En Sıcak Konular

Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var

28 Kasım 2008 14:49 tsi
Dünyanın en büyük iletişim şirketlerinden WPP Ceo’su Sir Martin Sorrell, finansal piyasaların sanıldığından önce toparlanacağı tahmininde bulundu.

Dünyanın “Reagan, Thatcher ve Blair gibi bir lidere ihtiyacı olduğu”nu öne süren Sorrell, “Sayın Obama, bu kişi olabilir” diye yazdı. Sorrell, Türkiye’nin Avrupa için taşıdığı önemi vurgularken de Türkiye’nin AB üyeliğinin, hiç tartışılmaması gereken bir konu olduğunun altını da çizdi.

Yatırım yapmayı sürdürmenin WPP için “anlamsız” olduğunu belirttiği Batı Avrupa’yı, büyük yükümlülükleri olup “yaşlanan” bir şirkete benzeten Sorrell, “Bu nedenle ki Türkiye’nin AB’ye alınması, tartışılacak bir konu değil. Ortadoğu’ya giriş kapısıdır, genç bir nüfusu var, çok girişimci ve AB’nin 450 milyon insana büyük bir katkısı olur” görüşünü dile getirdi.

Sir Martin Sorrell, The Times gazetesinde yayınlanan makalesinde, finansal piyasalarda sanıldığından önce keskin bir toparlamanın sağlanacağı savundu. 2009 yılının, özellikle ilk yarısının, “çok, çok zor” olacağını belirten Sorrell, geçen hafta ABD’de katıldığı, Wall Street Journal Ceo Konseyi toplantısında bulunan 95 Ceo’lardan yarısının toparlamanın 2010, diğer yarısının ise, 2011’de olacağını söylediğine dikkat çekti.

Ancak Obama yönetiminin açıklaması beklenen dev teşvik paketi sayesinde toparlamanın daha erken meydana geleceği inancını dile getiren Morrell, 2009 yılının ikinci yarısında finansal piyasaların çok keskin bir toparlamayı yaşanırken reel ekonomide durumun zor olmayı sürdüreceği, reel ekonominin ancak 2010 yılında toparlamaya başlayacağı tahmininde bulundu.

Sorrell, dört büyük yükselen piyasalar, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den gelecek yıl en iyi performansın Hindistan’ın göstereceğini belirtirken Batı ekonomisinin ise, gerileceğine dikkat çekti. ABD’deki otomotiv devlerin kurtarılacağını da vurgulayan Sorrell, “Sayın Obama, New York’taki beyaz borsacı işini korurken Detroit’taki zenci otomotiv işçi kadınının işsiz kalması gibi bir durumu siyasi olarak kabul edemez” diye yazdı.

“BATI AVRUPA’YA YATIRIM YAPMAK ANLAMSIZ”

2010 yılında Batı’nın ise, krizin uzun vadeli sonuçlarıyla yaşamak zorunda kalacağını vurgulayan Sorrell, “Batı, geleceği ipotek ettiği için daha büyük bir borç içinde olacak” dedi. WPP’nin Batı Avrupa’da yatırım yapmayı sürdürmenin “anlamsız” olacağını savunan Sorrell, şöyle devam etti:

“Batı Avrupa, finanse edilmesi çok zor, büyük sağlık ve emeklilik yükümlülükleri olup yaşlanan bir şirket gibi. Bu nedenle ki Türkiye’nin AB’ye alınması, tartışılacak bir konu değil. Ortadoğu’ya giriş kapısıdır, genç bir nüfusu var, çok girişimci ve AB’nin 450 milyon insana büyük bir katkısı olur.”

Sir Martin Sorrell, ABD’nin bir istisna olduğunu savunurken de “ABD’yi 1980 yıllarında adeta silerek Japonya’nın dünyaya hakim olacağını söylediler. Ancak Ronald Reagan geldi. Dinamikleri değiştirdi. Dünyanın şu anda ihtiyacı duyduğu şey, bizi bu krizden çıkartacak, Reagan, Thatcher, Blair gibi türden bir liderlik” diye yazdı. Sorrell şöyle devam etti:

“Sayın Obama bu kişi olabilir. Barack Obama’ya baktığımda, beni, 18 yaşında olduğum, John F. Kennedy’nin seçildiği döneme geri götürüyor. Sayın Obama, genç, akıllı ve harika bir hatip ve yeni bir umut, yeni bir dönem temsil ediyor. JFK onun gibi idi ve benim kuşağımın tutumunu değiştirdi. Dünyanın şu anda Sayın Obama’dan ihtiyaç duyduğu budur.”

Hürriyet



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,507 µs