En Sıcak Konular

Lagendijk: Yeni bir sendika yasasına ihtiyaç var

28 Kasım 2008 21:15 tsi
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) 60. Toplantısı, Türkiye-AB KPK Eşbaşkanları Yaşar Yakış ve Joost Lagendijk'in düzenlediği ortak basın toplantısıyla sona erdi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) 60. Toplantısı, Türkiye-AB KPK Eşbaşkanları Yaşar Yakış ve Joost Lagendijk'in düzenlediği ortak basın toplantısıyla sona erdi.

Yakış, konuşmasında AP heyetinin toplantılar öncesinde Türkiye'deki sendikal kuruluşlarla bir araya geldiğini anımsatan Yakış, heyetin sendikalardan aldığı bilgileri kendileriyle paylaştığını, ancak ortaya şaşırtan bir sonucun ortaya çıktığını kaydetti.

Yakış, "Bize Çalışma Bakanlığımız tarafından verilen sendikalı işçi sayısı ile, Avrupalı parlamenterlere sendikalarımız tarafından verilmiş olan rakamlar arasında kolayca bağdaştırılamayacak farklar ortaya çıktı" diye konuştu.

AB Konseyinin kabul ettiği Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığıyla Mücadele konusunda çerçeve kararını da değerlendiren Yakış, bu kararın 1948 tarihli BM Soykırım Sözleşmesindeki tanımı genişleten bir kapı olduğu için, kabul edilmesi halinde, istismar konusu olabileceği yönündeki Ankara'nın görüşlerini tekrarladı.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk "Bizim için, müzakere sürecinin kalbi ekonomi ya da strateji değil, ama demokratikleşmedir. Türkiye ile AB'yi yakınlaştıracak projenin kalbi demokrasidedir. Başbakan Erdoğan'ın da söylediği gibi amaç, Türkiye'yi birinci sınıf demokrasiye sahip hale getirmektir" diye konuştu.

Demokrasinin "kilit konu" olduğunu ifade eden Lagendijk, "Geçen birkaç yılda çok az şey oldu. Hükümetin demokratik reformlar konusunda daha aktif olması konusunu daha önce de dile getirdik. İfade özgürlüğü, azınlık hakları, ordunun siyasetteki rolü gibi konularda daha fazla reformlar yapılmalıydı" dedi.

Lagendijk, 1 Mayıs gösterilerine de değinerek, hem AB'de, hem de Türkiye'de "sembolik bir konu" olan bu gösterilerin Türkiye'de, sadece bu hükümet döneminde değil, geçmiş hükümetler döneminde de sorun olduğunu söyledi.

Türkiye-AB KPK Eşbaşkanı Lagendijk, iyi bir sendika yasası çıktıktan sonra, işçi sendikalarının Taksim Meydanı'nda gösteri yapmaları konusunda hükümet ile işçi sendikaları arasında bir uzlaşı olmasını umut ettiğini kaydetti.

Lagendijk, AB ve AP raporlarında eskiye oranla işkence ve kötü muamele başta olmak üzere insan haklarıyla ilgili değerlendirmelerin azaldığı yönündeki görüşlerin sorulması üzerine, bu görüşlere katılmadığını söyledi.

AB Komisyonu raporlarında bu başlığa yeterince ve ayrıntılı olarak yer verildiğini belirten Lagendijk, raporlarda mevcut durum, ihlaller, ilerlemeler ve neler yapılması gerektiğiyle ilgili değerlendirmelerin bulunduğunu kaydetti. AP raporunda da benzer bir yaklaşımın görüleceğini ifade eden Lagendijk, raporlarında insan hakları konusunun "kilit başlık" olacağını söyledi.

Demokrasinin Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin "kalbinde yattığını" tekrarlayan Lagendijk, insan haklarının bu demokrasinin temelinde yattığını ve birinci sınıf demokrasinin Türkiye'ye gelmesi gerektiğini, "henüz gelmediğini" ifade etti.

ajanslar



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,130 µs