vermezler! | " /> vermezler! | "/>

En Sıcak Konular

Silah dayasan da CHP'ye vermezler!

29 Kasım 2008 09:35 tsi
Silah dayasan da CHP'ye vermezler! Fehmi Koru, Mehmet Altan, Doğu Ergil ve Okay Gönensin İskele Sancak'ta gündemdeki sıcak konular tartıştı..

Erhan Çelik’le İskele Sancak’a bu hafta yerel seçimlere doğru Türkiye’de siyaset masaya yatırıldı. CHP’nin çarşafla başlayan açılımları, Başbakanın bu açılıma desteği, MHP’nin muhalefet tarzı ve DTP’nin gerilimi yükselten çıkışları�
Bütün partilerin yaklaşan yerel seçimlerle birlikte seçim stratejilerinin tartışılacağı programa Vatan Gazetesi Yazarı Okay Gönensin, Yeni Şafak Gazetesi Başyazarı Fehmi Koru, Star Gazetesi Başyazarı Mehmet Altan ve Siyaset Bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil konuk olarak katıldı.

Programda öncelikle CHP'nin çarşaf açılımı'Ne anlama geliyor?', 'Bu sürecin sonunda ne olur?' sorularına cevap arandı.

Daha sonra AK Parti'nin Alevi açılımı ve destek veren MHP'nin neyi amaçladığı üzerinde duruldu.

Programın son bölümünde ise yaklaşan yerel seçimler gündeme geldi. Özellikle Güneydoğu seçimlerinin AK Parti'nin başarısını ölçeceği görüşünde birleşen konuklardan Siyaset Bilimci Prof Dr. Doğu Ergil, DTP'nin Güneydoğu'da AK Parti'yi tuzağa düşürdüğünü ifade etti.

İşte programın öne çıkan başlıkları:

'ÇARŞAF BAYKAL'IN SEÇİM ŞOVU'

Vatan yazarı Okay Gönensin, çaraf giyenlerin dini referans olarak yaşamak isteyenlerin tercihi olduğunu ifade ederek, 'Bu dünyaya ve topluma bakışın şeklidir. Ancak bu bakış sosyal demokratların içinde olacak bir durum değildir. CHP eğer kendini sosyal demokrat olarak görüyorsa bunu yapamaz. Dolayısıyla CHP'nin bu girişimi Baykal'ın değişik modellerle seçime yönelik bir girişimidir. Baykal bundan sonuç alamaz. O çarşaflıların ailesinin CHP'ye oy vermesi söz konusu değildir' dedi.

'REKTÖR OLSAM BAŞÖRTÜLÜLERİ ÜNİVERSİTEYE ALIRIM'

Programın bir diğer konuğu Fehmi Koru da, Baykal'ın daha önceki seçim sonrası yaşadağı başarısızlıklar sonrası her dönem böyle değişik açılımlarda bulunduğunu söyledi. Koru,işin arkasında uzun süreli bir harlık olmasa da stratejik bir hazırlık olduğunu düşündüğünü söyleyen Koru, 'Bu hayırlı bir açılım olacaktır. Üniversitelerde başörtüsünü yasaklatan parti yine CHP idi. Aynı Baykal çarşaf açılımı ile bu sorunu ileri süreçte çözüme katkı sağlayacaktır. Ben başörtüsünün yasaklandığı bir üniversitenin rektörü olsam başörtüleri içeri alırdım' dedi.

ROLLER Mİ DAĞITILDI?

'Türkiye'de siyaset din, ırk ve mezhep arasına sıkışmış durumda' diyen Mehmet Altan da, 'AKP'nin kapatılma davası sonrasında belki de Ankara'da rol dağıtımı yapılmış olmalı. AKP CHP'lileşecek, CHP'de AKP'lileşecek. Hükümetin yani AKP'nin alevi açılımı, CHP'nin çarşaf açılımı bende bu rol dağıtımın olduğu kanısı oluşturdu' dedi.

'ÇARŞAF CHP'NİN GENLERİNE UYGUN DEĞİL'

Siyaset Bilimci Doğu Ergil, çarşaflı üyelere CHP rozetinin takılmasının CHP'nin genlerine aykırı buldu. 'Seçim öncesi buna benzer durumu MHP'nin de aldığını ve Alevi açılımına destek vererek partilerin suni bir siyaset anlayışına girdiklerini görüyorum' yorumunuda bulunan Ergi durumu partilerin oy kaygılarına bağladı.

SİLAH DAYASAN DA CHP'YE VERMEZLER

Gönensin 'CHP kimliğinin arkasında duran parti olsa senelerdir Kürt ve dil tartışmalarına yanaşırdı. Yani özgürlüklerin arkasında duran bir parti olsaydı ben bugün çarşaf konusuna da CHP'ye destek verirdim. Diğer azınlık haklarınında da olduğu gibi 301. madde da hiçbir özgürlükçü tavır almayan partinin genel başkanının çarşaflılara rozet takması gülünçtür. CHP inandırıcılığını kaybetmiş, topluma hedef koyamayan partilerin genel başkanı koltuklarını kaybetmeme uğruna böyle açılımlarda bulunurlar. CHP bana göre oy kaybedecektir. O çarşaflı kadınların kafasına dilah dayasan da oylarını CHP'ye vermezler' dedi.

