık, Hindistan hükümetinin yıllardır ülkenin farklı yerlerinde farklı inanç ve kültüre sahip teröristlerle mücadele ettiğini görüyoruz. Örnek olarak, Keşmir bölgesinde 'Müslüman teröristlerle', Pencap bölgesinde 'Sih teröristlerle', Nagaland bölgesinde 'Hıristiyan teröristlerle' ve Assam bölgesinde 'Hindu teröristlerle' mücadele ediyor. Aslında Türkiye'dekine benzer bir şekilde teröristle mücadele ediyor, terörle değil. Türkiye'den farklı olan, eylemlerde ölen insan sayısı. Geçen yıl terör eylemlerinde 2.700'den fazla insanın ölmesi, terör eylemlerinin Hindistan'da sanıldığından da fazla kayba sebep olduğunu gösteriyor.

Bu terör eylemlerinin sanıldığının aksine Müslümanlar adına yapılmadığı kesin. Çünkü Mumbai'de ekonomik faaliyetlerde bulunanların çoğunluğu Müslümanlardan oluşuyor. Fakat, İslam adına yapıldığının ifade edilmesinin ve hedef olarak otellerin seçilmesinin sebebi ise farklı bir amaca yöneliktir: Batı medyasında fazlaca yer almak. Hindistan ile Pakistan arasında yumuşamaya başlayan siyasal ilişkileri baltalamak ve Hindistan'daki Müslümanları tahrik ederek halkın üzerine baskı kurmak da diğer bir amaç. Başka bir ifadeyle, ülkede yaşayan Müslümanların hareket alanını daraltarak, İslamlaşmanın önüne geçmek istenmektedir. Çünkü bu eylemlerden sonra Hindistan hükümetinden yeni yasal düzenlemeler yapması istenecek ki, bu düzenlemeler daha çok Müslümanların özgürlüklerini kısıtlamaya yönelik olacaktır. Umarız, Hindistan bu tuzağa düşmez.

Dünya medyası kullanılarak bir kez daha Müslümanlar terör eylemleriyle anılarak, başta Hindistan olmak üzere bütün dünya ülkelerine mesaj verilmek istenmektedir ki, bu Amerikan başkanlığını üstlenmek üzere hazırlık yapan Obama'ya Bush politikalarını devam ettirmesi için yapılan farklı bir baskıdır. Çünkü eylemlerde Yahudilere ait yerlerin özellikle hedef seçilmesi anlamlıdır. Hangi siyasal sistem olursa olsun, nerede olursa olsun, terörün siyasal sistemin zafiyetlerinden yararlandığı akıldan çıkarılmadan ona göre önleme tedbirleri alınırsa teröre karşı arzulanan başarı elde edilir.



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,542 µs