sert uyarı | " /> sert uyarı | "/>

En Sıcak Konular

Başbakan'dan bürokratlara sert uyarı

28 Kasım 2008 20:45 tsi
Başbakan'dan bürokratlara sert uyarı 


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, küresel yatırımcıya zorluk çıkaran bürokratları sert bir şekilde uyardı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, küresel yatırımcıya zorluk çıkaran bürokratları sert bir şekilde uyararak, "Hala oyalamaların olduğunu, ertelemelerin olduğunu, durmadan orta sahada top çevirenlerin olduğunu biliyorum, görüyorum. Benim istediğim şu, bakanından bürokratına kadar çözüm üretmeliler, 'bugün git yarın gel' felsefesini bırakmalılar." dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Danışma Kurulu'nun, Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantısına katıldı. Erdoğan, toplantının açılısında yaptığı konuşmada, bugün tüm dünya ülkeleri için uluslararası doğrudan yatırımların hayati önem taşıdığını belirterek, tüm ülkelerin uluslararası yatırımı çekmek için birbirleriyle rekabet içinde olduğunu, bu yarışta öne çıkan ülkelerin de kalkınma noktasında önemli avantajlar elde ettiğini ifade etti.

Erdoğan, Türkiye'nin küresel yatırım çekme yarışına 1954 yılında başladığını belirterek, 1954 yılından 2003 yılına kadar yıllık ortalama 1 milyar dolar civarında bir yatırım çekilebildiğini, 2003 yılında yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik köklü reformları hayata geçirdiklerini anlattı. Hükümetin cesaretle attığı adımlar neticesinde, en son geçen yıl 22 milyar dolarlık bir küresel sermayeyi Türkiye'ye çekme rakamına ulaştıklarını ifade eden Erdoğan, bu yılın Ocak-Eylül döneminde ise küresel krize rağmen 12.3 milyar dolar çekmeyi başardıklarını, yıl sonu itibariyle 15 milyar doları yakalayacaklarını söyledi. Erdoğan, BM raporlarında Türkiye'nin, tüm dünya ülkeleri arasında en çok yatırım çeken ülkeler sıralamasında 23. sırada olduğunu hatırlattı.

Erdoğan, 2006 yılında Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek Tanıtım Ajansı'nı kurduklarını, bu ajansın doğrudan kendisine bağlı olarak çalıştığını belirterek, ajansın bir yandan yurt dışında tanıtım faaliyetlerine devam ederken, yatırım yapmayı planlayan küresel yatırımcılara da destek olduğunu ifade etti.

BÜROKRATLARI ELEŞTİREN BAŞBAKAN: HALA ORTA SAHADA TOP ÇEVİRENLER VAR

Başbakan Erdoğan, küresel yatırımcının artık yatırım aşamasında kapı kapı her kurumu dolaşmasını ortadan kaldırdıklarını ve sorunu en hızlı şekilde çözdüklerini ifade etti. Küresel yatırımcılarla ilgili hala yaşadıkları sorunların olduğunu vurgulayan Erdoğan, bakanları ve bürokratları uyararak, şöyle konuştu:

"Şu anda aramızda birçok bakan arkadaşımızın yanında müsteşarlar var. Kurumların başındaki arkadaşlarım var. Bizim bu çalışmalarımızın çok daha hızlı bir şekilde devamı gerekiyor. Şu anda bile henüz ulaşmamız gereken konuma bu alanda ulaşmış değiliz. Hala bu tür oyalamaların olduğunu, ertelemelerin olduğunu, durmadan orta sahada top çevirenlerin olduğunu biliyorum, görüyorum. Bunların üzerine de ısrarla gitmekte kararlıyız, bunu da özellikle hatırlatıyorum. Bazı yatırımların gecikmesinin altında hala bu gerçekler yatıyor. Benim istediğim şu, bakanından bürokratına kadar çözüm üretmeliler, 'bugün git yarın gel' felsefesini bırakmalılar. 'Şunu yaparsanız, hemen hallederiz'. Bunu demeli. 'Bu olmaz, hayır. Bu kapılar da olmaz' yok. Burada oldurmak var. Bunu yapacağız. Şu şekilde olur veya şunu şöyle yapaksanız, bu olur. Yol göstereceksin senin görevin bu. Devlet kapısı zor kapısı olmamalı, çözüm kapısı olmalı."

Erdoğan, bu ajansla birlikte girişimcilerin çok daha rahatlayacağına işaret ederek, "Türkiye, sadece güvenilir bir liman olmaktan çıkacak, bunun yanında iş yapılabilir bir ülke konumuna gelecektir" dedi. Küresel yatırımları çekmekten daha zor olanın bu yatırımların miktarlarını muhafaza etmek ve daha üst noktalara taşımak olduğunu kaydeden Erdoğan, yatırım ortamını iyileştirmenin uzun soluklu ve kararlılık isteyen bir süreç olduğunu söyledi. Hükümet olarak bu noktadaki hassasiyetlerinin ve heyecanlarının en küçük ivme kaybetmeden devam edeceğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın da tüm kamu ve özel sektörle koordineli bir şekilde ve kararlılıkla çalışmalarını sürdüreceğini bildirdi.

'KRİZ' UYARISI

Toplantıda, kamu kurumlarının yanında sivil toplum örgütlerinin, finans kuruluşlarının ve reel sektörün de üst düzey temsilcileri olduğunu hatırlatan Erdoğan, isim vermeden finans sektörünü de uyararak, dayanışma mesajı verdi. Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu süreç içinde özellikle de küresel finans krizi olduğu bir dönemde, inanıyorum ki dayanışmamız Türkiye'yi 2009 sonunda çok daha olumlu istikamete taşıyacaktır. Bu hepimizin ortak sorunudur. Eğer ülkemiz, yatırımlarına devam eden bir ülke konumunda olursa, bu ucuz bir maliyeti getirecektir, geleceği de bu noktada farklı olacaktır. Birbirimize çalım atarak değil, dayanışma içinde sürdürelim bu süreci. Eğer böyle olursa gelecek çok farklı noktada olacaktır. Geçmiş deneyimler de bunu gösteriyor. Aklı selimin yolu birdir. Burada bir kriz var. Şahsım için, kurumum için fırsata dönüştüreyim, dersek haksızlık olur. Bunu yapmamamız lazım. Bu gemi hepimizin ortak gemisi. Bir yerden su almaya başlarsa, hep beraber batarız. Biz bu gemiyi batırmayacağız. Sahil-i selamete, birlikte çıkacağız. Olaya böyle bakacağız. Sizlerin de böyle yaklaşacağına inanıyorum."

KİMLER KATILIYOR ?

Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şişmek, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakçı, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Erdem, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Abdullah Köten, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Selahattin Çimen, Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız, DTP Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça, Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz, Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, MÜSİAD Başkanı Cihat Vardan, YASED Başkanı Tahir Uysal, TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Ali Kibar, EPDK Başkanı Hasan Köktaş."

cihan



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,782 µs