'HAYRUNNİSA HANIM ÇARŞAF GİYSE BAYKAL NE YAPAR'

Programda izleyicilerden gelen bir soru konukları güldürdü. Maille sorusunu Erhan Çelik'e ulaştıran izleyici 'Acaba Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrunnisa hanım başörtüsü yerine çarşaf giyse Deniz Baykal, küs olduğu Çankaya Köşkü'ne çıkar mı' diye sordu.

Doğu Ergil bu soruya, 'Onu şu an telefon açıp sayın Baykal'a sormak lazım' dedi.

Ergil, CHP'nin çarşaf açılımı yerine asıl yapmasının sorgulama olduğunu söylerken 'CHP aslında, -Neden halk modern değilde geleneksel kıyafetlere yönelmiş, çarşafı giymiş. Böyle bir ortam da 'ben neden muhalefetim' diye kendini sorgulamalı' dedi.

ALEVİ AÇILIMI AK PARTİ'YE KAZANDIRIR MI?

Koru, Alevi sorunu konusunda 'Geçmişten geleceğe doğru kentsel yapılaşma ile birlikte Aleviler de şehirlere geldi. İlk Cemevi Antalya'da açılmıştı. Bu çoğulcu ve renkli toplum artık haklarının kabul edilmesini bekliyor. Eskiye gidersek Osmanlı zamanındaki ihtiyaçlarla şimdiki ihtiyaçları birbirini karşılamıyor. Aleviler vergilerini ödüyor ancak dinsel harcamalar Diyanet'in elinde. Yaptıkları şeylerin adını sunniler değil Aleviler kendileri koymalılar. Bunun için zemin çok uygun. AK Parti'de Alevi milletvekilleri var. Bu tür sorunlar demokratik toplumlar da böyle çözülür. Bu vekiller yasa teklifleri hazırlamalı. Ancak böyle olursa bu tür sorunlar ortadan kalkacaktır' dedi.

YEREL SEÇİMLER

'AK PARTİ'NİN 3 HANDİKAPI VAR'

Okay Gönensin, yerel seçimler öncesi AK Parti'nin önünde 3 handikap olduğunu söyledi. 'Bunlardan birncisi Erdoğan'ın siniri ve kavgacı olması, ikinci olarak yolsuzlar konusunda ne yapacağını bilememesi son olarak da krizin iyi yönetilememesidir.  Türkiye'nin önünde 2 yıl sürecek zor bir dönem olacak. Özellikle alt gelir ücretliler çok zorlanacaktır' diyen Gönensin, 'AK Parti'nin avantajları arasında iktidar partisi olması, ikinci olarak sosyal belediyeceliği iyi yapmalarını, bunu açacak olursak özellikle kömür dağıtımı ve yardımların dağıtılması konusunda ben bazı kesimlerin aksine iyi bir iş yaptıklarını söyleyebilirim' dedi.

KORU'YA GÖRE AK PARTİ'NİN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI

Öncelikle AK Parti'yi en çok ekonomik krizin etkileyeceğini söyleyen Koru, 'AK Parti'nin geleceğini Güneydoğu seçimleri belirler. Çünkü AK Parti'yi iktidara getiren belediyeler olmuştur. Güneydoğu'da başarılı bir sonuç AK Parti'nin lehine olacaktır, orada alınan başarısızlık ise batıda başarılı olsa da bunu örtbas eder diye düşünüyorum' dedi.

AK PARTİ'NİN BAŞARISI NEREDEN GELDİ

Ergi 'Kenarda kalmış ve kendini dışalnmış olanlar AK Parti sayesinde kendini merkezde buldu. Bu olay AK Parti'yi başarılı kılmıştır. Fakat son zamanlarda baktığım da AK Parti, Güneydoğu'da DTP'nin tuzağına düştü. Çünük DTP biliyor ki bölgedeki sert hava kendine yarıyor. Bu durum ise son zamanlar da dezavantajı olmuştur' dedi.

'MHP BAŞARI UMUYOR'

Koru, MHP'nin yerel seçimlerde başarılı bir sonuçla çıkacağı havasına girdiğini söyleyerek, 'Milliyetçi kesimin oylarını AK Parti'nin pozisyonu belirleyecektir. CHP'ye gelecek olursak, çarşaf açılımının nasıl yöneteceğini partinin kaderini çizecek. CHP bunu yanlış yönlendirirse oylarında düşüş olacaktır' yorumunda bulundu.

Haber7



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,189 µs