En Sıcak Konular

Saakaşvili: Kimse bize yeşil ışık yakmadı

28 Kasım 2008 20:57 tsi
Gürcistan Cumhurbaşkanı savaşın sebeplerini araştırmak için kurulan meclis komisyonuna ifade verdi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'daki operasyon için hiç kimsenin kendilerine yeşil ışık yakmadığını belirtti.

Saakaşvili, ağustosta Güney Osetya'da yaşanan olayların araştırılması amacıyla kurulan meclis komisyonuna verdiği ifadede, Rusya'nın Gürcistan topraklarını işgal girişiminin ağustostaki olaylarla başlamadığını, bunun için uzun zamandan beri plan yaptığını savundu.

Rusya'nın ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'daki "kışkırtıcı" eylemlerinin arttığı bir dönemde, başta ABD ve Fransa olmak üzere diğer dost ülkeler tarafından Moskova'nın oyununa gelmemeleri yönünde sürekli uyarıldıklarını anlatan Saakaşvili, "Bize Güney Osetya'daki operasyon için hiç kimse yeşil ışık yakmadı. Rusya'nın saldırganlığı karşısında her zaman dayanışma içinde olduk" dedi.

Rusya'nın Güney Osetya'ya girmeden önce uzun süre hazırlık yaptığını söyleyen Saakaşvili, ağustostaki olayların önüne geçmek için Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve diğer yetkililerle konuşmak istediğini, ancak hiç kimsenin telefonlarına cevap vermediğini ifade etti.

Komisyon üyelerinin sorularını da yanıtlayan Saakaşvili, Güney Osetya'daki olaylarda sadece Rusya'nın topraklarını işgalini önlemek amacıyla savunma yaptıklarını, hiçbir şekilde savaşa başlayan tarafın kendileri olmadığını kaydetti.

Saakaşvili, Güney Osetya halkı ile güçlü bağları bulunduğunu ve aynı kanı taşıdıklarını, Oset halkına karşı şiddet eğilimi içinde olmadıklarını ifade etti.

Saakaşvili, Rusya'nın NATO'ya tam üyeliklerini engellemek için uzun süredir plan yaptığını belirterek, bölgede yaşanan olayların da bu planın bir parçası olduğunu ifade etti.

Rusya'nın, Gürcistan topraklarını işgalinin halen devam ettiğini, Rus birliklerinin ateşkes anlaşmasına rağmen topraklarından tam olarak çekilmediğini söyleyen Saakaşvili, "Rus askerleri, Akhalgori kasabasında (Güney Osetya) kışkırtıcı eylemlerini sürdürüyor. Tüm bunlara karşı dayanışma içinde olmalıyız. Rusya'nın oyunlarına gelmemeliyiz" dedi.

Komisyon üyelerinin, Rusya ile ilişkilerinin geleceğine dair sorularına net yanıt vermekten kaçınan Saakaşvili, "Rusya'nın da bize saygı duyması lazım" dedi.

ajanslar



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,326 µs